Standard za lezajeve kombinovane masine

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nevolja je sto ti za ispravan izbor konkretnog lezaja, za datu konstrukciju treba masinski inzenjer. Pricam o tome da si vec izabrao tip, na osnovu konstrukcije, i sad samo treba da odredis da li ce to biti ovaj ili onaj lezaj, to jest koje ce u biti dimenzije, zazor... bla bla. Jako davno sam ucio kako se to racuna, i ne bih se usudio da to sada radim.

Naravno, uvek mozes da stavis neki "odokativni" lezaj i to ce verovatno da radi. Al ti si sam rekao da hoces da to bude perfektno.

Svaka konstrukcija pored toga zahteva svoj tip lezaja.

A mi nemamo pojma kakva je kod tebe konstrukcija, pa ti niko i ne moze reci "stavi to". Najpre, ne znamo da li se oba nosaca lezajeva srafe za masinu, ili su fiksirani (zavareni), ili je neka treca varijanta.

Najcesce se takve stvari izvode tako da se oba nosaca lezaja srafe za masinu. Ali povrsine na koje ih srafis bi morale da budu perfektno u jednoj ravni. Daklem obradjene da budu u ravni, na recimo glodalici, a ne "to smo zavarili, evo stavis vinklu i vidis da je ravno", pricamo o stotim delovima milimetra.
Ako te dve povrsine nisu u ravni, osovina na jednoj strani mora da se nagne, kako bi mogla da udje u lezaj na drugoj strani. Da bi se nagnula, taj lezaj mora da bude samopodesiv. Na drugu stranu, osovina takodje dolazi pod nekim uglom pa sad taj drugi lezaj mora takodje da se iskrene kako bi osovina uopste mogla da udje u njega.

Zato ti trebaju dva samopodesiva lezaja.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

mbole wrote:Zato ti trebaju dva samopodesiva lezaja.
А можеш да послушаши те које си консултовао и да ставиш фиксне лежајеве. Машина ће да ради, лежајеви ће да се греју (99,5% сам сигуран) и брзо да буду поново за замену.
Ако ставиш један самоподесиви а један фиксни - исто ће се десити јер ће фиксни страдати јер не може да се прилагоди углу под којим је осовина у односу на кућиште машине.
Ни самоподесиви лежајеви нису свемоћни - они су прављени да могу да коригују грешку до три степена а све преко тога доводи до убрзаног хабања лежајева.
Конусни лежајеви су замена за комбинацију радијални+аксијални тамо где су аксијална оптерећења мања а твоја машина их нема.
Није линија мањег отпора него искуство свих који су тајпосао озбиљно радили.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Relativno skoro sam pravio mašinu tj. pravio mi je mašinu dipl. ing. maš. koji ima iskustva sa mašinama jer je radio kao konstruktor u DP Arsenije Spasić u Zaječaru u vreme dok su proizvodili čuvene "Zaječarke" pa osećam slobodu da iznesem svoje mišljenje.
Prilikom izbora lagera treba voditi računa osim o dimenzijama i o brzini i "nosivosti" kako u mirovanju tako i prilikom rada. Za sve to postoje tabelrani pregledi sa oznakama koje su verovatno sve univerzalne pa se laegri razlikuju od proizvođača do proizvođača u pogledu kvaliteta. Sada da pitam ovom inž. koji lager da namestiš on bi me udavio kontrapitanjima o konstruktivnim karakteristikama te tvoje mašine tako da ti ne mogu konkretno pomoći. Ja na mojoj mašini imam oba samoudesiva u svom kućištu i učvršćena za samu mašinu. Kako to izgleda ima na ovoj temi viewtopic.php?id=277&p=4. Sada ne mogu da se setim ali mislim da su marke FAG ili SKF nisam siguran...Nije to naročito skupo da bi kupovao neke krdžave ruske jer je velika muka zameniti lagere pogotovo za mene koji sam extreman tupan kada je mašinstvo u pitanju.
Mašina je bučnija nego što sam očekivao i što sam ja želeo. Nema češljeve na ploči abrihtera. Da su ležajevi obični a ne samoudesivi verovatno bi bila tiša ali pitanje koliko bi trajali ležajevi. Jako često ih podmazujem i ta galama me opomene da ih podmažem ukoliko se zanesem. Greju se ali ne nešto strašno. Uostalom ni ja nisam neki agilni stolar. Obaveze na poslu me sprečavaju i da spavam a kamoli da stolarišem ali biće bolje jednog dana... valjda.
Ne znam koliko sam ti pomogao ali znam da sam napisao još jedan post.
Pozz
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
StolarBastovan
Pred-majstorsko zvanje

Post by StolarBastovan »

Pre svega hvala na iznesenim misljenjima i savetima. Stavio sam dvoredne samostelujuce SNR lezajeve sa c3 zazorom i nekim poliamidnim kavezom.Lezavevi cu otvoreni ali sam stavio semeringe tamo da prasina nece moci da ulazi. Masina je "progledala" u svakom smislu.
Post Reply