Par pitanja za koje znam da ce njih deset znati odgovor ko iz topa, a za mene je tabula raza:
Koje ureznice i nareznice za metal kupiti(konkretno i isključivo od M3 do M10) a da nisu skupe? Podrazumeva se da mislim na rucne. Neki mi predlazu ureznice za srafilicu, ali ja mislim da je to cista glupost...
Da li aluminijum tupi ili unistava nareznice i ureznice kao sto to radi burgijama?
Hvala unapred i jedva čekam da nešto novo naučim! :tummenupp:
Koje ureznice i nareznice?
- elektrolog
- Pred-majstorsko zvanje
Koje i gde, upravo pisemo u drugoj temi: viewtopic.php?pid=94036#p94036
Najpovoljniji odnos para i muzike - IAT (industrija alata Trebinje).
Odakle ti da aluminijum unistava burgije?
Sa njim mozes da imas problem da hoce da se lepi, al to se regulise sa malo reznog ulja.
Druga je stvar ako busis eloksirani, on pogotovu ako je kvalitetno odradjen (tj, ako ima deblji sloj oksida) zaista otupi bilo koji rezni alat cas posla. U sustini eloksirani aluminijum je presvucen slojem aluminijum oksida, koji je ekstremno tvrd, i inace se koristi kao abraziv za smirglu, tocila... Daklem ko da si krenuo da busis kamen za ostrenje
No, kako je sloj oksida jako tanak, dovoljno je samo njega probiti i ispod je mekani aluminijum. Drugim recima, treba ti vidija burgija samo da zapocnes, a dalje nastavljas obicnom. Ako ces posle toga urezivati i navoj, samo pocetno zabusenje vidijom napravi malo sire, to jest na nazivni precnik ureznice i jos malkice.
Najpovoljniji odnos para i muzike - IAT (industrija alata Trebinje).
Odakle ti da aluminijum unistava burgije?
Sa njim mozes da imas problem da hoce da se lepi, al to se regulise sa malo reznog ulja.
Druga je stvar ako busis eloksirani, on pogotovu ako je kvalitetno odradjen (tj, ako ima deblji sloj oksida) zaista otupi bilo koji rezni alat cas posla. U sustini eloksirani aluminijum je presvucen slojem aluminijum oksida, koji je ekstremno tvrd, i inace se koristi kao abraziv za smirglu, tocila... Daklem ko da si krenuo da busis kamen za ostrenje

No, kako je sloj oksida jako tanak, dovoljno je samo njega probiti i ispod je mekani aluminijum. Drugim recima, treba ti vidija burgija samo da zapocnes, a dalje nastavljas obicnom. Ako ces posle toga urezivati i navoj, samo pocetno zabusenje vidijom napravi malo sire, to jest na nazivni precnik ureznice i jos malkice.
- elektrolog
- Pred-majstorsko zvanje