Potrebni saveti oko izbora alata

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Sinisa
Precizni šegrt

Post by Sinisa »

Hvala puno NLazvoviću, ovo mi dosta znači! Mnogo skupa mašina da bi imala ove nedostatke, zar ne :(...
Ako neće na silu, neće nikako :).

Ako na flasi koka kole imate cep od fante, jedno je sigurno, unutra je rakija :)
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ustvari sam mislio na tracnu pilu (bansek, brentu).
ko ti klizac nije puno manji od usjeka vodjica (T-slota) pokusaj ga udariti sa cela da se malo deformise. Trebao bi leci kako treba.
Za klupu je jednostavno. Ako je vec nisi napravio imas ovdje rjesenje:

https://www.youtube.com/watch?v=e9_IX4Yhhyw
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Najveci problem miter slota na metabu je sto je nestandardne sirine, pa na njega ne moze da se montira nista od standardnih aftermarket dodataka. A od udaranja nema nista, ne pomaze.

Da ne pominjemo da su svi ti laki stoni cirkulari mekani, i da rade i sa minimum opterecenja. Mnogo je pametnije za sv pare napraviti posten cirkular, nego se zezati sa njima. A jos bolje resenje je polovi ozbiljan cirkular.
pgale
Samostalni majstor

Post by pgale »

Slažem se sa NLazovićem oko TS 254 u potpunosti.
Sa snagom nemam problema. Nekad mi se desi da ponat prođe nož a zaglavi u klinu. Nemam pojma šta se dešava. Kao da je klin deblji od noža.
Moguće da i ja radim nešto što ne bih trebao.
Ja sam u šini bušio dvije rupe M3 i stavio šarafe crviće koje mogu štelovati i popravio sam klimanje miter slota na neku zadovoljavajuću mjeru.
E sad šta će vremenom trenje uraditi to ne znam :).
Napravio sam i pomagalo za poprečni rez sa kojim sam zadovoljan pa ovaj njegov miter slot rijetko koristim.

Å to se tiče banseka imam Metabo 260 swift i kao što je rečeno namijenjen je za manje stvari. Može rasijecati i debljine do 10 cm ali to ide sporo.
Ploča je od livenog željeza i dosta je stabilan (govorim za male komade). Njegov miter slot je precizniji nego TS 254.
Firung se kači samo sa prednje strane i što bi naš narod rekao "za nevolju".
Imao sam uvjerenje da je prilično bezbjedna mašina sve dok nisam umalo ostao bez dijela prsta. I sad je respektujem :). Platio prošle godine oko 250€.
Sinisa
Precizni šegrt

Post by Sinisa »

Hvala svima na savetima.

Malo je poražavajuće uzeti nov i ne tako jeftin cirkular a da ima gomilu ograničenja i mnogo toga što treba uraditi kako bi bio upotrebljiv za iole preciznije radove. Bar meni nije nimalo jeftino dati gotovo 1000e za novi stoni Metabo ili Bosch jer sam hobista.
Očigledno je neophodno uložiti neko vreme, rad, trud i novac kako bi se došlo da dobrog cirkulara, pa mi BR-ova ideja da napravim "pošten" cirkular sve više deluje kao najbolje rešenje. Polovan ozbiljna cirkular ne uspevam da nađem još uvek, a da zadovoljava sve uslove, cena, težina, motor itd :)
A realno, i ja hoću mnogo :D

Pgale, 250e za nov Metabo 260 ili polovan? Mada po iskustvima mnogih, verovatno je bolje uložiti još stotku i uzeti nešto ozbiljnije.

Ima li neko iskustva sa Kity cirkularima, valjaju li čemu? Ovako nešto: http://www.kupujemprodajem.com/Cirkular ... -oglas.htm

Ako na flasi koka kole imate cep od fante, jedno je sigurno, unutra je rakija :)
pgale
Samostalni majstor

Post by pgale »

Nov. Mislim da je bila neka akcija.

I ja sam hobista i shvatio da je to ipak puno para za nešto što nije kako se očekuje.
Doduše ja sam to shvatio poslije kupovine a Siniša prije :). Ali dobro idemo dalje :)
Sinisa
Precizni šegrt

Post by Sinisa »

I ja bih se zaleteo da nije dobrih ljudi na ovom forumu :) Posebno što volim Metabo alat.
I zaletao sam se mnogo puta i trebalo mi je dosta da naučim :)

A Munja je napisao odličan post ovde: viewtopic.php?pid=90507#p90507
Verujem da smo svi bili u istoj situaciji. Više puta :)

BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Jedan od ozbiljnijih planova za cirkulare koji su dostupni na netu je na ovom google driveu.

https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing

On prilicno komplikuje celo resenje, da bi obezbedio da riving noz uvek bude u optimalnom polozaju. I celu konstrukciju pravi od sper ploce, tako da ovo i nije bas resenje za one koji nemaju cirkular.

Ja sam skicirao neko resenje, kod koga se sve rotira oko duple osovine, i tako se podsava visina, no nemam nista osim papirnih skica, koje treba uterati u dimenzije. A materijal su celicini profili, uz nesto rada strugaa, sto je nesto cvrsce resenje. Jedan od nacina da se konstrukcija uprosti je i da se osustane od nagiva testere. Moj prepavljeni Metabo ima tu mogucnost, ne secam se da sam je ikada koristio, a kako planiram da ga zadrzim, duga veca testera ne mora da je ima.

Dupla sperploca, recimo 18+ 18 mm je vise nego dovoljna za konstrukciju ormana, i za radnu povrsinu, preko koje bi isl celicne ploce od 6mm, cisto da se nadje.

Sto se vodjica tice, linearni lezajevi su prilicno dostupni, i ne preskupi, a otvaraju razzne opcije, kada je potrebno savrseno pravo pomeranje. Od vodjice firunga koju je prilicno prosto resiti, pogotovo ako se indeksira na navojno vreteno M6x1, do pravljenja kolica koja nigde nece za[pinjati.

U svakom slucaju, ovakva testera ne moze da kosta malo, ako se napravi na nivou koji je iznad kvalitetnih prenosnih kupovnih testera. Verovatno ce i kostati isto. Ali moze da pruzi vise, pogotovo ako je preciznost vrlo bitna.
Sinisa
Precizni šegrt

Post by Sinisa »

Hvala BR.
Odustao sam od kupovine cirkulara, napraviću ga. Realno. Teško da ću naći neki dobar, a opet, za ove novce može da se napravi ozbiljna mašina. Dok ga ne zavrišim koristiću stari uz još malo frustracija i to je to :).

Idemo dalje.

Post Reply