Боле,
Ова: http://www.kupujemprodajem.com/Straus-s ... _id=326450
има релативно јак мотор. По слици бих рекао да има и стабилно постоље (за оно што Данијел хоће да ради)
Мислим да ће док он у својим жељама за прецизност дође до "пицајзла-нивоа" или купити другу или наћи у Ади стругара који ће му биксновати ову ако има луфта у пиноли.
Цена је у оквиру који је дао а продавац му је у близини па може да оде и мало и пробере
Pomoc za kupovinu stone busilice...
Baš taj mali Sarlah koga pominješ me i naveo na ideju o zameni motora. Nažalost, nema šanse za uvođenjem trofazne struje pa mi je izgleda, jedino resenje VFD. Koliko sam na brzaka video , kod VFD-a opada snaga pri smanjivanju broja obrtaja pa tih 380w na tom Sarlahu ispadne smešno.BR wrote:Privatnik koji je kupio pa rasturao Sarlah je do pre neki mesec imao nekoliko najmanjih Sarlaha. Motori su bili trofazni od 380w sa mk 1 konusom. Tezina je bila nekih 50 kg. Sarlah nije imao neki standardni proizvodni program jer su busilice radjene po specifikaciji barucioca posto se ipak radi o industrijskim masinama. Tako mogu da se nadhu busilice u prilicno cudnim kombinacijama i kod kupovine moraju da se debelo otvore oci da se ne bi zavrsilo sa specijalizovanom masinom cija je prepravka preskupa. Skoro sam video jedan b16 sa motorom od 780w ali i prenosom kome je najmanja brzina bila 6000 obrtaja. Valjda je bio namenjen za busenje malih Rupa.
Inace uvodjenje trofaznr struje u radionicu je nesto sto je bolje uraditi pre nego kasnije. Ako zbog niceg drugog onda zvog razdvajanja potrosaca po fazama. Recimo odsis prasine i masina sa kojom radis.
Druga stvar kod VFD je što on može da pretvara monofaznu struju u kvazi trofaznu , ali izlazni napon je jednak ulaznom.
Last edited by nlazovic on 10 Jan 2016 07:39, edited 1 time in total.
Snaga pada sa promenom broja obrtaja, ali ni priblizno kao kod kolektorskog motora.
Posto i dalje imas i mehanicki prenos, mozes da podesis priblizan br. obrtaja njime, a da ti VFD ostane za finu regulaciju.
Vidim da gomila njih recimo glodalicu prebaci na neki "srednji" broj obrtaja mehanickim prenosom, a onda sve dalje radi VFD-om. To ce reci gubici postoje, ali su dovoljno mali da prakticno mozes da radis bez nekih problema.
I ako dobijes tri faze koje su 220V i dalje dobijas vise nego sa jednom fazom na 220V.
Posto i dalje imas i mehanicki prenos, mozes da podesis priblizan br. obrtaja njime, a da ti VFD ostane za finu regulaciju.
Vidim da gomila njih recimo glodalicu prebaci na neki "srednji" broj obrtaja mehanickim prenosom, a onda sve dalje radi VFD-om. To ce reci gubici postoje, ali su dovoljno mali da prakticno mozes da radis bez nekih problema.
I ako dobijes tri faze koje su 220V i dalje dobijas vise nego sa jednom fazom na 220V.
Onako na brzinu sto sam potrazio (googlaj frekventni regulator), vidim da se nude Hyndai, Omron i Danfos modeli (ima toga jos, ovo je prvo na sta sam naleteo a da mi je ime delovalo poznato).
Nemam iskustva ni sa jednim konkretnim modelom, pa da ti kazem "e ovaj radi sve sto ti treba".
Mozda najbolje da pozoves nekog od prodavaca pa da vidis sta ti preporucuju za konkretnu namenu, i koliko ti se to uklapa u novcanik.
Ono sto bi meni bilo interesantno je da ima mogucnost dodavanja potenciometra (ili da je vec fabricki ugradjen) za promenu broja obrtaja. Digitalni dugmici postoje na svakom, al je meni ipak potenciometar udobniji u najvecem broju slucajeva.
Posle kad nadjes model, mozes da juris i po oglasima ako negde ima takav po povoljnijoj ceni.
Ne vidim sto bi bio problem da se na izlaz VFD-a postavi trofazna uticnica, pa u nju ubodes sta vec hoces. Naravno VFD mora da bude u odgovarajucem opsegu snage, tj. da pokrije i najmanji i najjaci motor.
Nemam iskustva ni sa jednim konkretnim modelom, pa da ti kazem "e ovaj radi sve sto ti treba".
