Ručni cirkular

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
milanbetter
Majstor početnik

Ručni cirkular

Post by milanbetter »

Pozzz najboljoj ekipi :cool:,

Pre nekoliko dana sam kupio ručni cirkular marke Matrix (ja sam inace hobi stolar). Iskoristio sam ga da isečem kvadrat postavljenog parketa u cilju zamene novim. Pošto prvi put radim sa ovakvim alatom primetio sam par stvari:

1. Strašno je moćna mašina (1300 w) i mora se i u vazduhu čvrsto držati.
2. Kada sam probao da sečem parket napred-nazad pomerajući cirkular, cirkular mi je bukvalno par puta nekontrolisano izleteo iz žleba sečenja, a što nije nimalo prijatan osećaj.
3. Primetio sam da se sa ovim cirkularom može seći samo unapred tj. sme se gurati samo napred, kretanje unazad može da dovede do nekontrolisanog ponašanja istog.

Molim Vas za savete za bezbedno korišćenje ovog alata, jer mi se čini toga da za njega treba naviše od sveg alata sa kojima sam bio do sada u kontaktu.

Hvala i veliki pozzz, pozzz
Milan
trnac
Precizni šegrt

Post by trnac »

Cirkular vjerojatno nema klin. Klin sprečava da obradak zahvati oštricu u uzlaznoj putanji.

I ja sam nedavno kupio ručni cirkular bez klina :(
Last edited by trnac on 19 Nov 2015 19:27, edited 1 time in total.
milanbetter
Majstor početnik

Post by milanbetter »

A sta je to klin za rucni cirkular?
trnac
Precizni šegrt

Post by trnac »

Na ovoj se slici dobro vidi:

Image

Ovaj komad lima s lijeve strane koji je iznad lista pile.

Na YT-u ima dosta filmića o sigurnom radu s električnim alatom.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Svakim cirkularom se sece samo unapred.

Rez unazad je nebezbedan, upravo zbog "bezanja".

Masina nije neke specijalne snage, ali po opisu (a i po ceni) rekao bih da nema soft start, pa nagli start izaziva jak trzaj.
Cirkular ima dosta izrazen ziroskopski efekat, pa je osecaj pri drzanju u vazduhu prilicno neobican.

Inace, cirkular nikad ne palis "u vazduhu", uvek tak kada je cvrsto oslonjen na ono sto zelis da seces.
milanbetter
Majstor početnik

Post by milanbetter »

Hvala Bole,

Da bas si u pravu unazad bezi! I nema soft start odjednom radi kao lud!
Npr secem parket koji je postavljen u sobi... Koliko sam te razumeo, postavim cirkupar na parket pa onda ga palim??? Meni se cinilo lakse da ga palim u vazduhu, mozda se samo cini...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

"Obican" cirkular nije namenjen za takvo nesto. Ne kazem da to ne moze da se izvede njime, ali jednostavno nije predvidjen da tako radi, i nije bas najbezbedniji.
Za takve namene su takozvani "potapajuci" cirkulari. