Einhell ili einhell?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
dexy_boy
Dodavač alata

Einhell ili einhell?

Post by dexy_boy »

Pozdrav svim forumašima. Skoro sam tako reći slučajno počeo da se zanimam stolarijom, kada sam rešio da napravim kavez za papagaja kombinacijom drvo - žica i to je uz malo muke zbog nedostatka alata ispalo jako lepo. U toku rada "zaljubio" sam se u stolariju, pa sam tako kupio ručni cirkular, napravio postolje za njega, postolje za ubodnu testeru, nakupovao se burgija i kružnih testera koje se montiraju na bušilicu itd. E sad je na red došla glodalica ili freza kako je već ko zove. Da ne širim dalje, znam šta je dobro, ali večiti problem budžet. Mogu da biram trenutno samo između TH-RO 1100E EINHELL i RT-RO 55, takođe einhell, pa me interesuje šta od dva je po vama bolje. Radio bih sa njom sve ono što radi glodalica, ali ne intezivno, već u kućnoj varijanti. Postaviću linkove kako bi ste mogli da uporedite podatke: http://www.kupujemprodajem.com/Elektric ... d=72154106
https://www.kupujemprodajem.com/Elektri ... filter_id=
Hvala unapred na odgovorima.
godfather
Samostalni majstor

Post by godfather »

Pozdrav
UPIS LOKACIJE U PROFILU JE OOOOOBAVEZAN I TO JE PRAVILO FORUMA I NAZNAČENO JE NA VRHU SVAKE STRANICE VELIKIM SLOVIMA
Å to se tice einhell-a ovaj prvi RT-RO 55 mi se cini malo bolji ali nekoristim nista od einhell-a tako da neznam koloko su dobri ili losi. moj savet za malo vise para ima zeleni boško da se kupi koji je za hobi odlican a sigurno je bolji od pomenutog einhell-a. ide linkic http://www.kupujemprodajem.com/Povrsins ... d=72159339
dexy_boy
Dodavač alata

Post by dexy_boy »

Hvala, upisana lokacija.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Moram podijeliti svoje iskustvo s predloženom glodalicom (Bosch POF 1200). Ubjedljivo najlošija glodalica koju sam imao. Nakon kupnje namjestio sam na nju glodalo sa lagerom, isključivo za frezanje žljeba dubine 3 mm za leđa od lesonita. Dakle, glodalo je jednom stavljeno, pritegnuto, a otpuštano je samo kod izmjene nožića na glodalu. Nakon tri godine korištenja i tek nekoliko otpuštanja i pritezanja glodala, kočnica osovine ne radi kako treba, Kao da je od mjedi. Kočnica dubine uranjanja također ne radi kako treba jer se otpušta tokom rada. Glodalo je slabo vidljivo pa se ne može precizno voditi. Uglavnom, debelo sam razočaran. Ne mogu prežaliti B&D glodalicu koja je nakon 15 godina intenzivnog korištenja mojom greškom postala neupotrebljiva. Do prije mjesec dana bila mi je glavna glodalica za rad, a profesionalno se bavim izradom namještaja. Ipak, današnje B&D alate ne bih preporučio. Na mojoj preminuloj glodalici piše Made In UK :)
Vratimo se temi: u potrazi za zamjenskom glodalicom koja će samo bušiti rupe za nosače polica u rasteru 32 mm, Maktec mi se učinila zgodnom, malom, lagano se upušta, pouzdani proizvođač. ali... luft na vodilicama za uranjanje je nedopustiv. Nemoguće je sa njom ubušiti rupu promjera točno 5 mm kad ima lufta +- 1 mm - bez pretjerivanja, probajte. Za tu ću namjenu, najvjerojatnije, nabaviti malu Makitu RP 0900X kojoj je cijena sa gotovo 300 € u zadnje vrijeme pala na prihvatljivih cca 170 €
Eh, sad... moja je prva glodalica bila Einhell. Platio sam je nešto manje od seta od 12 Luxovih glodala - dobra investicija - većinu tih glodala koristim i danas, a i na vrijeme sam shvatio da ne gloda glodalica već glodalo. Inače kratkotrajni rad, pogotovu u hobi varijanti, će i najjeftinijoj glodalici omogućiti da električki radi besprijekorno dugi niz godina. Ono na što treba obratiti pažnju prilikom kupnje je robusnost i preciznost mehaničkih komponenti. Iskrina Master serija alata (čini mi se da se tako zvala) je bila primjer solidno ukomponiranih karakteristika - ne previše lijepa za oko, ali solidne izrade i preciznosti uz umjerenu cijenu.
I na kraju - ako ne mora biti novo - kupi rabljenu Makitu, PLAVI Bosch ili bilo koju poznatiju koju si možeš priuštiti. To će biti pun pogodak.
Last edited by BILJEŽNIK on 10 May 2016 23:12, edited 1 time in total.
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

slažem se sa bilježnikom, btw, imam RT0900 i odlična je!!
mislim da će ti RT-RO 55 biti sasvim dobra glodalica za domaću hobi varijantu.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Danas kupio:
http://www.hitachi-koki.com/powertools/ ... /m8v2.html
Prijatelj mi uletio sa ponudom koju nisam mogao odbiti :)

Onako, usput, ako netko slučajno ima ispravan rotor za ovu glodalicu: https://www.amazon.co.uk/Black-Decker-K ... B0001GS0IC neka se javi...
Last edited by BILJEŽNIK on 12 May 2016 21:31, edited 1 time in total.
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

091/6265-632 - denis, puno radi sa B&D alatom
Post Reply