Izrada tablica cirkularom....

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Deo lista koji ulazi u drvo mora da bude okrenut tako da ga zubi kace u delu koji ide na dole. Ako se gleda list tako da se okrece u smeru kazaljke na satu, daska je sa desne strane lista. Ako bi bila sa leve, list bi je podizao sa stola i lako bi moglo da se desi da je pokupi (zajedno sa rukom koja drzi dasku), i frljne, to jest klasican kick-back. Pocne da je podize, i kad zubi dovoljno zakace... sta pogodi. Cak i ako bi firung bio sa desne strane, to jest list je desnom stranom do pola u firungu, opet bi list zeleo da podigne dasku.

Sto se tice pomeranja levo desno, pre sam pristalica toga da se daska gura na firung, nego da bude izmedju firunga i testere.
Kao sto kod glodalice uvek dasku guras na firung i glodalo, a nikada je ne stavljas tako da bude izmedju firunga i glodala. U sustini ovde cirkular glumi glodalo.

Ovu kombinaciju koristi rus

Ako testera ne stoji pod 90 stepeni u odnosu na obradak, onda mora da bude zakrenuta tako da se okrece suprotno od smera u kome se gura daska (kao sto kod rucne glodalice uvek ides u smeru kontra od kazaljke na satu), kako list ne bi povukao dasku.

Daklem u slucaju rusa, list bi bio zakrenut tako da se okrece ka njemu, a ne od njega.

Mislim da je to najbezbednija kombinacija.
A deluje i malo lepse (bar meni), posto se ne dobija povrsina koja je deo kruga, vec je deo elipse.

Videcu da nacrtam sutra.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo crteza:

Image

Odnosno ako se hoce da testera bude pod uglom

Image
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

e tako kao na drugom crtezu, samo sto ugao treba da bude sto veci (do 45*) i moze iz jednog prolaza lagano.

tada testera trpi mnogo manja bocna naprezanja.

na snimku rusa se cuje da testera trpi jako a skida malo materijala....
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
zodimko
Zarezivač olovaka

Post by zodimko »

I Matias se pozabavio ovime, i sa oborenom testerom i cak objasnjava nesto, mislim sa vrstom zuba testere ..(nazalost ucio sam ruski u skoli), nek se ovi mladji clanovi foruma pozabave ovim...

https://www.youtube.com/watch?v=Qe5ZeSX ... 85&list=WL
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply