Nova masina - Stubna Busilica

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Vojislav
Brzi dodavač alata

Post by Vojislav »

Pozdrav svima, ja imam ovakvu stubnu busilicu,ali nemam razvodni orman , da li ima neko uputstvo ili semu kako bi mogao da je povezem.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Imam ja semu negde, samo da je nadjem i skeniram. No to ti nece bas puno pomoci, sa obzirom da nemas razvodnu kutiju. Prakticno sve se obavlja u razvodnoj kutiji u kojoj se nalaze sklopke za ukljucenje, a svi prekidaci na masini su vezani samo na kontrolne kablove, ne i na naponeske. Jedino resenje je ili pravljenje nove razvodne kutije, sto ozbiljno kosta, ili direktna veza motora i odvojei prekidac, sto ce biti daleko jeftinije. Elektricar koji mi je povezivao masinu je iskomentariasao da bi takva razvodna kutija danas kostala barem 200 eura. Ako imas namer da narezujes navoje sa masinom, onda ti se mozda i isplati ova prva verzija, za sve ostalo, otvoris razvodnu kutiju na motoru i nju povezes kako treba.

I zaboravis na prekidace na masini, mozda samo da vezes start stop sa sklopkom koja je direktno vezana na motor. Cela ona prica sa mikroprekidacima za automatsku promenu pravca okretanja na odredjenim dubinama je besmislena, ako masinu ne koristis za taskve poslove, sa odgovarajucom glavom. A i tada, nesto nisam siguran da ne bi automatska glava za urezivanje sa kvacilom i promenom smera bila jeftinija od pravljenja nove razvodne kutij sa svim funkcijama.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Posto je u pitanju trofazni motor, trebalo bi barem staviti zastitu od nedostatka faze i preopterecenja.
Koliko mi se cini, danas ih ima u varijanti "tri u jedan" to jest automatika za zvezda-trougao, zastita od preopterecenja i zastita od gubitka faze.
Posto su... nisam gledao, al google ce vec naci nesto.
Vojislav
Brzi dodavač alata

Post by Vojislav »

Mi se inace bavimo vezivanjem ormana pa nam nece biti problem, svu opremu imamo, jedino bi nam sema olaksala malo to vezivanje, A sto se tice mikro prekidaca pretpostavio sam da treba da ima ali ova nasa nema, tek smo se pre par dana bavili smirglanjem , podmazivanjem i remontom mehanike jer je sve zivo zaribalo.Ako nije problem mozes li da slikas onaj krug gde treba da budu mikro prekidaci kako bi mogli da ugradimo nesto. I naravno sema bi nam znacila mnogo :) Jer steta za ovakvu busilicu da propada, bolja je od svih ovih danasnjih skalamerija :) I jos nesto, ispod stola kome moze da se steluje visina ima neka sipka , da li to sluzi da se zaglavi sto ili za nesto drugo. Evo i par slikaImage Image Image Image
Last edited by Vojislav on 16 May 2015 14:37, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Cim nadjem semu skeniram. Koliko ja vidim, imas jedan mikroprekidac, i to prednji, ali nemas grebenove koji ih iskljucuju. Meni masina nije ovde, ali cu ti slikati sve detalje, a u uputstvu ima i crtez sklopa, pa mozda i to pomogne.

Poluga ispod jeste za zakljucavanje, ali sto izgleda drugacije nego na mojoj. Napred treba da se nalazi prenos za podizanje i spustanje, a poluga za zakljuavanje je bocno, i nije cetvrtasta kao kod tebe, nego okrugla.

Ti sarlasi su se pravili u malim serijama prema potrebama narucioca, i mada svi izgledaju jednako, razlike su ozbiljne. Kod mene 60% masin nije po specifikkacijama za model koji je na njoj oznaceno. Recimo konus na mojoj je MK 2, po specifikacijama treba da bude Mk1 . Jedino objasnjenje koje sam dobio, od nekoga ko je radio u Sarlahu je da su oni pravili busilice kao sto je Zastava pravila jugice, stajale polusklopljeneu magacinu, pa na nji postavljaju sta imaju od delova. Kod tebe motor izgleda potpuno drugacije nego na mojoj.
Vojislav
Brzi dodavač alata

Post by Vojislav »

Da na grebenove sam mislio , ovo sto viri je samo patrljak mikroprekidaca u kutiji nema nista samo zice. Hvala u svakom slucaju slike i sema ce mi mnogo znaciti !!!
Vojislav
Brzi dodavač alata

Post by Vojislav »

Jeste li mozda nasli nesto ? U medjuvremenu sam sredio mehanicki da sve radi, sad je sve dobro podmazano , ne glavi nista, samo nam fali sema.
Vojislav
Brzi dodavač alata

Post by Vojislav »

Pozdrav , da vidim jeste li mozda nasli semu za ovu busilicu, mozda niste videli poruke od pre.
Post Reply