Womax POSTOLJE ZA GLODALICU W-WB 004

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Ajd jos jedno pitanje... kako resavate potoke prasine koji se slivaju u motor na Einhell tipu glodalica... posto su mu prorezi za hladjenje oko i blizu osovine...
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

velja wrote:Ja koristim plasticne vezice . Kad zavrsin samo je isecem secicama. Od izolir trake oce da ostane lepak pa se posle umazes.
da i ja to isto koristim samo se nisam mogao sjetiti kako se zapravo to zove :D
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

Dean wrote:
velja wrote:Ja koristim plasticne vezice . Kad zavrsin samo je isecem secicama. Od izolir trake oce da ostane lepak pa se posle umazes.
da i ja to isto koristim samo se nisam mogao sjetiti kako se zapravo to zove :D
Å procna !!!
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Kako se ove nedelje priča o frezerima tako sam i svratio na ovu stranicu.
Privukla mi je pažnju diskusija oko "trajno uključenog" tastera.
Ima tu mnogo ideja, saveta, bušenja itd.
Koliko sam shvatio potrebno, je postojeći taster trajno postaviti u uključenom stanju kada je frezer ispod radnog stola a isključivati rad istog na nekom pristupačnijem mestu !?!
Ja obično, ako mi ugrađeni prekidač izgubi funkciju, otvorim kućište i premostim funkciju prekidača, odnosno "kratko spojim" provodnik. Potom kupim jednopolni tzv. "klip-klap" prekidač koji montiram na dovodnom provodniku za uređaj (u ovom slučaju je to frezer).
Obzirom, da se "klip-klap" prekidač može pomeranjem (ljuljanjem provodnika) slučajno uključiti sa "Off" na "On" ako prekidač udari u neku prepreku, smatram da je bolje ugraditi (montažno isti) prekidač sa "uključenjem- isključenjem" u vidu šibera što se takođe može kupiti u svim prodavnicama elektro materijala.
Možda se u diskusijama radi o nečem drugom, mada mi se čini da nisam promašio temu ?
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Metabo wrote:Koliko je debela radna površina i kakav je sistem za hvatanje freze sa donje strane?
Da li ima mogućnost da se sa gornje strane radne ploče podešava visina freze (imbus ključ ili sl.), ili mora gimnastika?
Da li vođica ima mogućnost podešavanja ugla?
Sve ovo pitam.....
da bih priključio moju "MASTERMAX" (iliti "WOMAX") glodalicu ???

Neka se javi neko ko je kupio ovo postolje za glodalicu pod oznakom W-WB 004.
Mislim da Bojan ima to postolje ??
Isto mi je potrebno za hobi rad.
Last edited by yetta on 21 Jul 2008 21:52, edited 1 time in total.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Lepo rekoh negde pri početku teme da ja imam ovo postolje.

Frezer se na njega kači sa relativno nesrećnim rešenjem sa 4 matice i isto toliko držača sa donje strane. Na početku su mi se odvrtale matice od vibracija, dok nisam stavio još po jednu i lepo pritegao tako da sad nemam problema. Gornja strana stola je tanak lim, podešavanje frezera je gimnastičko, vođica nema mogućnost podešavanja ugla.

Pazi, postolje kao takvo nije vrhunsko rešenje svih problema vezanih za stolove oberfrezera. Međutim, za hobi rad mislim da je stvarno ok. Norm Abram je na počecima svoje TV karijere imao sličan sto za frezer, i nisam primetio da se žalio.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Bojane hvala na odgovoru (a ponavljao sam pitanje jer nisi odgovorio Metabo-u a sad imamo oboje informaciju), sutra ga kupujem.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

yetta wrote:Bojane hvala na odgovoru (a ponavljao sam pitanje jer nisi odgovorio Metabo-u a sad imamo oboje informaciju), sutra ga kupujem.
Metabo je odavno napravio sopstveno sto koji kači na radni )Einhell) sto na rasklapanje sa 4 vijka. Na njega kačim Bosch 500W glodalicu, sa donje strane, pomoću tri vijka i to sasvim lepo radi posao sa ivericom i čamovinom. Za ozbiljnije drveće ova skalamerija nema snage.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Tek sada videh MAJSTOR-POČETNIK, idi begaj !!
:lol: Pa dobro, taman sam počeo na "vreme", u 61-oj godini :lol:

