Alat za pocetak
- winston1989
- Samostalni majstor
- winston1989
- Samostalni majstor
- art of wood
- Vrhunski majstor
Alat se meri kad ga dohvate radnici :smejanje: makita sto se tice srafilica sljaka dobro bez obzira sto je koristi vise radnika bar iz mog iskustva
U svakom slucaju nek je sa srecom s bosovom garancijom od 3 god i cekanje da se isti vrati iz servisa oklo mesec dana
Ja gledam, makitu a kupio bih festool :smejanje: taj mi njalepes lezi u ruku
U svakom slucaju nek je sa srecom s bosovom garancijom od 3 god i cekanje da se isti vrati iz servisa oklo mesec dana
Ja gledam, makitu a kupio bih festool :smejanje: taj mi njalepes lezi u ruku
Last edited by art of wood on 08 Feb 2017 23:37, edited 1 time in total.
Iskreno, ja se za ovom bosovom stubnom ni okrenuo ne bi.
Jeste fancy, al...
Elektronska regulacija i samo 2 mehanicke brzine -> gubitak momenta na malom broju obrtaja, tacno tamo gde ti treba, posto mali broj obrtaja ide sa velikom burgijom.
Mala radna visina, mali hod vretena
Nisam probao, al koliio se secam neko je pisao da i ona ima lufta izmedju stuba i tela taman onolko koliko i kinezi u pinoli.
Za otprilike iste novce imas kineza sa asinhronim motorom od 500W (sto je daleko vise realne snage nego 710W na kolektorskom) i mehanickim prenosom sa 12 brzina, istim hodom vretena, radnom visinom od metar, MK2 konusom...
Jeste fancy, al...
Elektronska regulacija i samo 2 mehanicke brzine -> gubitak momenta na malom broju obrtaja, tacno tamo gde ti treba, posto mali broj obrtaja ide sa velikom burgijom.
Mala radna visina, mali hod vretena
Nisam probao, al koliio se secam neko je pisao da i ona ima lufta izmedju stuba i tela taman onolko koliko i kinezi u pinoli.
Za otprilike iste novce imas kineza sa asinhronim motorom od 500W (sto je daleko vise realne snage nego 710W na kolektorskom) i mehanickim prenosom sa 12 brzina, istim hodom vretena, radnom visinom od metar, MK2 konusom...
Potpisujem sve sto je Bole rekao za Boschovu stubnu. Gledao sam dve, obe su imale isti set problema. Jedna je bacala 0.3mm, druga 0.2mm, onako kako se meri, a ne onako kako bi Bosch hteo da meri. Ni jedna nije imala pinolu upravnu na sto, ni u neopterecenom, ni u opterecenom polozaju. Obe su se klatile u vezi telo stub.
Na malom broju obrtaja, gde ti snaga najvise treba, ona je nema.
To je busilica za neozbiljnog hobistu, kom je najbitnije da kaze da ima stubnu busilicu koja izgleda do jaja. Oni koji nemaju mnogo para a hoce da rade kupe kineza. Ako nista drugo, kinez moze barem delimicno da se sredi. Za sve ostale je nesto bolje, ali to bolje je i mnogo skuplje.
Na malom broju obrtaja, gde ti snaga najvise treba, ona je nema.
To je busilica za neozbiljnog hobistu, kom je najbitnije da kaze da ima stubnu busilicu koja izgleda do jaja. Oni koji nemaju mnogo para a hoce da rade kupe kineza. Ako nista drugo, kinez moze barem delimicno da se sredi. Za sve ostale je nesto bolje, ali to bolje je i mnogo skuplje.
