Ovo bude možda zvučalo glupo al ajd... Kak znate kad su noževi na blanji/debljači topi??
I dal ih brusite sami i kako, il ih vozite u neku firmu koja se bavi time?
Nož blanje
Vidi se.
Ili pogledas noz, pa ako vidis ostricu to jest odsjaj svetla na noj, to znaci da je tupa, ili pogledas dasku, pa ako nije lepo glatka kad izadje iz masine, opet je noz tup.
Za ostrenje nozeva ti treba sablon/masinica. Nije bas nemoguce naostriti ih nekim prirucnim sablonom, al obicno se ne isplati. Ostrica mora da bude potpuno ravna (al "masinski" ravna), tako da nije bas lako izvodljivo prirucnim metodama.
Odneses/posaljes kod ostraca.
Ili pogledas noz, pa ako vidis ostricu to jest odsjaj svetla na noj, to znaci da je tupa, ili pogledas dasku, pa ako nije lepo glatka kad izadje iz masine, opet je noz tup.
Za ostrenje nozeva ti treba sablon/masinica. Nije bas nemoguce naostriti ih nekim prirucnim sablonom, al obicno se ne isplati. Ostrica mora da bude potpuno ravna (al "masinski" ravna), tako da nije bas lako izvodljivo prirucnim metodama.
Odneses/posaljes kod ostraca.
Ok definitivno se ne mislim upuštati u oštrenje. Sumnjam na tupi nož jer sam blanjao jelove grede i kad počnem blanjati greda mi na nožu vibrira (do sad nije) s obzirom da je mašina nova, još nije brušen nož, pa ni neznam kad je vrijeme za brušenje...
Kak često se noževi bruse, ak se uopče može nekak definirati period ili količina izblanjanog drva? Pitam jer nisam mnogo blanjao i nemam iskustva s tim, mozda vibrira zbog nečeg drugog!?
Kak često se noževi bruse, ak se uopče može nekak definirati period ili količina izblanjanog drva? Pitam jer nisam mnogo blanjao i nemam iskustva s tim, mozda vibrira zbog nečeg drugog!?
mozda ti nozevi nisu jednako namesteni, trebao bi imati i pomagala za stelovanje, ali proveri i valjke koji guraju dasku za svaki slucaj. A od tupog noza ce ostajati lose obradjena povrsina, to se lako vidi.
Last edited by Pezzo on 03 Jun 2016 11:13, edited 1 time in total.
Tupi noževi blanje udaraju u obradak umjesto da ga glatko režu. Zato osjećaš vibracije na gredi. Nije isto da li blanjaš jelu i smreku ili hrast i bukvu. Čvorovi u jeli i smreki često naprave mala udubljenja na oštricama noževa pa se nakon blanjanja pojave risevi. Ako je to slučaj sa noževima koji nakon brušenja nemaju mnogo km, možeš si pomoći sa razmicanjem noževa dva do tri mm u lijevo i desno. Oštri i dobro namješteni noževi prilikom blanjanja proizvode zvuk koji više podsjeća na zzzzzzzzz nego na rrrrrrrrrrrrrrrr - zvuk koji proizvode tupi ili nejednako postavljeni noževi. Kada ih treba oštriti? Odluka je na tebi. Blanjaš li jelu ili smreku, tupi noževi će dati relativno dobar rezultat a manje ćeš neravnine lako pobrusiti. Trebaš li blanjati hrast ili javor, na primjer, bolje da su noževi oštri, jer će tupi noževi kidati nasuprotna vlakna kojih su ova dva drva prepuna, a to se ne da popraviti brušenjem.Neznalic wrote:Ok definitivno se ne mislim upuštati u oštrenje. Sumnjam na tupi nož jer sam blanjao jelove grede i kad počnem blanjati greda mi na nožu vibrira (do sad nije) s obzirom da je mašina nova, još nije brušen nož, pa ni neznam kad je vrijeme za brušenje...
Brušenje prepusti profesionalcima, ionako ćeš se dovoljno namučiti da ih namjestiš jednako...