Alat za pocetak

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Ta mala Makita je freezer za obradu kant trake. E sad sto ga neki koriste za druge stvari to je nova tema.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Moj izbor je Makita RP2301. Trenutno je na popustu, a cak i da nije tog popusta, to je svetlosne godine bolja glodalica od GOF 1600. Za sve sta hoces.

I RT0700, kao druga. Gomila opreme pasuje sa jedne na drugu.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Rp 2301 je ovde nenormalno popularan freezer zbog hoda verikalnog od 70mm
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Zver od frezera, samo sto je preko 6 kg
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Zato ima najmekse spustanje koje sam ikada video, a probao sam skoro sve na trzistu.. Umesto biksni ima linearne lezajeve.

Da budem iskren, prezadovolajn sam, pogotovu sto sa Makitom mogu da skupim komplet pribora koji je zajednicki za dve ili vise glodalica. Za mene puna kapa.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Ovde ga koriste za ukopavanje brava u vrata, sto se mekoce spustanja tice u pravu si, samo je festool meksi
winston1989
Samostalni majstor

Post by winston1989 »

E ovako, danas sam se raspitao oko cena i izbor je pao na sledece:
Makita rp2301 za 500e
Bosch gmf 1600 ce za 500e,

Makita ima motor od 2100watt, dubinu ukopavanja 70mm
Bosch od 1600watt ali i fiksno postolje sto znaci da mogu u buduce da imam fiskno montirano pod stolom, a drugo za rucno koriscenje, dubinu ukopavanja 76mm
Moram do ponedeljka sa se odlucim..
Last edited by winston1989 on 18 Feb 2017 23:18, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ta makita, koliko se secam, ima ugradjeno podizanje/spustanje "odozgo" kada je ugradjena u sto. Tako da je montaza u sto vrlo jednostavna.
Izmedju nje i boska, ne bih se dvoumio ni sekunde.
Daleko ga nadmasuje u svemu onome sto je bitno.
Ubacivanje i podesavanje visine sa fiksnim postoljem, nije ni malo slatka operacija kada se radi ispod stola.

Ne znam iskreno sto si se toliko uhvatio bosa, posto sve ono sto si znao nekada o njemu... vise ne vazi. Kvalitet mu se ozbiljno srozao, resenja im uopste vise nisu tako dobra kao nekada...
No... neko voli plavuse, neko crnke...
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ima i bosch podsavanje visine odozgo, na fiksnoj bazi, ali opet, taj Bosch nije ni prineti Makiti. Cak i da su na istom nivou, postoji jos jedan bitan problem, Bosch je prekomplikovan, ima puno mesta na njemu koja mogu da naprave problem u radu. Prvo i osnovno, prekidaci su na rucicama baza, pa kontrolne napone povodi preko klizaca sa tela na baze. Vec to je dovoljno da ti napavi popilicnu glavobolju. Takodj, i sve ostalo je sakriveno unutar masine, sa gomilom specificnih delova. Da prvi izgled ne vara, dokaz su i komentari po stranim forumima za upravo ovu Boschovu glodalicu, da je cesto u servisu.

Makita je zxnatno prostija, odlicno izradjena, i ima mnogo manje toga sto moze da crkne.

Dodatno, iz mog iskustva, podrska Makite je znatno bolja. Sta god da sam nestandardno trazio za Boscha, pre nego sto sam hteo da kupim, nije moglo da se nadje. Recimo caure 1/2" i slice sitnice. Za Makitu je sve bilo pevajuci.
kiraljka
Precizni šegrt

Post by kiraljka »

Mbole i BR po ko zna koji put ste mi razresili dilemu. Dugo vec razmisljam koju pravu glodalicu da kupij jer imam onaj zuti einhel. Naravno problem su pare pogotovo za Makitu. Taman kad skupim ona ima da skoci na svoju redovnu ceni. Treba mi za ravnanje dasaka jer nemam abrihter.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Ja sam uopste ugradio u sto Triton 2400 w. Radi ko blesav.
marko1511
Šegrt

Post by marko1511 »

Obicno se ravnjanje frezerom smatra kao iznudjeno resenje, npr kod ravnjanje stola tezge-ne mozes da podignes celu tablu, nemas tu sirinu na abrihter, vec dve letve pricvrstis na krajeve(napravi se vodjica) po koju se vuce frezer.Taj proces je dosta spor, bolje ti je resenje da ti neki stolar usluzno obradi daske, a kasnije kad vidis da ti se vise isplati da kupis abrihter, kupi ga.
kiraljka
Precizni šegrt

Post by kiraljka »

Znam da je tesko i sporo ali za abruhter nemam mesta i ni para za neki pristojan.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

a Makita RP1801FX? Da li je ona samo slabija po motoru ili je po još nečemu slabija? Jer vidim da je ima u njemačkoj za 350€ dok je u hr 600€.
Isto ima hod od 70mm. Da li se njima može fino podešavati dubina?jer imam bosch pof1400 i kad spustim glodalo na dubinu koja mi treba, onda imam mogućnost još ga sa kotačićem podesiti 0,1mm. da li se tako i može i na makiti?

@winston1989
makita RP2301 ima i za 430€ u njemackoj.
Last edited by ninja on 20 Feb 2017 13:59, edited 1 time in total.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

kiraljka wrote:Znam da je tesko i sporo ali za abruhter nemam mesta i ni para za neki pristojan.
Nadješ sebi ručnog alata i lagano. Jeftinije je, a brže od ravnanja frezerom.
Post Reply