Stubna bušilica!

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

na "glupo" pitanje sledi glup odgovor :) - nisam odmastio nista, razlog stoji u podrumu, a tamo zimi imam vlage. Ali odmasticu je, to je preporuka i mog bravara.
Konus jeste B 16 tako pise na staroj glavi "1.5-13mm B 16" i ide direktno na osovini.
Glava jeste katasrofa pogotovo u kombinaciji sa steznim kljucem (jednostavno nisu par). Potrazicu danas novu glavu sa klucem ili bez kljuca. Ako i ovo ne resi problem onda idem na remont kod bravara.
Inace kupio sam je za 60eur. a garancija je 6 meseci,
Last edited by dikar on 14 Sep 2010 11:53, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Mbole u pravu si zazor je u vertikalnoj vodjici. Kad pocnem spustanje glave ima zazor oko 0.5mm. Isto tako kad radi ima neko kloparnje koje se gubi tek kad glava dodje u donju "mrtvu" tacku.
Dok sam je probao (oko 5 min) osetio sam i miris nagorele elektrike, podigao sam poklopac i odatle sam video da su gornji namotaji motora nagoreli. Ostavicu je da radi dok potpuno ne pregori motor a onda u servis.
Nikad vise jeftini alati, ja sam bio pobornik za amatersku klasu alata ali ovo je preslo svaku meru. Taj isti Raider u Bugarskoj ima od 1-2 godine garanciju, a ovde 6 meseci (a ovo je masinica u, po njima, "pro" klasu) Ko zna koji dresh salju ovde.

Ostaje mi samo da citiram Balzaka - Pametni se uce na tudjim greskama, budale na svojim
Last edited by dikar on 14 Sep 2010 15:59, edited 1 time in total.
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Luft vertikalne vodjice se neutralise sa srafom sa strane.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Taj sraf sa strane bi u principu mogao to da zavrsi ali...
On ulazi u zleb koji je duz vertikalne vodjice. Glavna namena mu je da ne dozvoli da se vodjica okrece i ispadne.
Zleb je takodje grubo obradjen, a dosta mu je tesko lepo poravnati povrsinu. Sraf je od celika, koji nije bas zgodan za nesto sto treba da klizi posto bi dosta habao kilav materijal vodice.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Nasao sam novu glavu sa origanlnim kljucem,sad bar ne ispadaju burgije.
Prestolavao sam staf sa strane po preporuci mog bravara i Emcanke-a. Sad klizi a kad se skroz spusti glava zna i da zapinje.
Znaci da vertikalna vodjica i osovina nemaju veze. Inace me je bravar utesio da je taj zazor normalan za stolarske masine (???)

Dalje sajbne (remenice) su od neke crne plasike, a remen kao da je za neku drugu masinu, a jos kad se malo ugreje jos se i rasiri, pa stalno zatezem pomerajuci motor (onaj zatezac je postao kratak :) ). E ovo pomeranje motora me zeza. Sad je u najudaljenijoj tacki i tad klopari i cela se buslica trese. A mozda mu lageri nisu dobri
Last edited by dikar on 26 Sep 2010 08:54, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

dikar wrote:Nasao sam novu glavu sa origanlnim kljucem,sad bar ne ispadaju burgije.
Prestolavao sam staf sa strane po preporuci mog bravara i Emcanke-a. Sad klizi a kad se skroz spusti glava zna i da zapinje.
Znaci da vertikalna vodjica i osovina nemaju veze. Inace me je bravar utesio da je taj zazor normalan za stolarske masine (???)

