Pomoc za kupovinu stone busilice...
- pericdanijel1987
- Brzi dodavač alata
Pomoc za kupovinu stone busilice...
Molim za malu pomoc, mozda je vec tema otvarana...nisam nasao! Ovako, pocetnik sam ali imam zelju (samo malo para) a zeleo bih da kupim stonu busilicu jeftine(najjeftinije) varijante pa se dvoumim izmedju Einhell stubne busilice 350w ili Straus stubne busilice 500w... znam da su to najlosije moguce, ali koliko para toliko muzike.
Molim za savete. Mir Boziji, Hristos se rodi
Molim za savete. Mir Boziji, Hristos se rodi
- pericdanijel1987
- Brzi dodavač alata
Зар више нико у Ади не продаје "успомене" из Потисја? Тамо је барем било тих бушилица на свакојтезги...
Ђалим се мало!
Прво би ваљало да нам објасниш шта планираш да радиш са бушилицом?
Није исто да ли ћеш да бушиш штампане плочице за електронику или челичне раонике за плугове
Ђалим се мало!
Прво би ваљало да нам објасниш шта планираш да радиш са бушилицом?
Није исто да ли ћеш да бушиш штампане плочице за електронику или челичне раонике за плугове
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Sa malo para u dzepu najpametnije je da zaboravis na stubnu busilicu. Pogotovu na einhelle strause i slicne kung fu naprave koje ne vrede ni koliko kostaju. Sacuvaj pare a problem busenja rupa pod pravim uglom resi sablonoma koje ce ti napraviti bilo ko sa kvalitetnom stubnom busilicom od komada tvrdog drveta.
Generalno sa svim stubnim busilicama koje imaju okretni sto za busenje pod nagibom siguran si samo da nikada neces izbusiti rupu pod pravim uglom. Pogotovu sa jeftinim kinezima. Njih i kada ustelujes sa komparaterom poremeti daska koju stavis na sto.
pametnije je sacuvati pare nego ih baciti na neupotrebljivu masinu.
Generalno sa svim stubnim busilicama koje imaju okretni sto za busenje pod nagibom siguran si samo da nikada neces izbusiti rupu pod pravim uglom. Pogotovu sa jeftinim kinezima. Njih i kada ustelujes sa komparaterom poremeti daska koju stavis na sto.
pametnije je sacuvati pare nego ih baciti na neupotrebljivu masinu.
Ko sto feniks napisa, pitanje je sta nameravas sa njom da radis?
U sustini i jedna i druga koju si pomenuo su izasle iz iste kineske kujne. Malo manje ili malo vise snage, pravi razliku samo kada busis nesto bas velikog precnika.
Sto, koji pominje BR, za vecinu stolarskih potreba, zavrsice posao. Za preciszna busenja u metalu, duboke rupe... nije.
Ali, ono sto je mnogo veci problem su spindla i stezna glava.
Cim spindlu poteras iz tela za 2cm, luft izmedju nje i tela postaje primetan. Kad dodjes da viri 5cm, to je vec jako primetno. Spusti spindlu do kraja, i gurni glavu napred-nazad. Osetices zazor od bar pola milimetra a cesto i vise.
Druga nevolja su stezne glave koje blago receno nsu ni za...
Treba po cetri pet puta da uhvatis i stegnes burgiju u nju da bi bila bar priblizno centrirana.
Glave koje mozes da kupis, i koje se uklapaju u cenovni razred, si isto djubre.
Mogla bi da se nadje relativno jeftina samostezuca masinska glava, ali problem sa njom je sto je podugacka, pa em gubis visinu, em problem sa luftom u spindli postaje jos izrazeniji.
Kvalitetna stezna glava ce te kostati najmanje ko pola te busilice.
Da se jos nesto razumemo. Koliki god krs bila, moci ce da ti odradi dosta posla, sigurno bolje nego ona koju drzis u ruci, ako nista drugo, zbog mehanickog prenosa i velikog momenta na malim brzinama.
Za cistu stolariju (osim ako se bavis egzoticnim zanimacijama ko ja i BR), i takva kakva je kilava zavrsice puno posla. Mada u tom slucaju, ja bih radije razmatrao neku ovog tipa kao sa linka koji je dao sasa (onu sa gornjom "sinom").
U sustini i jedna i druga koju si pomenuo su izasle iz iste kineske kujne. Malo manje ili malo vise snage, pravi razliku samo kada busis nesto bas velikog precnika.
Sto, koji pominje BR, za vecinu stolarskih potreba, zavrsice posao. Za preciszna busenja u metalu, duboke rupe... nije.
Ali, ono sto je mnogo veci problem su spindla i stezna glava.
Cim spindlu poteras iz tela za 2cm, luft izmedju nje i tela postaje primetan. Kad dodjes da viri 5cm, to je vec jako primetno. Spusti spindlu do kraja, i gurni glavu napred-nazad. Osetices zazor od bar pola milimetra a cesto i vise.
Druga nevolja su stezne glave koje blago receno nsu ni za...
Treba po cetri pet puta da uhvatis i stegnes burgiju u nju da bi bila bar priblizno centrirana.
Glave koje mozes da kupis, i koje se uklapaju u cenovni razred, si isto djubre.
Mogla bi da se nadje relativno jeftina samostezuca masinska glava, ali problem sa njom je sto je podugacka, pa em gubis visinu, em problem sa luftom u spindli postaje jos izrazeniji.
Kvalitetna stezna glava ce te kostati najmanje ko pola te busilice.
