Stoni cirkular stacionarni PSEm 2500 ElektroMaschinen

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
micha56
Pred-majstorsko zvanje

Stoni cirkular stacionarni PSEm 2500 ElektroMaschinen

Post by micha56 »

Interesuje me Vase misljenje ljudi o ovoj masini.
Pre neki dan sam je kupio na ulici za male pare. Isprobao je - radi i to je to.
Spremio sam materijal da pravim jedan slican, ali od trofaznog motora 1,5 kW i 2800 rpm. Medjutim ispade mi ovo i ...
Vidim da mu je cena na nekim prodajnim sajtovima oko 23.000 dinara. Evo ga jedan bez ikakve zle namere da hocu da reklamiram sajt, cisto da vidite njegove karakterisitike:

http://www.alatiimasine.com/proizvod/st ... maschinen/

Ceo je rasturen i sad deo po deo cistim, farbam, stelujem i podmazujem pa sklapam.
Napravicu mu i prosirenje radne ploce sa obe strane, a ispred njega ce stajati stolarska tezga koja od prilike odgovara po visini, cisto da mi ono sto secem ne pada po podu. Motor sam skinuo i nosio kod majstora, koji mi je rekao da jedino treba u neko dogledno vreme zameniti cetkice i eventualno za neku godinu prednji lezaj, posto je on dosta opterecen. Za sad nije nista dirao.

Ako mozete da mi kazete Vase iskreno misljenje, bez uvijanja.
Hvala na tome unapred !!!
Sve, sve, ali miris tek obradjenog drveta je nezamenjiv ...
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Kupio si neki, ali si onda vidio ovaj drugi sa linka? Kakav si kupio?
Ovaj sa slike je standard hobi cirkular. Ja imam slican. Moje misljenje je da je bolji od nikakvog. Malo se potrudi da ga postelis i to ti je to.
Nemoj ga previse opterecavati i bice ok. Npr. neki dan sam na svom uzduzno sjekao komad jelove grede debele 10 cm. Sjekao sam ga iz 4 puta. Prvo digao zagu oko 3 cm pa prosao i s jedne i s druge strane. Zatim je digao na nesto jace od 5 cm i opet tako. Onda ga provukao kroz dihtaricu da poravnam tragove zage i to je to. Ako bi pokusao sve odjednom zagusilo bi ga.
micha56
Pred-majstorsko zvanje

Post by micha56 »

Pa dobro ja moj nisam slikao, a trebao sam. Pa nije bas u sjajnom stanju. Najvise je stradala gornja radna ploca, a i nogari bili malo pokrivljeni i izlupani. Nista to za mene nije neresivo. To sam vec ispravio i doterao, pa i ofarbao u temeljnu farbu.
Nedostaju neki delovi, koje ima ovaj na slici, a to su sitnice koje cu ja sa uzivanjem da napravim i popravim. Npr. nedostaje firung letva (ali ima vodjica), poklopac iznad lista testere sa crevom za usisivac, ona letvica kroz koju prolazi list testere (koja je i ovako potrosni materijal) i sl.
To me ne brine.
Vazno mi je da je motor dobar i da je mehanizam za podesavanje dubine i ugla rezanja OK. Ovo ostalo sto nedostaje po neki sraf ili je oguljen i pokrivljen lim - nista nije opasno.

Mene od vas ljudi najvise interesuje - oce li to da RADI, sece li dasku ili sper, ivericu, naravno u hobi varijanti ne da se sad ja bavim serijskom proizvodnjom.
I jos nesto On trenutno ima na sebi list precnika od 250 mm (u sredini 30 mm) sa 60 zuba (od prilike za neko srednje resenje ili za sve). Takodje na njemu (na kutiji cirkulara) pise da ima 5700 rpm. E sad ne znam da li je to za motor ili za list testere.
list je korodirao i koliko vidim dosta tup (treba mu ostrenje). Ja hocu da kupim nov, ali ne znam sa koliko zubaca, sa ili bez cistaca iza zubaca i td.
Last edited by micha56 on 08 Sep 2016 21:16, edited 1 time in total.
micha56
Pred-majstorsko zvanje

Post by micha56 »