Dalje sajbne (remenice) su od neke crne plasike, a remen kao da je za neku drugu masinu, a jos kad se malo ugreje jos se i rasiri, pa stalno zatezem pomerajuci motor (onaj zatezac je postao kratak :) ). E ovo pomeranje motora me zeza. Sad je u najudaljenijoj tacki i tad klopari i cela se buslica trese. A mozda mu lageri nisu dobri
moras samo naci odgovarajuci kais za te remenice(ako i dalje bude treslo onda bacaju remenice)to ti moze svaki strugar poravnati.:)
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Posto si se zabavljao oko trazenja konusnih futera treba mi preporuka gdje da kupim konusni futer sa konusom od 10mm u najsiroj tacki! U pitanju je pneumatsa "stubna" busilica engleske proizvodnje pa je to vjerovatno neki njihov standard!
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Sasa wrote:Posto si se zabavljao oko trazenja konusnih futera treba mi preporuka gdje da kupim konusni futer sa konusom od 10mm u najsiroj tacki! U pitanju je pneumatsa "stubna" busilica engleske proizvodnje pa je to vjerovatno neki njihov standard!
Ako trazis kvalitet pogledaj ovde
http://www.reca.rs/recars/page/Reca_start_sr.html
Mozda ti neko moze poslati
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne mozes samo na osnovu tog precnika da odredis o kom se konusu radi. Bitan je ugao konusa, a precnik moze da se seta u dosta velikim tolerancijama.
Englezi takodje koriste B i MK standarde. Nisam siguran, ali cini mi se da nemaju neki njihov poseban (mada, potrazicemo).
Trebalo bi da na starom futeru pise koji je konus.
Druga varijanta je da izmeris precnike konusa na recimo rastojanju od 1cm, pa da na osnovu toga izracunamo o kom se konusu radi.
Mada tih 10mm je prilicno malo, evo sad sam izmerio jedan B12 futer i on u najsiroj tacki ima oko 12mm. B12 se koristi za dosta male glave, obicno one sto prihvataju burgije do 10mm.
Jel to neka fina masinica?
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Sasa nisam se puno zabavljao oko glave, na pijaci sam je odmah nasao, kao sto je Mbole napisao na samoj glavi pise najpre podatak o velicini burgja koje prhvata, a posle podatak o prihvatu. bilo ja par glava u inch standardu.
pogledaj i ovde http://roehm.biz/?&L=1

Sto se remenica tice radicu ih od metala valjda mesing, celik kaze bravar ce biti pretezak za mali motor.
Novi remen sam nasao potpuno ist ali zbog toga ga nisam kupio. Kod starog remena ispadaju mrvice gume i pletiva.
Last edited by dikar on 26 Sep 2010 17:19, edited 1 time in total.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

mbole wrote:Ne mozes samo na osnovu tog precnika da odredis o kom se konusu radi. Bitan je ugao konusa, a precnik moze da se seta u dosta velikim tolerancijama.
Englezi takodje koriste B i MK standarde. Nisam siguran, ali cini mi se da nemaju neki njihov poseban (mada, potrazicemo).
Trebalo bi da na starom futeru pise koji je konus.
Druga varijanta je da izmeris precnike konusa na recimo rastojanju od 1cm, pa da na osnovu toga izracunamo o kom se konusu radi.
Mada tih 10mm je prilicno malo, evo sad sam izmerio jedan B12 futer i on u najsiroj tacki ima oko 12mm. B12 se koristi za dosta male glave, obicno one sto prihvataju burgije do 10mm.
Jel to neka fina masinica?
Evo o ovome se radi.

Image

Predpostavio sam da englezi imaju neki svoj standard za to posto sam se namucio sa inbusima i vilastim kljucevima kiji su colovni!
A ugao konusa je opet vjerovatno standardan, nebi valjalo da svi prave po svom meraku, a posto je taj tvoj B12 predpostavka je da mi treba B10!?

Na futeru ne pise nista.

Stvarcicu sam kupio od kolege Gage! Kako me z...bo!!!:mad:
Last edited by Sasa on 26 Sep 2010 18:50, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Sasa wrote:Stvarcicu sam kupio od kolege Gage! Kako me z...bo!!!:mad:
pa ko ce koga nego svoj svoga :D:D:D
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

singer wrote:
Sasa wrote:Stvarcicu sam kupio od kolege Gage! Kako me z...bo!!!:mad:
pa ko ce koga nego svoj svoga :D:D:D
Necu da pricam sad posto covjek nije tu.... ali!!!:mad:
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Gdje mogu da nadjem podatke (standarde) za futere!?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovde iamas neke podatke: http://www.arceurotrade.co.uk/projects/ ... sions.html
Imas i tabelu za Jacobs, koji se uglavnom koristi u USA, mozda je neki po tom standardu.
Dimenzije za jos neke od konusa imas na: http://en.wikipedia.org/wiki/Morse_taper#Morse
Post Reply