Da se jos nesto razumemo. Koliki god krs bila, moci ce da ti odradi dosta posla, sigurno bolje nego ona koju drzis u ruci, ako nista drugo, zbog mehanickog prenosa i velikog momenta na malim brzinama.
Za cistu stolariju (osim ako se bavis egzoticnim zanimacijama ko ja i BR), i takva kakva je kilava zavrsice puno posla. Mada u tom slucaju, ja bih radije razmatrao neku ovog tipa kao sa linka koji je dao sasa (onu sa gornjom "sinom").
- pericdanijel1987
- Brzi dodavač alata
Posao bi bio u vidu amaterskog stolarstva, busenje drveta(jela, bor, bukvai, orah i visnja) i proizvodnja nozeva, tj rukohvata nozeva...
"Зар више нико у Ади не продаје "успомене" из Потисја? Тамо је барем било тих бушилица на свакојтезги..." na zalost sve pokradeno, nekada se moglo nabaviti, sada vise nije dostuona(bar za mene)
Po odgovorima znaci da ne vredi mnogo, hvala Vam na savetima!
Jel bi se vise isplatila kupovina neke kvalitetnije(polovne) busilice? npr koje? hvala
"Зар више нико у Ади не продаје "успомене" из Потисја? Тамо је барем било тих бушилица на свакојтезги..." na zalost sve pokradeno, nekada se moglo nabaviti, sada vise nije dostuona(bar za mene)
Po odgovorima znaci da ne vredi mnogo, hvala Vam na savetima!
Jel bi se vise isplatila kupovina neke kvalitetnije(polovne) busilice? npr koje? hvala
Могуће је и у пракси.nlazovic wrote:I jos da je monofaznimbole wrote:Ako nadjes neki mali sarlah... premija.
Da li je izvodljivo zameniti 3-fazni motor na Sarlahu jednofaznim sem u teoriji ?
Трофазни је ипак издржљивији, дуготрајнији, има већи обртни момент, јефтинији итд. Зато га стављају на машине за радионичку употребу
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Privatnik koji je kupio pa rasturao Sarlah je do pre neki mesec imao nekoliko najmanjih Sarlaha. Motori su bili trofazni od 380w sa mk 1 konusom. Tezina je bila nekih 50 kg. Sarlah nije imao neki standardni proizvodni program jer su busilice radjene po specifikaciji barucioca posto se ipak radi o industrijskim masinama. Tako mogu da se nadhu busilice u prilicno cudnim kombinacijama i kod kupovine moraju da se debelo otvore oci da se ne bi zavrsilo sa specijalizovanom masinom cija je prepravka preskupa. Skoro sam video jedan b16 sa motorom od 780w ali i prenosom kome je najmanja brzina bila 6000 obrtaja. Valjda je bio namenjen za busenje malih Rupa.
Inace uvodjenje trofaznr struje u radionicu je nesto sto je bolje uraditi pre nego kasnije. Ako zbog niceg drugog onda zvog razdvajanja potrosaca po fazama. Recimo odsis prasine i masina sa kojom radis.
Inace uvodjenje trofaznr struje u radionicu je nesto sto je bolje uraditi pre nego kasnije. Ako zbog niceg drugog onda zvog razdvajanja potrosaca po fazama. Recimo odsis prasine i masina sa kojom radis.
- pericdanijel1987
- Brzi dodavač alata
Da malo pojasnim...
Bojim se da ces se razocarati onim sto ces dobiti od kineza za 100 evrova. Ne zbog onoga sto ona moze, vec zbog onoga sto ti od nje ocekujes.
Al i dalje ce to biti daleko preciznije nego bilo sta sto si ikada izbusio iz ruke.
(ako ne brojimo BR-ove sablone, koje bi bilo lepo i da nam pokaze, a ne samo da pravi zazubice
)
Malo smo i mi ... znamo sta bi trebala da bude stubna busilica, al nikako da prihvatimo da ona moze da bude samo bleda kopija toga u tom rangu cene.
Sve u svemu... ako pazaris kineza, budi spreman na dorade, trikove.... i zaboravi na "to postavis i radi". Moze da radi, al ne na "samo stisni i izbusi".
Bavim se upravo nekim busenjima bas za drsku od noza, i moram da smisljam trikove kao bi to leglo kako ja hocu, a ne kako kinez hoce. Nazalost, ne postoji "univerzalni trik", vec svako busenje zahteva prilicno razmisljanja i sta ce tu i kako da se desi, pa da to kompenzujem.
Bojim se da ces se razocarati onim sto ces dobiti od kineza za 100 evrova. Ne zbog onoga sto ona moze, vec zbog onoga sto ti od nje ocekujes.
Al i dalje ce to biti daleko preciznije nego bilo sta sto si ikada izbusio iz ruke.
(ako ne brojimo BR-ove sablone, koje bi bilo lepo i da nam pokaze, a ne samo da pravi zazubice

Malo smo i mi ... znamo sta bi trebala da bude stubna busilica, al nikako da prihvatimo da ona moze da bude samo bleda kopija toga u tom rangu cene.
Sve u svemu... ako pazaris kineza, budi spreman na dorade, trikove.... i zaboravi na "to postavis i radi". Moze da radi, al ne na "samo stisni i izbusi".
Bavim se upravo nekim busenjima bas za drsku od noza, i moram da smisljam trikove kao bi to leglo kako ja hocu, a ne kako kinez hoce. Nazalost, ne postoji "univerzalni trik", vec svako busenje zahteva prilicno razmisljanja i sta ce tu i kako da se desi, pa da to kompenzujem.