Savet oko hobi KOMBINOVANE MAŠINE

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
milanbetter
Majstor početnik

Post by milanbetter »

ropee wrote:Eh sad gledajući ovaj video što je postavio dikar , http://www.youtube.com/watch?v=OH3rPEFvEaY , mašina iako je kinez ne čini mi se loša za početnika , a 530 € ako košta to nije puno novca .

Ona ima više manje sve potrebno za početak rada sa drvom , a opet ne opterećuje budžet , pa ukoliko ti dosadi rad s drvom jednostavno je skupiš u neki ćošak i čekaš da se volja vrati :) .

Ne znam kakve planove imaš za posao , no ako želiš napraviti nešto "za svoju dušu" onda stvarno nema potrebe za bacanjem love na polovan i profesionalan stroj , pogotovo što tad moraš imati prostor namjenski samo za njega .

Na koncu ako ti se svidi posao i kreneš malo ozbiljnije raditi , polovni profi stroj ćeš zaraditi poslom a ne odvajajući od plaće .
Ja sam prije radio stolariju kao osnovni posao , imao dobre strojeve , puno posla , .... no mladost ludost :) pa mi dopi#dilo više biti u prašini po cijele dane , rasprodao mašine , zaposlio se u velikoj tvrtci , .... pa nakon par godina pauze vratio se stolariji , isključivo kao hobi , te kupio mašine isključivo hobi , ništa profi i radim s njima već par godina i zanimljivo , obave sav posao koji trebaju
Auuuuu.... Ala me bacate u vatru! :forvonad::forvonad::forvonad::forvonad::forvonad:
Tek sada ne znam šta da radim! Jeste ja sam hobi majstor. Imam svoj posao sasvim druge prirode, a volim da odradim za sebe jednostavnije stvari od drveta poput: Kuće za velikog psa, Mini golubarnika, kuhinjskog stola i sl, ali sve to samo za lične potrebe mene i moje porodice.

Ja shvatam šta znači profi alat. I on je apsolutno u prednosti, ali baš sam iz razloga koje si ti (ropee) ovde naveo razmišljao o maloj mašini za moje potrebe, a koju mogu da uglavim u garaži pored auta. Da mi služi da ispravim daske i fosne kupljene u strugari...

:rodna::spyfoordig::forbryllad::tillfreds::forvonad:
Last edited by milanbetter on 05 Dec 2013 10:59, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

tvoje pare-tvoja odluka :prs:

ti najbolje znas za cega ti treba i sta ces da radis :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Naravno , tvoje pare , tvoja odluka .

Ja sam ti samo napomenuo da ukoliko ne planiraš da se baviš intenzivno stolarijom , ova mašina više nego dovoljna , to što ćeš morati da mijenjaš opcije na mašini , ionako nećeš odjednom i rezati i blanjati odjednom, j--ga nisi hobotnica , samo su dvije ruke u pitanju .
Po meni nije ovo loša opcija i nisu neki veliki novci , za hobi majstora više nego dovoljno.

Kod polovne profi mašine je prednost što lako povratiš iznos u slučaju prodaje , no ona je masivnija i zauzima više mjesta , osim toga uz profi mašinu idu i profi noževi , profi list cirkulara , .... sve što ide uz stroj i košta više nego za hobi mašinu .
Ja imam malu prijenosnu blanju/debljaču , i ona odradi posao , a novi noževi za nju su oko 20 €:prsgore: , list cirkulara sam kupio novi , platio oko 40€
Last edited by ropee on 05 Dec 2013 11:12, edited 1 time in total.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Obzirom da imam slicnu malu masinu, ukoliko ju kupis racunaj da ti bude trebalo dosta vremena da ju naštelaš da radi dobro.
I koliko kod se potrudio takve masine nisu u mogucnosti davati rezultate kao profesionalne. Ako ti je najbitnija preciznost i tocnost onda ipak razmisljaj o necem kvalitetnijem.
Kod ovog gore videa mi se i nije previse dopao dio na ~ 1:46 - link
milanbetter
Majstor početnik

Post by milanbetter »

riba wrote:Obzirom da imam slicnu malu masinu, ukoliko ju kupis racunaj da ti bude trebalo dosta vremena da ju naštelaš da radi dobro.
I koliko kod se potrudio takve masine nisu u mogucnosti davati rezultate kao profesionalne. Ako ti je najbitnija preciznost i tocnost onda ipak razmisljaj o necem kvalitetnijem.
Kod ovog gore videa mi se i nije previse dopao dio na ~ 1:46 - link
Maximum planing width 250mm???

jel to malo ili je nesto drugo u pitanju
Last edited by milanbetter on 05 Dec 2013 11:23, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Niko od nas ne zna kako izgleda tvoj novcanik, i koliko si ti spreman i u mogucnosti da odvojis za svoj hobi.

