Preporuka za hobi frezu

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

mbole wrote:Paa ne bas :)
U zavisnosti od frekvencije menja se broj polova na kolektoru. U sustini dobices oko 20% manje obrtaja, naravno pod uslovom da prvo spustis napon, jer ce u suprotnom alatka da "ispusti beli dim" :)
Ne znam zasto, ali kolega koji se time bavi mi je rekao da se takodje takav motor greje vise kada je na 50Hz.
Кад је у питању асинхрони мотор (без четкица и колектора) или трансформатор то је тачно.
Код колекторског мотора(кад нема регулацију броја обртаја) стави Грец-исправљач испред мотора и он ће много лепше да ради и уопште неће да се секира да ли је у мрежи 50 или 60 Херца.
На колектору се "мењају полови" преласком четкице са ламеле на ламелу и код појединих колекторских мотора се бројобртаја регулише закретањем носача четкица-механички.
Ја сам лепо за једну бушилицу на 110 Волта која има око 60-70 година а порекло је УСА на апарату за варење извукао средину примарног намотаја и кад ми треба баш та бушилица апарат за варење ми буде ауто-трансформатор снаге до три киловата.
Можда још коме ово буде добро решење.
Дођох, видех, побледех
kadishon
Brzi dodavač alata

Post by kadishon »

Danas sam nosio glodalicu kod majstora i on mi je preporucio najbezbolnije resenje po njemu.Preporucio mi je naizmenicni pretvarac struje sa 220 na 110 volti tako da se ovih dana upustam u potragu za navedenim :) nadam se da ce biti sve ok na kraju.A sto se tice glodalice svi hvale tu marku nadam se da cu je i ja hvaliti kad resim problem.

Sloba10 hvala na savetu ali nebi ja tu nista dirao ipak sam ja samo stolar pa se u struju uopste nerazumem.Nije sramota reci nesto da neznas :)
Nije znanje,znanje znati vec je znanje znanje dati!
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

kadishon wrote:Danas sam nosio glodalicu kod majstora i on mi je preporucio najbezbolnije resenje po njemu.Preporucio mi je naizmenicni pretvarac struje sa 220 na 110 volti tako da se ovih dana upustam u potragu za navedenim :) nadam se da ce biti sve ok na kraju.A sto se tice glodalice svi hvale tu marku nadam se da cu je i ja hvaliti kad resim problem.

Sloba10 hvala na savetu ali nebi ja tu nista dirao ipak sam ja samo stolar pa se u struju uopste nerazumem.Nije sramota reci nesto da neznas :)
Најчешће су намотаји апарата за варење подељени на два дела на два стуба лимова а између је преспојкоји се види. Са тог преспоја се узме једна жица и са једног од крајева друга и њих две иду на контакте утичнице у коју се укључује машина. То може да ти одради било ко ко се мало у жице разуме само ако имаш апарат за варење. Иако га немаш јефтиније ћеш га купити него да тражиш тајпретварач који ти је предложен па ћеш имати и апарат за варење и аутотрафо за 110 Волти.
Оволико од мене а твоје је право да радиш како сматраш да је теби најбоље.
Дођох, видех, побледех
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

sloba10 wrote:Најчешће су намотаји апарата за варење подељени на два дела на два стуба лимова а између је преспојкоји се види. Са тог преспоја се узме једна жица и са једног од крајева друга и њих две иду на контакте утичнице у коју се укључује машина. То може да ти одради било ко ко се мало у жице разуме само ако имаш апарат за варење. Иако га немаш јефтиније ћеш га купити него да тражиш тајпретварач који ти је предложен па ћеш имати и апарат за варење и аутотрафо за 110 Волти.
Оволико од мене а твоје је право да радиш како сматраш да је теби најбоље.
;)
Post Reply