Stolni cirkular Herkules-upgrade?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Kolin
Precizni šegrt

Post by Kolin »

Nakon što sam u Bauhas-u malo pažljivije pogledao taj Herkules cirkular slažem se sa tobom u potpunosti :)
Zbilja se sve klima :skratta:
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Како све што је иоле јефтиније има тенденцију да се клима и распада а и да прегорева брзо, а пошто су ми "фини момци" однели ручни циркулар из радионице (склонили га да га неко не украде :-)))) Ја купио један полован. Мотор има 1300W, пречник тестере је 200мм и врти се 3000 обртаја у минути. Произвела га фирма "Eugen Lutz KG". Доња плоча као палуба носача авиона, мотор 3-фазни па ми ни четкице не требају. За пробу сам исекао око 100 метара штафле 50Х50мм и није се ни мало бунио. Буниле се моје ручице - скоро да сам добио упалу бивших мишића јер справа има "само" 8 кила! А коштала ме 4€ за килограм франко моја дневна соба. Сад да смислим једно доообро постоље и биће то и стабилни циркулар!
Дођох, видех, побледех
Metalac
Brzi dodavač alata

Post by Metalac »

sloba 10! Postolje za takav stroj ne bi trebalo biti problem. Nisam još nikad vidio trofazni ručni cirkular s listom svega 200 mm. To mi se čini premali "fi" za toliku snagu. Koliko mu je unutarnja rupa za osovinu? Da nije možda kavezni motor, bez četkica?, a ne trofazni?
U svakom slučaju zanimljiv stroj. Mislim da imaš ovdje na forumu opisanu izradu stola za ručni cirkular.
lp
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Metalac wrote:sloba 10! Postolje za takav stroj ne bi trebalo biti problem. Nisam još nikad vidio trofazni ručni cirkular s listom svega 200 mm. To mi se čini premali "fi" za toliku snagu. Koliko mu je unutarnja rupa za osovinu? Da nije možda kavezni motor, bez četkica?, a ne trofazni?
U svakom slučaju zanimljiv stroj. Mislim da imaš ovdje na forumu opisanu izradu stola za ručni cirkular.
lp
Мотор је трофазни и кавезни и без четкица:hurra:
Џаба мера за рупу кад у штитник не може већи пречник, а штитник као и цела машина ливени дурал. Лако је мени да смислим сто него не знам где да мазнем један ГСП аутобус? Кад сам скоро био у великојвароши - Београду мало сам се провозао и градским аутобусом. Тамо сам видео много лепе шине за које су причврстили седишта а тако би добре биле за водилице на столу. Какав алуминијум, ово је челик па још цинковано сто година да траје нема да се потрака :stolt:
Дођох, видех, побледех
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Alo, kuferas, dokad mislis ti, pa tebi ce i od malo bolje plastike da traje dozivotno :D :reta: :skratta:
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Sasa wrote:Alo, kuferas, dokad mislis ti, pa tebi ce i od malo bolje plastike da traje dozivotno :D :reta: :skratta:
Ја рачунам да радим до 147 - ме године живота :stolt: Зато често идем у еколошку државу да се надишем еколошког ваздуха :hurra:
А и ако решим да мрем раније у тестамент ћу да напишем да ће теби да припадне:skratta: а ресто алата нек' ђеца продају па нека купе једну вилу у Црну Гору :oskyldig: тек да не буде да немају :skool:
Дођох, видех, побледех
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

sloba10 wrote:А и ако решим да мрем раније у тестамент ћу да напишем да ће теби да припадне:skratta:
Kontaktirao sam par ljudi u GSP-u, kazu nije problem taj jedan autobus samo kazi adresu na koju ces da ti ga posalju! :tummenupp:
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Sasa wrote:
sloba10 wrote:А и ако решим да мрем раније у тестамент ћу да напишем да ће теби да припадне:skratta:
Kontaktirao sam par ljudi u GSP-u, kazu nije problem taj jedan autobus samo kazi adresu na koju ces da ti ga posalju! :tummenupp:
Питање:
Зашто Сремац иде у општину са Црногорцем?
Да одмах и дам одговор:
Сремац зна шта им треба а Црногорац "има свог чо'ека у општину" :skratta:
Дођох, видех, побледех
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

:skratta::buga::skratta::hurra:

P.S. Adresu posalji na PP!
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Sasa wrote::skratta::buga::skratta::hurra:

P.S. Adresu posalji na PP!
Може ли на мејл? :oskyldig:
Дођох, видех, побледех
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Prekjuce sam kupio Einhell bt-ts 1500 i kod njega list testere baca u levo 1.5mm. Za stelovanje sam se setio Kolinovog saveta za ona 4 srafa. I tako pokusaju sam da ga nastelujem olabavio sam ona 4 srafa i u tako razlabavljenom stanju podigao sam testeru u najvisi polozaj. U ovom polozaju list bezi jos vise i vuce na levu stranu. Ceo sklop bezi u levo, kao da ga feder vuce.
I sad pojma nemam kako da ga nastelujem, onako odokativno 2-3 sata dobre "zabave". Nepristupacno za rad i stelovanje, da zezanje bude vece dok je cirkular bio u obrnutom satnju montirao sam postolje
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako ima kaisni prenos, verovatno ga vuce kais. Taman ko opruga.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Cuti Mbole kako sam se nadao dobro sam prosao, sve sam nastimao za pola sata.
Pogon jest kaisni, ali i motor i osovina leze na zajednickoj poluzi koja je pricvrcena na telo cirkulra sa 4 srafa (imbus 8) Problem je bio sto sam ja previse razlabavio te srafove. Kad sam i zavrnuo do trenutka kad feder sajbne pocu da zatezu, cimanjem levo- desno dobija se pravilna pozicija.
Posle se zatezu 4 srafa pa se opet prokrene cirkular i proveri pozicija koja usled zatezanja izgubi poziciju. Opet cimanje levo desno, merenje odsutpanja i konacno zatezanje. Na kraju sam dobio 0.6 mm desno bacanje na zadnjoj tacki zuba.
Na kraju mereci odsupanja na razlicitim zubcima dosao sam do zakljucka da testera malo "brljiva" i da sama baca levo desno do 0.3 mm. Moracu da uzmem bolju testeru. pa da onda onda prestlujem cirkular.
Stelovanje ugaone merne skale je sasvim jednostavno< Namucio sam se malo sa razdvojnim klinom. Ovaj je bacao desno oko 2mm. Umetnuo sam parce pleha 1.5mm u zategac i sad je ok.
Jedino mi se ne dopada lupa na cm-skali, nikako da pogodim na kojem se mm nalaziTreba da zazmurim na levo oko pa onda nanisam 90 stepeni mog desnog oka u odnosu na cm skalu i onda potrefim.
Savetovao bih buduce novopecene vlasnike ovakvih cirkularcica da stelovanje testere obave kao prvo, pa tek onda sklapanje postolja. Tako je puno lakse okretanje ( ja sam napuko desnu plastiku)
Last edited by dikar on 07 Jul 2012 14:40, edited 1 time in total.
hobista
Brzi dodavač alata

Post by hobista »

Vidim da imate iskustva sa raznim mašinama,pa molim za savet.Zapao mi je za oko RT-TS 1725 U EINHELL.Pa me zanima šta mislite o ovoj mašini,da li je neko video uživo ili radio možda sa njom?Evo i link http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... u-einhell/
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ste si planirao sa ovime da rezes?
Post Reply