Opet sam skrenuo sa teme pa se ispravljam: MAJSTOR-POČETNIK SA GLODALICOM OVE NEDELJE U RUCI ;)
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Ja sam wrote:... sutra ga kupujem.
Sad kad sam se naspavao (kao Bojan :lol: ) razmislih o mojoj izjavi posle javljanja kolege:
Metabo wrote:... je odavno napravio sopstveno sto koji kači na radni...
Pa ja ću to sam napraviti, ključni deo svega je ipak posedovanje frezera.

Odoh u radionicu i nadam se da ću sve završiti pre 30.07. ovg. (OGNJENA MARIJA) !!!

Prošle godine sam radio na taj datum i 31.07.2007 (sutradan) pukao mi je zupčasti kajš na kolima (čitaj GLODALICI - zbog ove nedelje) i to sa svega pređenih 31.000 km. Čist blam, ako je za utehu, zupčasti remen je bio sa fabričkim felerom, sačuvan račun, pola platila prodavnica - pola ja u troškovima popravke.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Na početku su mi se odvrtale matice od vibracija, dok nisam stavio još po jednu i lepo pritegao tako da sad nemam problema
Umesto po dve matice, mozes da koristis po jednu ali one samoosiguravajuce, koje imaju zaliven komad plastike na jednom kraju navoja. Nema ih bas u svakoj prodavnici, ali uz malo truda mogu da se nadju (ja sam ih skoro kupovao u jednoj radnjici pri vrhu Vojvode Stepe, blizu Trosarine).
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:........ (ja sam ih skoro kupovao u jednoj radnjici pri vrhu Vojvode Stepe, blizu Trosarine).
Mislim da ih ima i u Würth-u u ulici Tosin Bunar... ne znam da li ima na lageru, narucivao sam ih... (M3 sa plasticnim osiguracem TEK nisu cesta pojava u radnjama)... dalje,... mislim da ih ima u prodavnici srafova u Prvomajskoj u Zemunu...
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

boggy wrote:
mbole wrote:........ (ja sam ih skoro kupovao u jednoj radnjici pri vrhu Vojvode Stepe, blizu Trosarine).
Mislim da ih ima i u Würth-u u ulici Tosin Bunar... ne znam da li ima na lageru, narucivao sam ih... (M3 sa plasticnim osiguracem TEK nisu cesta pojava u radnjama)... dalje,... mislim da ih ima u prodavnici srafova u Prvomajskoj u Zemunu...
Iz predhodnih diskusija nisam uhvatio nit da se radi o navrtkama striktno dimenzije M3 ??

M4 DIN 985 samo-osiguravajuće (proverio sam) imaju kod "FERUM ELMER" Beograd, Sarajevska ulica (naspram donjeg ulaza u ambasadu USA), tel. 381-88-30, 362-88-07 i mob. 065/361-88-30.
Last edited by yetta on 22 Jul 2008 14:31, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

yetta wrote:.....
Iz predhodnih diskusija nisam uhvatio nit da se radi o navrtkama striktno dimenzije M3 ??

.....
Maaaa... M3 su trebale meni .... ne za keks... pardon... glodalicu za pljosnate drvene spojnice... nego za nesto drugo... zato sam isao u Würth
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Auuuuuuuuu koja zbrka u nedelji glodara ?
Ja sam mislio da je u vezi što je Bojan objašnjavao oko postolja za glodaricu a za koju sam se zainteresovao !
Bojan wrote:Frezer se na njega kači sa relativno nesrećnim rešenjem sa 4 matice i isto toliko držača sa donje strane. Na početku su mi se odvrtale matice od vibracija, dok nisam stavio još po jednu i lepo pritegao tako da sad nemam problema
Bre Bojane utera nam strah u kosti ove nedelje, pogubismo glave u želji da ne skrenemo sa teme (barem ja) ;)
Last edited by yetta on 22 Jul 2008 16:07, edited 1 time in total.
Post Reply