Metabo ger 216 ili 254 za metal?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Hobi-stolar
Šegrt

Post by Hobi-stolar »

Da Bole, to bi verovatno bilo rešenje (pretpostavljam da misliš na ono zasecanje šrafa). Samo što nemam takve testerice. Å ta je to sliter testera? Nego, pade mi na pamet da bi možda moglo i ovako:
Image
sa ovim zaokruženim listom. To imam.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sliter je upravo ovakva testerica sa snimka. Inace metalska alatka. Recimo: http://www.mscdirect.com/browse/tn/Mill ... d=12106272
Pravo da ti kazem, nemam pojma koji je nas naziv.

Da i zasecanje srafa i ova druga tema (sad sam ispravio link): http://www.mscdirect.com/browse/tn/Mill ... d=12106272
Tamo imas kako je napravljen ceo sablon, i drugi video gde sam zasecao ledja za testeru (mislim da se tu malo bolje vidi). S tim da sam kasnije dodao "zero clearance" napravljen od mesinganog flaha sa prednje strane ove daske uz koju vodim komad koji zasecam.

Prave se uglavnomod HSS-a (ima i vidije no ne treba ti), i u tacnim debljinama, tipa 0.5, 0.55, 0.6mm. Naravno ima i debljih.
Ima ih na Bubanj potoku, samo treba malo kopati po kutijama da se pronadje neka koja nije tupa i koja ima sve zube, a da ti jos odgovara i dimenzija.

Ovim bi moglo, mada bojim se da ce da potraje, al ne zuris se nikud.
Hobi-stolar
Šegrt

Post by Hobi-stolar »

Hvala Bole. Sličnu testeru imam u kekserici. Samo što je suviše debela.
Tu treba i neki adapter, da bi se sliterica montirala na bušilicu. Jesi li ga sam pravio (pošto vidim da ti su ti mašinski radovi "piece of cake")?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da, sam sam pravio. Nije neka pamet, svaki strugar to uradi brzo.

Testerica od kekserice je ipak dosta drugacija. Namenjena je za drvo, pa su joj i zubi prilagodjeni tome.
Sliter je pravljen za metal, sa velikim brojem sitnih zuba, brusena je tako da je deblja na obodu nego u sredini (da ne bi glavila), ima par standardnih velicina rupa...
Post Reply