potraga za ručnim cirkularom
Makita poručena... samo je problem što niko od uvoznika nema na lageru nego ću morati čekati, a kako su ovi kod kojih sam poručio ''ozbiljni'' načekaću se.
U međuvremenu malo sam razgledao ponude i naleteh na AEG-a, proizvodnja je u Nemačkoj a mašina je
http://www.powertoolsdirect.com/aeg-ks6 ... e-66mm-doc cena je jača nego Makita ali čini mi se da je dobra mašina!? Mada opet taj list od 185mm, jel ko što sam napisao u prethodnom postu za taj prečnik najviše zuba što sam našao za neku testeru je 48 pa me čisto zanima jel može da postigne finoću reza kao na većoj testeri (210mm) od 64 zuba?
Pozdrav.
U međuvremenu malo sam razgledao ponude i naleteh na AEG-a, proizvodnja je u Nemačkoj a mašina je
http://www.powertoolsdirect.com/aeg-ks6 ... e-66mm-doc cena je jača nego Makita ali čini mi se da je dobra mašina!? Mada opet taj list od 185mm, jel ko što sam napisao u prethodnom postu za taj prečnik najviše zuba što sam našao za neku testeru je 48 pa me čisto zanima jel može da postigne finoću reza kao na većoj testeri (210mm) od 64 zuba?
Pozdrav.
Nisam majstor, i mozda grijesim, ali nije li malo pretjerana ta tvoja "opsesija" sa kolicinom zubaca na pili da dobijes sto bolji rez. U drvetu sa 48 zubaca ces dobiti dobar rez, a sto se tice iverala - univera ionako svi majstori ovdje kazu da se navjise isplati rezati tamo gdje kupujes. Ionako sa rucnim cirkularom neces rezati velike kolicine univera a za par prereza dovoljna su dva reza prvi 2mm dubine i drugi prerez.bozama wrote:Makita poručena... samo je problem što niko od uvoznika nema na lageru nego ću morati čekati, a kako su ovi kod kojih sam poručio ''ozbiljni'' načekaću se.
Pozdrav.
Makar kazem nisam majstor i mozda mi je razmisljanje pogresno...
Djuro pa iskren da budem mislim da ne preterujem. U mnogo tema na forumu se pominje dilema oko izbora testere i broja zubaca i nisam jedini koji traži mišljenje drugih. Kažeš da nisi majstor a znaš da će 48 zuba dati dobar rez!? Možda tvoje dobro meni nije dovoljno dobro!
Sa većim brojem zuba dobija se čistiji rez to znam iz iskustva, pažljivo sam birao testeru za ger jer često uramljujem slike.
Naravno da se ne zanosim idejom da režem univer u kućnoj varijanti, ali za prekrajanjem ostataka ručni cirkular dobro dođe
pa zbog toga gledam da napravim dobar izbor.
U svakom slučaju gledam da se pre svake kupovine dobro informišem i dam pare jednom ali na pravu stvar.
...uzdravlje!
Sa većim brojem zuba dobija se čistiji rez to znam iz iskustva, pažljivo sam birao testeru za ger jer često uramljujem slike.
Naravno da se ne zanosim idejom da režem univer u kućnoj varijanti, ali za prekrajanjem ostataka ručni cirkular dobro dođe

U svakom slučaju gledam da se pre svake kupovine dobro informišem i dam pare jednom ali na pravu stvar.
...uzdravlje!
210/64 i 185/48 bi trebalo da prave malu razliku.
Kod prve je zub na svakih 10mm, kod druge na svakih 12
Pri tom se prva vrti malo brze od druge (bar bi trebalo), tako da ti se svede na isto posto je za finocu reza u principu bitan broj zuba koji u sekundi protrci kroz materijal (naravno pored ostalih faktora kao sto je tip zuba).
Kod prve je zub na svakih 10mm, kod druge na svakih 12
Pri tom se prva vrti malo brze od druge (bar bi trebalo), tako da ti se svede na isto posto je za finocu reza u principu bitan broj zuba koji u sekundi protrci kroz materijal (naravno pored ostalih faktora kao sto je tip zuba).
Pila sa kojom pilim univer je 160 / 48 zubaca i rez je skoro pa savrsen (ako prvo uronim 2 mm u materijal pa onda prerez) tako da sto se tice univera znam da se moze postici odlican rez. Je sporije, ali ionakao se ne reze puno tako da nema veze. Rezao sam jelovinu i nije bilo nikakva krzanja i trganja odma prerez. Tako da u mom slucaju meni 48 zubaca na pili promjera 160 odradio posao odlicno. Mada svako ima svoju situaciju i zna sto mu vise odgovara i sto mu je potrebno za posao ...bozama wrote:Djuro pa iskren da budem mislim da ne preterujem. U mnogo tema na forumu se pominje dilema oko izbora testere i broja zubaca i nisam jedini koji traži mišljenje drugih. Kažeš da nisi majstor a znaš da će 48 zuba dati dobar rez!? Možda tvoje dobro meni nije dovoljno dobro!