Mozda najbolje da pozoves nekog od prodavaca pa da vidis sta ti preporucuju za konkretnu namenu, i koliko ti se to uklapa u novcanik.
Ono sto bi meni bilo interesantno je da ima mogucnost dodavanja potenciometra (ili da je vec fabricki ugradjen) za promenu broja obrtaja. Digitalni dugmici postoje na svakom, al je meni ipak potenciometar udobniji u najvecem broju slucajeva.
Posle kad nadjes model, mozes da juris i po oglasima ako negde ima takav po povoljnijoj ceni.
Ne vidim sto bi bio problem da se na izlaz VFD-a postavi trofazna uticnica, pa u nju ubodes sta vec hoces. Naravno VFD mora da bude u odgovarajucem opsegu snage, tj. da pokrije i najmanji i najjaci motor.
Evo da prenesem neka moja iskustva. Pre nekih 20 godina sam pravio balans mašinu za svoje potrebe. Tada je to bilo za oči skupo i za male snage (do 500W). Pazario sam Omron regulator sa ulazom 220V monofazno. Izlaz je 3x220V. E sada što se tiče gubitka snage on je izuražen samo na malim frekvencijama do 5Hz dok na ostalom delu spektra (> 5Hz) radi besprekorno. Drugi problem je kada se radi na visokim frekvencijama (preko 200 Hz) tada se motor jače greje pa je preporuka da se obezbedi odatno hlađenje jer ventilator na osovini motora nije dovoljan.
U svakom slučaju predlog da se mehanički predsetuje brzina a onda sa regulatorom fino doteruje broj obrtaja je najbolja varijanta jer će se time isključiti problemi ekstreno niskih frekvencija ili jako visokih.
U svakom slučaju predlog da se mehanički predsetuje brzina a onda sa regulatorom fino doteruje broj obrtaja je najbolja varijanta jer će se time isključiti problemi ekstreno niskih frekvencija ili jako visokih.
Možda nije mjesto ali da ne otvaram novu temu.
Nisam ljubitelj Einhella, sve što sam imao uglavnom je pokojno
ali ovo mi izgleda drugačije, ako ništa drugo onda masa
http://www.shopmania.rs/preview?d=iX-2B ... 6smJuSY-3D
Molim cijenjeno mišljenje, vrijedi li ovih para.
Nisam ljubitelj Einhella, sve što sam imao uglavnom je pokojno
ali ovo mi izgleda drugačije, ako ništa drugo onda masa

http://www.shopmania.rs/preview?d=iX-2B ... 6smJuSY-3D
Molim cijenjeno mišljenje, vrijedi li ovih para.
Ne. To je isto sto i 1020 model, samo je stub duzi. Inace pati od potpuno istih bolesti kao i 1020. Odlivci su prilicno tanki, i zaq snagu motora je poprilicno lagana masina. Za dobru busilicu u toj klasi ti treba barem 120-130 kila, pa navise.
Cinjenica je da sam maltretirao jedan 1020 model i to [oprilicno, i da on radi, samo sto nije precizan, i od njega ne moze da se ocekuje prvise. Nivo preciznosti je na nivou svih jeftinijih busilica, pinola [rilicno odstupa pri kraju hoda nadole.
Za malo vece pare moze da se kupi kung fu glodalica za metal, koja je ipak preciznija masina, i koja pruza poprilicno vise, pogotovu za busenja u drvetu. Ona je i dalje kung fu masina, samo sto su generalno masine za metal preciznije od masina za drvo, pa i taj kung fu moze da se dotera.
A sto se tice Einhella, spremam se da kupim njihov otprasivac, pa se ipak nadam da nece tako brzo da rikne. Na kraju, najvece zamrke na Einhell su po pitanju preciznosti, a taj otprasivac ne mora da bude precizan.
Cinjenica je da sam maltretirao jedan 1020 model i to [oprilicno, i da on radi, samo sto nije precizan, i od njega ne moze da se ocekuje prvise. Nivo preciznosti je na nivou svih jeftinijih busilica, pinola [rilicno odstupa pri kraju hoda nadole.
Za malo vece pare moze da se kupi kung fu glodalica za metal, koja je ipak preciznija masina, i koja pruza poprilicno vise, pogotovu za busenja u drvetu. Ona je i dalje kung fu masina, samo sto su generalno masine za metal preciznije od masina za drvo, pa i taj kung fu moze da se dotera.
A sto se tice Einhella, spremam se da kupim njihov otprasivac, pa se ipak nadam da nece tako brzo da rikne. Na kraju, najvece zamrke na Einhell su po pitanju preciznosti, a taj otprasivac ne mora da bude precizan.