Ono sto mozemo da ti kazemo je sta da ocekujes od jedne a sta od druge varijante.
Oko polovne profi masine ces imati posla na pocetku, ali nadalje ce ona raditi svoje onako kako treba.
Oko kineza ces imati posla stalno, i nikada neces postici kvalitet koji mozes dobiti na ovoj prvoj. Stalno ces morati da izmisljas i primenjujes trikove da bi ovaj rez ispao bas kako treba, da ovo ne bi ujelo ovde da...

Nekome se to isplati, nekome ne.

Odluka je ipak samo tvoja.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

riba misli na to da materijal kad prolazi kroz blanju nije u ravnini s izlaznom pločom .

meni se čini da je ta štafna koja se blanja podosta kriva ( lagano izvijena )
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Nisam mislil na 250 mm. To je za kucnu upotrebu sasvim soildna sirina, nego to kaj je ropee primjetil. Moguce da ja obradak sasvim kriv, ali mi ni ploce ne izgledaju paralelno, mada je to mozda do kuta pod kojim je snimano.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

vjerojatno je kut snimanja kriv a i obradak nije baš najidealniji , nevjerujem da bi snimali reklamu sa strojem kojem ploče nisu paralelne :pucko: .

milanbetter
Majstor početnik

Post by milanbetter »

Hvala svima na sugestijama i izdvojenom vremenu.
:tummenupp: :tummenupp: :tummenupp: :tummenupp:
Toma
Precizni šegrt

Post by Toma »

Pozdrav svima , novi sam clan na forumu . DA ne otvaram novu temu istog naslova onda cu u ovoj postaviti pitanje .
Bavim se iz hobija sa stolarskim poslom, uvik me stolarija zanimala i ima jedno 2 miseca da sam nabavio par " vecih " strojeva. Do sada sam imao samo rucne alata . Kupio sam blanjicu malu einhel btsp 1300 i ona je skroz ok za nekog vikend stolara koji radi iskljucivo za sebe stvari. Ali nekako su mi apetiti narasli i einhell blanjica je premala za ozbiljniji rad. Recimo prakticki je nemoguce izravnati dasku duzu od nekih 80cm a da bude super ravna jer njoj je ploca ravnalice previše mala . Isto tako i kod debljanja je problem .

Volio bi nabaviti nesto veci stroj sa kojim bi mogao i koju kunu zaradi . Mislim i za druge napraviti kakvu stvar jer stvarno nemam živaca provlacit 10 puta dasku da je stanjim za 5mm . Kakva vam se cini holzmann 310n blanja . Ima li tko iskustva sa njoj ? Nebi tia kupiti stroj koji ce me zadovoljit godinu dana pa da moram nabavljat novi . Na papiru mi je ok i ne treba mi mogucnost provlacenja širih dasaka .

Hvala
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

e hoby mašine i jesu za hoby , znači debljača skida po cca 2 mm , ne vjerujem d+ni da je s tim Holzmannom drugačije .

Ako su ti apetiti porasli , imaš na njuškalu dobrih polovnih profi strojeva s kojima možeš odraditi sav posao

dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Eh Toma, Toma
2mm x 10 prolaza je 20mm ;) , kako i da je shvatam tvoj problem, samo sto ovi Holzmani su pozamasno skupi
http://www.idealo.de/preisvergleich/Off ... zmann.html
a opet nemaju neki "ugriz" 5mm na abrihteru, a 3mm na dihtu.
Inace i ja imam slicni Einhell, novije generacije (156mm su nozevi i 1250 ili 1280w motor) problem sa Einhelom nije toliko u "ugrizu" (3mm/2mm) nego u duzini (citaj kratkoci) ploca, svega nepunih 70cm, a kosta 8 puta manje od Holzmana (oko 250 eura). Problem se resava sa dodatnim plocama, rolerima itd. Dakle ako ti netreba sirina obrade vise od 150mm, preostaju ti dodaci, a ako zelis vise onda neki polovnjak, za 1000eura mozes naci solidnu masinu.
Last edited by dikar on 09 Dec 2013 16:21, edited 1 time in total.
Toma
Precizni šegrt

Post by Toma »

Isti einhell imamo onda . Ako skidam vise od 0.5mm odjednom onda se blanja dosta muci a ne želim je uništiti . kod polovnih mašina me strah da ne dobijem nešto u sta ću morati dodatno uložiti dosta vremena u nju da proradi kako treba
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Ja imam isto takvu mašinu , doduše od Herkulesa , zadovoljan sam sa svim obradcima , za moje poslove dovoljno , nisam primjetio da se mašina muči pri obradi , a kroz diht uvijek provlačim maksimalno

Post Reply