da li je moguce

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Javorko, bas ne razumem sta je tvoj problem?
Covek je pitao da li jes neto moguce. Neki od nas misle da nije, neki da jeste. Tek kad se iznesu argumenti za i protiv mozemo da vidimo ko je u pravu. A usput mozda i nesto naucimo :) Recimo meni nije pao na pamet frekventni regulator, posto su sve cene za njega na koje sam nailazio jednostavno van domena isplativosti (vise se isplati kupiti nov motor od par KW).

Nego cika Slobo, gde ima taj f.regulator za 25 jevreja? I koje snage? Ja vec duze trazim neki takav, jednostavan (dosta mi je da ima potenciomer za promenu brzine, nikakvo upravljanje digitalom i slicno mi nije potrebno), al sve sto nalazim je sa mogucnostima koje mi ic ne trebaju, i naravno po ceni koja mi ni malo ne odgovara.
A voleo bi da nadjem i neki fizicki mali motor od jedno 500-750W. Znam da se napolju prave, al nikako da nadjem izvor ovde.

A kad vec pominjemo ves masine i njihove motore, ove nove zaista imaju gomilicu elektronike, i tipicno frekventne regulatore, kojima upravlja neka digitala (jos kad bih znao kako da se igram sa konkretnom, eto mi f.regulatora "za djabe"). Sa druge strane koliko znam tipicno su dosta manje snage nego ovi klasicni (reda duplo manje to jest negde oko 350W).
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Ja imam i staru i novu masinu. I bas sam naterao suprugu da ukljici centrufugu. Centrufuga postepeno povecava obrtaje i isto tako i smanjuje. Stvarno imaju frekv. regulaciju. Losa stvar je sto se ne isplati skidati novi motor sa elekktronikom.
Jos gora stvar je sto imam 2 stara gorenjska motora i na oba dva centrifuga je riknula.
Inace gledao sam tehnicku knjizicu ove nove masine. Tamo stoji da je brzina bubnja na centrifugi 800o/min. Buduci da je odnos remenica slican kao i kod stare masine, na motoru veoma mala remenica, a na bubnju x20 ili 30 puta veca remenica moguce je da se motor vrti i vise od 3000o/min.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Inace na yuotubu ima dosta klipova za raznjeve koji peku i po 5 prasica a pogoni ih bas taj motor od ves masine, Mana im je sto se jako sporo okrecu pa pecenje ide dosta sporo. E tu je resenje gajba "Jelena" :stolt: onako da se razbije cekanje :)
Last edited by dikar on 14 Apr 2011 00:22, edited 1 time in total.
komazo
Samostalni majstor

Post by komazo »

Nove mašine nemaju više asinhrone dvobrzinske motore već imaju standardne serijske sa četkicama, regulacija nije frekfentna već klasična sa trijacima, doduše modernizovana pic mikrokontrolerom, i zavisno od modela snage su od 650w do 1 kW.
ништа није дугачко што може да се скрати!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja sam skoro otvarao moju, zezao me neki kontakt, a hteo sam i da promenim lezajeve na motoru (cvrc, sve zapertlovano), i nigde cetkica.

Slobo u pravu si, da se vrti prilicno, vrti se. Nisam bas premeravao remenice, al ona na motoru je bas malecka, masina moze da se zalaufa na 1200 obrtaja bubnja, sto ce reci da sam motor mora da se vrti bas brzo. Sigurno mnogo brze od 3000.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Добио сам један "на кило" непознате марке. Проверио инструментом - личи на исправно. Прикључим га а он би да полети! држао сам га десетак минута да ради - не греје се (превише) и мирно ради. Ћушнуо сам га у остали крш који чека да се поново родим па да га употребим и тамо је негде. Да имам времена да га нађем укључио бих га да му измерим бројобртаја тек да решимо проблем.
Моје лично мишљење је да то може да ради али има и оно друго: Којом брзином ће се моћи радити? Сигурно да није за професионалце - исто као ни она тоцила која продају по пијацама. 200 Вати! Мало притиснеш а оно стане, радиш десетак минута а на њему можеш скувати туткало. А људи их купују и задовољни! Колико вас има такво тоцило у радионици?
У другојтеми сам читао дискусију о Бош-овојмашиници. Сви се сложили да је мала и нејака али да може да одради доста посла. Ија сам је држао у руци и радио с'њом. Итачно је : мала и нејака и одради посао; под условом да "неко" није нервозан.

Професоре и ја би да га (фреквентни регулатор) купим за те "новце" ал' тешко. Наилазио сам по огласима али неисправни а моје очи више нису за СМД технику. Боље видим буву на керу него СМД отпорник!
Појефтиниће то за годину-две само стрпљења. Кад сам први пут видео шему уређаја за "меки старт мотора" пожурио да наручим јЦ па да га правим. А пријатељ ми јавља да то јЦ коло кошта 120 марака!!! Ја одмах одустао. А данас свака кинеска брусилица има уграђен меки старт!
Дођох, видех, побледех
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nije bas za poredjenje mala boshova i motor od ves masine, iz samo jednog razloga: gabariti.
Mala bosh moze da radi odlicno posao za koji je namenjena upravo zbog malih gabarita, a ostalo je "gratis".

