Sta je prednost ovog zavijaca u odnosu na jeftinijeg brata
Ima mana, a glavna je da zbog vibracije mora da ima klizne caure a ne lezajeve.
Sad... to ne znaci da ova druga ima lezajeve, al ona bar moze da ih ima.
Ako ces ih koristiti samo za srafljenje, mozda bolje potrazi neki model sa sestougaonim prihvatom umesto sa futerom. Dobijes kracu srafilicu, koja lakse moze da pridje na tesna mesta, brze se menjaju bitovi, a u tim malim dimenzijama imas i burgija sa sestougaonim prihvatom za nuzdu.
Jedino ne znam dal ih bosch pravi, makita ima takve modele
Inace Milwaukee nije vise sto je bio. Kupila ga je neka "sve i svasta" kompanija, oborila kvalitet, zadrzala cene, i eksploatisace ime dok ga ne upropasti a onda ce da ga ubije (oproban recept za brzu zaradu).
Sad... to ne znaci da ova druga ima lezajeve, al ona bar moze da ih ima.
Ako ces ih koristiti samo za srafljenje, mozda bolje potrazi neki model sa sestougaonim prihvatom umesto sa futerom. Dobijes kracu srafilicu, koja lakse moze da pridje na tesna mesta, brze se menjaju bitovi, a u tim malim dimenzijama imas i burgija sa sestougaonim prihvatom za nuzdu.
Jedino ne znam dal ih bosch pravi, makita ima takve modele
Inace Milwaukee nije vise sto je bio. Kupila ga je neka "sve i svasta" kompanija, oborila kvalitet, zadrzala cene, i eksploatisace ime dok ga ne upropasti a onda ce da ga ubije (oproban recept za brzu zaradu).
Makitin komplet 10.8v - busilica, cekicara, punjac, 2x 2Ah baterije je 25000, treba da uzmem sledece nedelje. Za zemlju Srbiju, OK cena. To sto je na Amazonu 130USD nas se, naravno, ne tice previse 
@elektrolog - pati i Makita od slicnih problema. Radio sa dva razlicita aku alata (bela srafilica 10.8 i plava busilica 14.4) i kod oba razbucan prenos u prvoj brzini. A za izgorele motore - mozda do motora, mozda do elektronike, jer svi ti malci koriste prakticno isti (iste) motore.

@elektrolog - pati i Makita od slicnih problema. Radio sa dva razlicita aku alata (bela srafilica 10.8 i plava busilica 14.4) i kod oba razbucan prenos u prvoj brzini. A za izgorele motore - mozda do motora, mozda do elektronike, jer svi ti malci koriste prakticno isti (iste) motore.

Ovu belu sam kupio pre 4 godine i radi posao, na njoj ne pise gde je proizvedena, ali kad sam je rasklopio da je očistim, na motoru piše Made in China, a ovu zelenu sam uzeo preko amazona za 50e, ali na njoj već piše da je "uprcana" :smejanje: i ima neke razlike - drugačiji je futer i ima malo više lufta. U suštini sam stvarno zadovoljan sa njima, za poslove za koje se koriste. A za divno čudo, kupio sam na amazonu i jednu kopiju makitine baterije od 1,5 amper časa i prezadovoljan sam (videćemo koliko će trajati