Negde sam procitao da obodna brzina lista cirkulara ne sme da bude izmedju 50 i 55 m /sec, jer je to rezonantna obodna brzina motora i lista, kod koje moze da se razleti noz i da napravi cudo. To znaci da ta obodna brzina mora da bude ili ispod 50 m/sec ili preko 66,5 m/sec (zbog opterecenja i smanjenja te brzine na ovu rezonantnu).
E, a kod ovog mog cirkulara, ako su obrtaji motora 5700 rpm, a on ima redukciju preko malog kaisa od prilike 1:2 - to znaci da se list precnika 250 mm okrece 2850 rpm. To dalje znaci da je obodna brzina 37,29 m/sec.
Medjutim ako su ovo obrtaji lista cirkulara (u sta sumnjam), onda mu je obodna brzina 74.57 m/sec, sto je previse.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ako j definicija radi, mogucnost da od jdnog komada drveta napavi dva, onda hoce. Da moze da na ta dva komada napavi pravu ivicu, pod 90 stepeni u odnosu na duge povrsine, j vec, mnogo mnogo rada na tom cirkularu, i pavljenje trkackog automobila od fice sa otpada.

U sustini, ako ces da ga koristis umesto rucne testere, za gubo krojenje, pa dalji rad i preciznost da isterujes necim drugim, ce da radi. Ako hoces da koristis odsecene povrsine kao delove spojeva, za lepljenje ivica, i slicne radnje, ce da rodis mecku, i to u ful opremi, sve sa daire motku i lanac, a i tada tesko da moze.

;)

Procitaj teme o jeftinim kung fu cirkularima, ima ih mali milion na forumu, a to je upravo takav cirkular.
micha56
Pred-majstorsko zvanje

Post by micha56 »

E tako mi se svidja odgovor. To sam hteo da cujem.
A i sta bih mogao da kupim za 50 evra. Sigurno ne profesionalan cirkular, koji kosta vise stotina, pa i hiljada evra, ali ...
Kupio sam izdrndanog ficu, ali i sa njim moze da se stigne negde. Doduse polako i sa mnogo muke, ali stigne. Sledi mi stelovanje, pojacavanje i friziranje tog fice, pa za moje potrebe ce biti dovoljno.
Bar se nadam, pogotovo sto do sada nisam imao nikakav, pa je njegovo koriscenje umesto rucne testere za mene ipak nesto.

Nego ne odgovoriste mi na pitanje - sa koliko zubaca na precniku od 250 mm treba da nabavim novi list, ako vec imam ovaj sa 60 komada i koji cu da naostrim - ne ja, nego profesionalci iz Paracina koji to rade masinski i ostre sve zivo od cirkulara, banseka i abrihtera/dihta, pa sve do dleta i renda.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ne postoji univerzalni list. U stvari postoji, ali kao i sve univerzalne stvari, ni jedan posao ne obavlja kako treba. Opet imas tema na forumu, ali ukratko, kupi sto bolji list, u ukupnom skoru je drasticno jeftiniji od jeftinih listova. Em daleko bolje sece, em je prav, em je bezbedniji, em moze daleko vise puta da se ostri. Najbolji odnos cena kvalitet kod nas je Freud, kod Vjekoslava, tj Veki alata.

Za uzduzno secenje masivnog drveta, topla preporuka LU1C, mislim da je za tvoje dimenzije serija 100. Cena kod Vekija je 35 eura.

Za poprecno precizno rezanje masiva, i krojenje spera koristim LU2C, sa 80 zuba (Mislim da lazovic ima istu sa 100 zuba) i opet, odlicna. Cena je ako se dobro secam nekih 70-80 eura, ali opet vredi svaku paru.

Iako na prvi pogled izgleda mnogo para, kada prvi put budes izvadio testeru iz kutije, sve ce ti biti jasno.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ko sto su vec kolege rekle, ima puno toga sto na tom cirkularu ne valja, al opet... daleko bolje od nicega.

Ploca je jedna od stvari koja je kilava, al ne mozes samo nju da zamenis, posto ona treba da se osloni na nekakvo kuciste i ono da je trzi ravnom. 'ebes cirkular kome se ploca uvija kako ona hoce, cim na nju stavis nesto sto je vece od 50X10X2 dascice.
Na stranu sto ovakvi cirkulari uopste nisu ni namenjeni da budu precizne stolarske masine, vec za grubo krojenje u tesarskom poslu (pa ne mos ni da se bunis).