E sad drzati motor od ves masine mi bas ne deluje kao zanimljiv dozivljaj :)
Ugraditi ga u sto, moze, al u stolu ne moze da radi ono za sta je mala bosh namenjena (trimovanje), a slabacko je za vece glodalo.
Naravno, sve je moguce, al postavlja se pitanje isplativosti cele zavrzlame. Dok napravis sto, dok spakujes cauru za glodalo, pojeo ćar vajdu. Za slicne pare kupis rusku glodalicu i teraj.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Нисам ја поредио машине (јесам "излапели пензос" ал' нисам толико излапео) поредио сам размишљања.
Колико сам ја разумео покретача теме он и хоће да тим мотором погони неку стону верзију глодалице.
Е сад што се исплативости тиче мени неко скоро овде на форуму (у другојтеми ((оштрење бургија)) ) рече како се то не гледа него "осећајда САМ ТО ЈА НАПРАВјО" па шта кошта да кошта!
Дођох, видех, побледех
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Taj neko sam bio ja :)
No sve je stvar postavke: ako kreces od toga da koristis motor od ves masine, meni nekako deluje da su ti finansije jako vazne. Mozda gresim.

Nisam ni mislio da direktno poredim malu i ovo.
Samo "naglas" razmisljam sta moze da se uradi sa ovim.
Mala bosh svoj posao radi perfektno, i nema problem male snage u tom poslu. Moze da se iskoristi za jos po nesto, gde u zavisnosti od velicine glodala, moze da ima problem a moze i da radi OK.
Sa druge strane sa ves motorom, jedino sto vidim kao mogucnost je da se ugradi u sto (posto u ruku tesko da bi je i Cak Noris uzeo). A kad je ugradis u sto, trimovanje nije nemoguce, ali je malo zeznuto, a neka sitna glodanja mogu da se obave. Mada i to je pitanje, sa klasicnim motorom jednostavno nemas dovoljan odnos snaga/broj obrtaja, a ovi novi imaju broj obrtaja (nismo sracunali al recimo da imaju), ali im je snaga jos manja.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Ово што ћу да пишем баш и нема везе с' темом али можда и има;
јмам пријатеља који има косачицу на којојсе распао редуктор.
Сад тражи од мене да му направим адаптер да директно качи нож косачице на осовину мотора.
Све мане и опасност таквог подухвата сам му три пута објаснио ал' он хоће па хоће то да уради - да не би бацио исправан мотор за косачицу (бензински - није електрични)
Ако му то направим па се осакати- шта сам урадио? Ако не направим - нисам друг! не ваља ни једно ни друго....
Ако ја човека са којим се знам и радим 30 година не могу да убедим да ће да постане инвалид како да овде убеђујем неког ко ме није ни чуо ни видео у животу?
Сад има овде и добра страна, Кад направи шта је наумио па се покаже да је мотор слаб почиње потрага за јачим мотором! Ту почиње драж самомајстора!!!!!!!!!!!
Дођох, видех, побледех
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Mbole profesore ma jesi ti u pravu 100 % ali ja se plašim tih kombinacija iskreno rečeno Mislim da sam zbog toga dao onaj komentar ? al ipak neka Ograđivaću se u svojim komentarima pa ih neću davati Jer posle bude kasno kad se neko povredi Da nebude samo i onaj me savetovo i onaj mi reko ili ..... Ma ! _Ko oće da se igra samo nepred Eto a mislim da je bolje oma reći to brate mili neide i nemože Pa neka on proba sam !! Pa šta mu bog da !!
Dva put zine , a tri put slaže
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

MapleMan wrote:Mbole profesore ma jesi ti u pravu 100 % ali ja se plašim tih kombinacija iskreno rečeno Mislim da sam zbog toga dao onaj komentar ? al ipak neka Ograđivaću se u svojim komentarima pa ih neću davati Jer posle bude kasno kad se neko povredi Da nebude samo i onaj me savetovo i onaj mi reko ili ..... Ma ! _Ko oće da se igra samo nepred Eto a mislim da je bolje oma reći to brate mili neide i nemože Pa neka on proba sam !! Pa šta mu bog da !!
А лепо човек питао:da li je neko od Vas ikada pokusao da od motora ves masine, radnog stola i dosta maste napravi glodalicu
Није рекао да ће да ТО држи у рукама него радни сто. А севају глодала (или парчад глодала) и из најбољих глодалица.
Ако је неком "онајгоре" на данашњи дан у календару ставио "Х" он ће, ако ништа друго не помогне запети ногом за ногу (своју) пасти и разбити главу о бетон. Инема га више!!!
Дођох, видех, побледех
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Da bi pravio glodalicu treba mu motor od minimum 1kv, sve ostalo nije problem uz dobrog strugara.Nedavno sam stavio
na forum sliku rucnog frezera kojeg sam davno pravio.Kada sam rekao naucna fantastika, prevashodno
sam mislio na starije motore za ves masinu koji ipak ne mogu posluziti za takvu namenu.
Za nove motore ne znam karakteristike pa ne mogu ni definisati njihovu upotrbljivost za
izradu stolarskih masina.
caca
Majstor

Post by caca »

Ovi novi elektro motoro bi i mogli , ali skuplja dara nego mera.
U svakom slucaju puno srece,nema losih saveta ima samo losih ljudi.
Pozdrav
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

E moj Slobo :)
Jel si ti cuo za Muju kome alah tri put salje camac?
Pomozi sam sebi, pa ce ti i drug bog pomoci :) (jeste da sam antiteista, al da se privremeno prilagodim situaciji). Toliko o "onom gore" i danu X (mada mi se nesto cini da bi, pod uslovom da postoje, za mene bio zaduzen "onaj dole" :)).

Ako te taj prijatelj priupita dal bi bio tako dobar da mu pridrzis kundak od sacmarice, samo koliko da se upuca iz nje... jel bi pristao?
Eto ti odgovora ne pitanje:
"Ако му то направим па се осакати- шта сам урадио? Ако не направим - нисам друг! не ваља ни једно ни друго...."

Uvek postoji malo bolje i malo losije resenje, i jako retko je neko od njih "apsolutno" dobro. Najcesce biras manje lose.
'ebi ga, taki ti je zivot.
Post Reply