Činjenica je da su se "osvestili" proizvođači alata, ugledavši se na auto-industriju. Zašto bih pravio alat sa skupim delovima i radnom snagom koji će da traje ::neznam::. Zato je možda i bolje pazariti nekog polovnog japanca, švabu ili švajcarca, nego novog kineza, rusa ili maležana. Ili nekog jeftinog kineza pa koliko izdrži :prs:
Last edited by -NIKOLA- on 12 Oct 2016 06:52, edited 1 time in total.
- elektrolog
- Pred-majstorsko zvanje
#rendisha Pa, za te malce mi nije cudo! Ajde, kosta 100-150e, pa i ne ocekujes nista specijalno. Ali jedna od 18v koja je po velicini bliza stemerici nego aku busilici! Jaka, teska, metalni futer, hoce zglob da uvrne kad je ukljucis! PRC, posle dva dana rada, počela je da melje kao mlin za kafu! Posle tri dana mlevenja, samo je stala... Ova bez cetkica isto... A placene obe preko 100 hiljada!!!! Ma bezobrazluk bre! I sta da covek kupi i da bude siguran? Moje misljenje na zalost nista...
Last edited by elektrolog on 12 Oct 2016 14:59, edited 1 time in total.
Da budes siguran...... Kupis nesto sto je jako i kvalitetno https://youtu.be/mcxYlAO6LAM?list=PLlJZ ... lCzcrK4V1P
- elektrolog
- Pred-majstorsko zvanje
Ja imam bosch sarafilicu 10.8v i to od 2009. Ne zivim od toga ali bogme se nasarafila sve i svasta i nadzivila dvije baterije. Ja zadovoljan s njom. Kupio jos jedan bosch isto 10.8v oko 2012 isto radi bez greske. Svatko moze nekoj marki prigovoriti jer kad se nesto radi u velikim serijama ima i otkazivanja naravno.
Kolega koji je naveo da su mu tri bosch-a otisla nije naveo kako je prosao sa reklamacijom. Jesu li bili uredni u servisu i rijesili problem?
Po meni je vaznija dostupnost dijelova i volja da se u garantnom roku ispostuje garancija.
Sto se tice mafella, on je najskuplji od svih spomenutih marki. Nemoj misliti da ce ti trajati vjecno. Ako imaju osiguran servis znaci da se i oni kvare, samo ako ti se mafell pokvari za godinu ili dvije (sto mislim da se nikako nece dogoditi) vise ce te zaboljeti
Uvazavanje garancije i podrska pri popravku po meni je jako bitna stvar u cjelokupnoj slici alata.
Kolega koji je naveo da su mu tri bosch-a otisla nije naveo kako je prosao sa reklamacijom. Jesu li bili uredni u servisu i rijesili problem?
Po meni je vaznija dostupnost dijelova i volja da se u garantnom roku ispostuje garancija.
Sto se tice mafella, on je najskuplji od svih spomenutih marki. Nemoj misliti da ce ti trajati vjecno. Ako imaju osiguran servis znaci da se i oni kvare, samo ako ti se mafell pokvari za godinu ili dvije (sto mislim da se nikako nece dogoditi) vise ce te zaboljeti

Uvazavanje garancije i podrska pri popravku po meni je jako bitna stvar u cjelokupnoj slici alata.
- elektrolog
- Pred-majstorsko zvanje
Primili su oni uredno alat na servis i uvazili reklamaciju, to stoji! ALI... 120 i kusur hiljada dati i posle dve nedelje na servis i to ne jedan alat, ne dva, vec SVA TRI???!!! E za to stvarno nema opravdanja... Uglavnom, svako prema svome nahodjenju neka kupuje, ali znam da mene bosch nece nikad vise videti...
Svakodnevno koristim električne alate raznih proizvođača. Najzastupljenije su aku bušilice - odvijači 10,8 V. Plavi Bosch, Makita zelena i bijela, Metabo... svi su u pogonu svakodnevno. Razlike nisu tolike da bi se odlučio za jednu marku. Bosch - najbolje baterije. Zelena Makita - najbolja mehanika, za pohvaliti je i LED koja se gasi sa odgodom. Bijela Makita - na pola puta, ni tamo ni vamo, nerado je koristim. Možda tek predrasuda, ali kužim zeru slabiji motor i brže trošenje baterije, valjda zbog prijenosa?Metabo - poveća, meni dobro leži u ruci, ali ja sam muškić od 130 kg, dakle nije za svakog. Punjenje traje nešto dulje. Imam i Metabo sa prihvatom 13 mm i 18 V, vadimo joj mast sa krunskim pilama do 80! mm, ne da se... Glavna šrafilica je Makita TD udarna, 10,8 V, 2 komada, zavrćemo njima sve, od 3x15 do 5x90 mm. Brze, pouzdane, snažne kad treba, nježne (u pravim rukama) kad treba.