To sto nema firung mu je plus :), posto je firung na njemu jedna od najgorih stvari, i u svakom slucaju bi ga menjao osim ako ti preciznost "col gore col dole" nije cilj.

Za list... ko sto BR rece ne postoji "frizider sa usisivacem" koji radi kako treba.
Moras imati bar dva lista ako hoces dobre rezultate.
Za uzduzni rez, list sa relativno malim brojem zuba, ostren "kvadratno".
Za poprecni rez, list sa velikim brojem zuba, ostren ATB, to jest grudna povrsina zakosena, svaki drugi zub na svoju stranu...
Za plocaste materijale tipa univera, poseban list namenjen bas za to, koliko se secam, kao ATB ali ima jos po jedan trapezni zub izmedju i sa mnogo manjim grudnim uglom (poenta je da sto manje krza).

Kao sto imas rucnu testeru za uzduzni i poprecni rez, nista se nije promenilo ni kod elektricne. Geometrija zuba je u sustini identicna, samo ovi idu brze i ne guras ih rukom.
micha56
Pred-majstorsko zvanje

Post by micha56 »

Hvala Vam na odgovorima.
Video sam tu nestabilnost i mislim da cu posebno poraditi na stabilnosti kucista, a onda ploce. Rekao sam Vam vec da sam spremio materijal da sam pravim cirkular i u tu svrhu imam cev za nogare (30x30 mm) i poprecne cevi (20x20 mm), kao i celu tablu blazujke od 18 mm debljine. E pa da se uvija kako ona hoce - nece moci ove noci.
A sto se tice ovih listova za poprecno, uzduzno i plocasto rezanje - ne znam koliko cu moci ja sve ovo da ispratim finansijski. Nego mozda vremenom, jedno po jedno.
Za pocetak mislim da cu naostriti ovaj list sa 60 zuba i kupiti jedan za uzduzno rezanje sa manjim brojem zuba ( npr. onaj sto rece BR LU1C serija 100), pa polako.

Po meni - radost je u stvaranju i popravljanju stvari, jedno po jedno, pa dokle se stigne.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Jel nabavljas blazujku negde u okolini?
micha56
Pred-majstorsko zvanje

Post by micha56 »

ivanob1 wrote:Jel nabavljas blazujku negde u okolini?
Kupio je u Paracinu - cela tabla oko 5000 din (nesto malo vise od 3 kvm).
I ljudi mi je dovezli do kuce u Cupriji. Zasto ?
Last edited by micha56 on 09 Sep 2016 10:17, edited 1 time in total.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Ne mogu da je nadjem ovde u Kragujevcu, a cesto svracam do Jagodine i Cuprije pa zato pitam. Moze neki kontakt?
micha56
Pred-majstorsko zvanje

Post by micha56 »

E sad. To je kod mene bilo malo komplikovano. Neko prebivanje - znas ono, neko ti duguje, pa umesto novca uzmes tablu blazujke.
Ali nije frka - To je stolarska radnja STIL u Paracinu u ulici Vidovdanskoj kod Cigan male na krivini prema Kneza Milosa.
Lako se nalazi, ali telefon nemam, posto ja licno nisam tom coveku platio nista. Sve je izlo preko ovog sto mi je dugovao.
Lako ces ga naci - Vidovdanska ulica je jedna, a i ova radnja (vise fabrika) je ogromna i nije od juce. Svi u Paracinu je znaju.
Last edited by micha56 on 09 Sep 2016 17:42, edited 1 time in total.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Nadjoh na mapi, hvala ti.
micha56
Pred-majstorsko zvanje

Post by micha56 »

ivanob1 wrote:Nadjoh na mapi, hvala ti.
A ja mislio da ti izbacim mapu sa putokazom. Ako si nasao - super.
Drago mi je da sam ti pomogao.
Ja sam ovo uzeo ovog proleca - znaci pre 4-5 meseci. Ne bi trebalo da je cena drugacija.

Pozzzz.
Post Reply