Makita 6413

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Pa da, ali to je prodavac iz gvozdjarske radnje. Ne pitaš mesara kako da praviš ručak, već kuvara
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Pusti prodavce.. Pitaj ga samo cemu sluzi vibraciona busilica. Za drvo ti ne treba. A ako imas vecu, ova fenomenalno zavrsava posao. Da se prodavac rodio malo ranije, secao bi se i B&D buslica sa 1/4 i 1/3 HP, otprilike 125-200W. I radile su posao.

Za manje rupe, ne razmisljaj uopste, sve dok traje akcija.
Zuba1970
Precizni šegrt

Post by Zuba1970 »

Imam jedino sto je moj B&D 370w. Ali to je zato sto je pravljen 70' godina i jos pravljen u Zapadnoj Nemackoj.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

I bas nista mu ne fali.
Velika snaga je jako retko potrebna.
A kod 99% rucnih busilica dzaba sto je DEKLARISANA MAKSIMALNA snaga 550, 750, 1000W... kad cim smanjis obrtaje ona padne na nesto tipa 100-200, posto jednostavno tako radi regulacija obrtaja na rucnim busilicama.

Pusti trgovce. Em nemaju blagog pojma o onome sto prodaju, em njima je glavni cilj da ti uzmu sto vise para, ne da ti budes sretan i zadovoljan :) Narano da ce te ubedjivati da je ono sto oni imaju u radnji bolje od bilo cega drugog.

U jako velikom broju slucajeva ce srafilica u prvoj brzini da usije 3 puta jacu busilicu koja ima samo elektronsku regulaciju, cim sidjemo u niske obrtaje.
A niski obrtaji ti i inace trebaju samo za velike precnike, za koje ti takodje treba veliki moment.
Za manje precnike (do reda 10mm pa i do 13), u drvetu, svaka busilica ce uraditi posao bez obzira na snagu.

Iskreno, najveci broj busenja obavljam srafilicom, posto je em zgodnija, em laksa, em radi bolje na niskim obrtajima zbog mehanickog prenosa.

Posto srafilicu vec imas, razmisli, mozda je bolje da umesto rucne busilice kupis najjeftiniju stubnu (red velicine cene je slican).
Cak i najjeftiniji kinez, iako nije dobra stubna, jos uvek je bolja od bilo kakve rucne.
Niko od nas nema ugradjenu vinklu u ruku, mehanicki prenos za izbor broja obrtaja je jos uvek nenadjebiv, i cak i sa najlosijom uvek ces postici preciznije busenje nego iz ruke.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

danas na "nisu" sipam gorivo i videh nekog zelenog boša,po vrlo povoljnoj ceni od 3990(nisam bas sto posto siguran za cenu),znam da je imam u radionici par godina i dalje gura kao prvog dana,ima i vibraciju(po meni nepotrebnu ali ima)

mada je teža od makite i malo losije leži u ruci
Post Reply