Alat za pocetak
- winston1989
- Samostalni majstor
E ovako, danas sam se raspitao oko cena i izbor je pao na sledece:
Makita rp2301 za 500e
Bosch gmf 1600 ce za 500e,
Makita ima motor od 2100watt, dubinu ukopavanja 70mm
Bosch od 1600watt ali i fiksno postolje sto znaci da mogu u buduce da imam fiskno montirano pod stolom, a drugo za rucno koriscenje, dubinu ukopavanja 76mm
Moram do ponedeljka sa se odlucim..
Makita rp2301 za 500e
Bosch gmf 1600 ce za 500e,
Makita ima motor od 2100watt, dubinu ukopavanja 70mm
Bosch od 1600watt ali i fiksno postolje sto znaci da mogu u buduce da imam fiskno montirano pod stolom, a drugo za rucno koriscenje, dubinu ukopavanja 76mm
Moram do ponedeljka sa se odlucim..
Last edited by winston1989 on 18 Feb 2017 23:18, edited 1 time in total.
Ta makita, koliko se secam, ima ugradjeno podizanje/spustanje "odozgo" kada je ugradjena u sto. Tako da je montaza u sto vrlo jednostavna.
Izmedju nje i boska, ne bih se dvoumio ni sekunde.
Daleko ga nadmasuje u svemu onome sto je bitno.
Ubacivanje i podesavanje visine sa fiksnim postoljem, nije ni malo slatka operacija kada se radi ispod stola.
Ne znam iskreno sto si se toliko uhvatio bosa, posto sve ono sto si znao nekada o njemu... vise ne vazi. Kvalitet mu se ozbiljno srozao, resenja im uopste vise nisu tako dobra kao nekada...
No... neko voli plavuse, neko crnke...
Izmedju nje i boska, ne bih se dvoumio ni sekunde.
Daleko ga nadmasuje u svemu onome sto je bitno.
Ubacivanje i podesavanje visine sa fiksnim postoljem, nije ni malo slatka operacija kada se radi ispod stola.
Ne znam iskreno sto si se toliko uhvatio bosa, posto sve ono sto si znao nekada o njemu... vise ne vazi. Kvalitet mu se ozbiljno srozao, resenja im uopste vise nisu tako dobra kao nekada...
No... neko voli plavuse, neko crnke...
Ima i bosch podsavanje visine odozgo, na fiksnoj bazi, ali opet, taj Bosch nije ni prineti Makiti. Cak i da su na istom nivou, postoji jos jedan bitan problem, Bosch je prekomplikovan, ima puno mesta na njemu koja mogu da naprave problem u radu. Prvo i osnovno, prekidaci su na rucicama baza, pa kontrolne napone povodi preko klizaca sa tela na baze. Vec to je dovoljno da ti napavi popilicnu glavobolju. Takodj, i sve ostalo je sakriveno unutar masine, sa gomilom specificnih delova. Da prvi izgled ne vara, dokaz su i komentari po stranim forumima za upravo ovu Boschovu glodalicu, da je cesto u servisu.
Makita je zxnatno prostija, odlicno izradjena, i ima mnogo manje toga sto moze da crkne.
Dodatno, iz mog iskustva, podrska Makite je znatno bolja. Sta god da sam nestandardno trazio za Boscha, pre nego sto sam hteo da kupim, nije moglo da se nadje. Recimo caure 1/2" i slice sitnice. Za Makitu je sve bilo pevajuci.
Makita je zxnatno prostija, odlicno izradjena, i ima mnogo manje toga sto moze da crkne.
Dodatno, iz mog iskustva, podrska Makite je znatno bolja. Sta god da sam nestandardno trazio za Boscha, pre nego sto sam hteo da kupim, nije moglo da se nadje. Recimo caure 1/2" i slice sitnice. Za Makitu je sve bilo pevajuci.
Obicno se ravnjanje frezerom smatra kao iznudjeno resenje, npr kod ravnjanje stola tezge-ne mozes da podignes celu tablu, nemas tu sirinu na abrihter, vec dve letve pricvrstis na krajeve(napravi se vodjica) po koju se vuce frezer.Taj proces je dosta spor, bolje ti je resenje da ti neki stolar usluzno obradi daske, a kasnije kad vidis da ti se vise isplati da kupis abrihter, kupi ga.
a Makita RP1801FX? Da li je ona samo slabija po motoru ili je po još nečemu slabija? Jer vidim da je ima u njemačkoj za 350€ dok je u hr 600€.
Isto ima hod od 70mm. Da li se njima može fino podešavati dubina?jer imam bosch pof1400 i kad spustim glodalo na dubinu koja mi treba, onda imam mogućnost još ga sa kotačićem podesiti 0,1mm. da li se tako i može i na makiti?
@winston1989
makita RP2301 ima i za 430€ u njemackoj.
Isto ima hod od 70mm. Da li se njima može fino podešavati dubina?jer imam bosch pof1400 i kad spustim glodalo na dubinu koja mi treba, onda imam mogućnost još ga sa kotačićem podesiti 0,1mm. da li se tako i može i na makiti?
@winston1989
makita RP2301 ima i za 430€ u njemackoj.
Last edited by ninja on 20 Feb 2017 13:59, edited 1 time in total.