Ja sam je merkao duže vreme jer mo je trebala stona busilica malih dimenzija. Može ona super da ti radi ako prvo šilom zabušiš rupu pa onda tu staviš špic od burgije. Problem je ako imaš neki šablon pa hoćeš više komada da bušiš na istom mestu - neće moći. Luft joj je stvarno veliki između stuba i same bušilice. Drugi veliki problem dok sam se igrao sa njom je bio gumeni točak umesto ručica za spuštanje glave. Točak je suviše malih dimenzija pa ako je to što bušiš tanko, moraš točak da okreneš nekoliko puta da bi se glava spustila, a u ovom slučaju ti trebaju 2 ruke za okretanje
Veliki problem je što Forstner burgije mogu biti do 40mm. Nekom je to ok jer se za šarke koristi 35mm, al meni je trebalo i 50mm. Ono što je dobro je sama zamisao bušilice ner na tržištu nema male stubne bušilice za hobiste. Vrlo lako je možete preneti sa jednog mesta na drugo, ne zauzima mnogo prostora, super izgleda, elektronska kontrola brzine ... Još samo da su je napravili kako treba
. Uglavnom, dosta ljudi na forumima ceka plavu verziju bušilice koja bi trebalo da ispravi ove mane. Znajući Bosch, ništa od toga, a i ako se ikada pojavi, opet će imati probčema sa preciznošću kao i svi novi Bosh alati.

- winston1989
- Samostalni majstor
Citajuci vase komentare sticem utisak da Bosch nije vise ono sto je bio, a citajuci strane forume vecina ga hvale. Jel moguce da su in proizvodi za zapadno i istocno trziste razlicitog kvaliteta?
http://diygeezer.com/bosch-pbd-40-review/
Meni je takodje potrebna stubna manjih dimenzija... gledao sam i neke einhelove i womaxove ali mi ne ulivaju neko preterano poverenje
http://diygeezer.com/bosch-pbd-40-review/
Meni je takodje potrebna stubna manjih dimenzija... gledao sam i neke einhelove i womaxove ali mi ne ulivaju neko preterano poverenje
Last edited by winston1989 on 09 Feb 2017 08:42, edited 1 time in total.
Ja koristim kompletni alat od Boscha (profesional) i mogu reč da nemam nikakvih problema.Jedini problem je bila kekserica (stara 10-tak godina) kojoj je otišao rotor i stator.Cjena popravka je trebala biti nekih 80€,ali sam po kataloškom broju našao kutnu brusilicu za 100€ i sad imam 3 god. garanciju
.
Od aku bušilica koristim GSR 10,8 V(mislim da je taj model) stare 5-6 god s time da 2 baterije imam još nekorištene.

Od aku bušilica koristim GSR 10,8 V(mislim da je taj model) stare 5-6 god s time da 2 baterije imam još nekorištene.
- elektrolog
- Pred-majstorsko zvanje
Iskopiraću moj post od ranije i mislim da sam sve rekao o bosch-u:
Inače, moje mišljenje je da Bosch šrafilice nisu ni za šta! Zašto? Od kupljene 3 šrafilice različite klase - sve tri su završile karijeru u razmaku od 2 nedelje!!!
Kupljena je 18v od 50 i kusur hiljada, najjača u klasi?! Otišao zupčanik u menjaču posle 5 dana!
Druga 18v bez četkica-čuda muda, otišao futer posle nedelju dana!
Treća, mala šrafilica 10,8v - izgoreo motor posle 2 nedelje!
Da se razumemo, nijedna nije silovana i korišćena na neadekvatan način! Drugo, kupljene su u ozbiljnoj radnji u BG koja je distributer za Bosch! Kupljene su istog dana. Popravljene su u roku od nekoliko dana, svima je opravdana garancija, sad rade, ali opet...
Inače, moje mišljenje je da Bosch šrafilice nisu ni za šta! Zašto? Od kupljene 3 šrafilice različite klase - sve tri su završile karijeru u razmaku od 2 nedelje!!!
Kupljena je 18v od 50 i kusur hiljada, najjača u klasi?! Otišao zupčanik u menjaču posle 5 dana!
Druga 18v bez četkica-čuda muda, otišao futer posle nedelju dana!
Treća, mala šrafilica 10,8v - izgoreo motor posle 2 nedelje!
Da se razumemo, nijedna nije silovana i korišćena na neadekvatan način! Drugo, kupljene su u ozbiljnoj radnji u BG koja je distributer za Bosch! Kupljene su istog dana. Popravljene su u roku od nekoliko dana, svima je opravdana garancija, sad rade, ali opet...