...uzdravlje!
Festool Fine tooth saw bladebozama wrote:Djuro Djuro, kažeš nisi majstor a ipak majstorišeš:):)
reci molim te koju testeru koristiš, oblik zuba, ugao, jel neka za opštu namenu ili baš za univer? Drago mi je kad kažeš da je rez odličan u univeru.
U svako slučaju Makita mi je stigla pre sat vremena tako da me čeka nabavka 210-ke.
pozdrav.
Promjer 160
broj zubaca 48
ugao 5 stupnjeva
oblik zubaca ATB
Last edited by djuro2 on 22 Jun 2011 18:50, edited 1 time in total.
Dok nisam imao prdrezac matrijal sam sekao iz dva reza na stonom cirkularu.
Za rucni sam primenio tehniku rada sa belim lesonitom(otpadni materijal), farbani
deo je isao do iverice, a odgore je ploca cirkulara i sve se zajedno krece uz firung (cirkular i lesonit).
Kada s zavrsi rez otkine se uzi do lesonita ili se okrene za drugi rez(rez samo jednom vazi).
To sam primenjivao na terenu.Probajte, ne krza, valjda sam bio jasan.
Za rucni sam primenio tehniku rada sa belim lesonitom(otpadni materijal), farbani
deo je isao do iverice, a odgore je ploca cirkulara i sve se zajedno krece uz firung (cirkular i lesonit).
Kada s zavrsi rez otkine se uzi do lesonita ili se okrene za drugi rez(rez samo jednom vazi).
To sam primenjivao na terenu.Probajte, ne krza, valjda sam bio jasan.
Evo nešto da se razvije tema kad ste već krenuli a i testere ovi listovi na njima su naj vrh ,mislim najnovije tehnologije iskreno list na makita testeri koji ćete videti od mnogih u izboru i po kvalitetu i po snazi je po meni najbolji ,stim da mi se jako sviđa ovaj Works koji je i naj skuplji ali je dobio najlošiju ocenu ?? M Force blade na makiti je najbolji list isto ko i na Hitachi-ju http://www.popularmechanics.com/home/reviews/4205480
Po mome nekom razmišljanju 48 zuba nemora biti da valja više ovi novi sa 24 su mnogo bolji ! ali i skuplji
Po mome nekom razmišljanju 48 zuba nemora biti da valja više ovi novi sa 24 su mnogo bolji ! ali i skuplji
Last edited by MapleMan on 22 Jun 2011 21:27, edited 1 time in total.
Dva put zine , a tri put slaže
Svaki list ima svoju namenu, i svaki je trade-off. Uvek je nesto na njemu losije da bi nesto drugo bilo bolje.
Recimo veci broj zuba finiji rez, manji broj zuba brze rezanje. Sad je pitanje sta ti treba.
Jedan oblik zuba dobar poprecni rez, drugi oblik zuba dobar uzduzni rez.
Parametara ima puno, pa samim tim i kombinacija.
Razlike kod kvalitetnih listova iste namene su jako male, i takodje su pitanje sta je neki proizvodjac "gadjao", odnosno ko j euspeo da "ubode" ono sto treba najvecem delu trzista. Uvek postoji list koji je za tacno odredjeni posao najbolji moguci koji moze da se kupi. Eh, al u nekom drugom poslu je bolji neki drugi.
Recimo veci broj zuba finiji rez, manji broj zuba brze rezanje. Sad je pitanje sta ti treba.
Jedan oblik zuba dobar poprecni rez, drugi oblik zuba dobar uzduzni rez.
Parametara ima puno, pa samim tim i kombinacija.
Razlike kod kvalitetnih listova iste namene su jako male, i takodje su pitanje sta je neki proizvodjac "gadjao", odnosno ko j euspeo da "ubode" ono sto treba najvecem delu trzista. Uvek postoji list koji je za tacno odredjeni posao najbolji moguci koji moze da se kupi. Eh, al u nekom drugom poslu je bolji neki drugi.
mbole
PROFESOR
Iz: Batajnica, Zemun
Registrovan: 22.10.2007.
Poruke: 5500 !!!!!!!!! Čestitam !!!! :buga: :buga: :buga: :hurra: :hurra: :hurra: Primetio sam ?
PROFESOR
Iz: Batajnica, Zemun
Registrovan: 22.10.2007.
Poruke: 5500 !!!!!!!!! Čestitam !!!! :buga: :buga: :buga: :hurra: :hurra: :hurra: Primetio sam ?
Last edited by MapleMan on 23 Jun 2011 07:03, edited 1 time in total.
Dva put zine , a tri put slaže