Opreza nikada dosta. Mome bratu je debljaca na poslu povukla
prste, itekako ruzan prizor. Srecom prsti su zarasli da se
skoro i ne vidi. Sva sreca da je i tako završilo. Od tada sam daleko pametniji-oprezniji
bosch kruzna pila
To sam bas hteo da kazem-da zastitna plastika koja se kaci na klin mnogo znaci,jednostavno testera se ne vidi a i moze da se nakaci crevo pa na usisivac,jel zna dosta da prsti i to pravo u oci.Jednom prilikom sam od kolege pozajmio rucni cirkular,trebao mi je da radnu plocu od kuhinje presecem na grubu meru,inace na cirkularu klina nije bilo.Krenuo ja kroz plocu ko u sir,medjutim kad sam bio blizu da je presecem,osetio sam kako nesto vraca cirkular unazad da sam jedva uspeo da je obuzdam.Istog trenutka sam otisao i kupio nov cirkular sa klinom.
Sto mislite da koristim "bosansku"?
Prvo sam razmišljao da stavim mdf u debljini 24mm za stol
ali me neki savjetuju da se mdf sa vremenom iskrivi a i plocanije postojana za rad na njoj. sada razmisljam o tome da bi premazao radnu ploču sa filerom za aute iliti temelj
koji se svojedobno moze uvijek obnoviti
sto vi mislite?
Prvo sam razmišljao da stavim mdf u debljini 24mm za stol
ali me neki savjetuju da se mdf sa vremenom iskrivi a i plocanije postojana za rad na njoj. sada razmisljam o tome da bi premazao radnu ploču sa filerom za aute iliti temelj
koji se svojedobno moze uvijek obnoviti
sto vi mislite?
Sam sam sebe prozvao.
Nisam gledao u kalendar neko vreme i uspeo sam da radim an cirkularu na crveno slovo. Sve je srećom prošlo dobro ali neprijatno.
Usput ovo je škola za manje iskusne kolege kojima i sam pripadam.
Manji stoni cirkulari imaju onaj deo na plotni koji se skida kada se testera menja od plastike. On jako često nije u ravni sa ostatkom plotne a i plastika kao plastika je savitljiva. E ta savitljivost i neravnina mogu da izazovu povratni udar kad se radi sa manjim komadima- npr od 5-6cm dužine.
Možda je najbolje taj plastični deo baciti i napraviti novi od šperke mdf-a ili drveta koji je savršeno ravan sa ostatkom plotne i koji neće da se uvija.
Ja sam prosecao kutije za nakit na kojima su već spojene stranice i kako sam osetio da gubim pravi balans samo sam podigao ruke nagore, povukao i komad sa sobom i nekako je kutija odletela u levu stranu i hvala Bogu nije bilo ni približno strašno kao na onom klipu ali eto, ostaje žestoko upozorenje i za mene a i za mlađe kolege...
Dakle, ne raditi na crveno slovo i srediti cirkular...
Nisam gledao u kalendar neko vreme i uspeo sam da radim an cirkularu na crveno slovo. Sve je srećom prošlo dobro ali neprijatno.
Usput ovo je škola za manje iskusne kolege kojima i sam pripadam.
Manji stoni cirkulari imaju onaj deo na plotni koji se skida kada se testera menja od plastike. On jako često nije u ravni sa ostatkom plotne a i plastika kao plastika je savitljiva. E ta savitljivost i neravnina mogu da izazovu povratni udar kad se radi sa manjim komadima- npr od 5-6cm dužine.
Možda je najbolje taj plastični deo baciti i napraviti novi od šperke mdf-a ili drveta koji je savršeno ravan sa ostatkom plotne i koji neće da se uvija.
Ja sam prosecao kutije za nakit na kojima su već spojene stranice i kako sam osetio da gubim pravi balans samo sam podigao ruke nagore, povukao i komad sa sobom i nekako je kutija odletela u levu stranu i hvala Bogu nije bilo ni približno strašno kao na onom klipu ali eto, ostaje žestoko upozorenje i za mene a i za mlađe kolege...
Dakle, ne raditi na crveno slovo i srediti cirkular...
Crvena, plava, zuta... kao i slova svih ostalih boja slabo imaju veze sa tim.
Ali zato labav ili grbav deo na ploci cirkulara i njegovo zanemarivanje imaju svoje posledice, koje samo cekaju da se dese.
Ta plastika je jedna od prvih stvari koja se menja na svakom cirkularu.
Kao bonus kada napravis "zero clearance insert" kako treba, dobijes i da nema krzanja.
Ali zato labav ili grbav deo na ploci cirkulara i njegovo zanemarivanje imaju svoje posledice, koje samo cekaju da se dese.
Ta plastika je jedna od prvih stvari koja se menja na svakom cirkularu.
Kao bonus kada napravis "zero clearance insert" kako treba, dobijes i da nema krzanja.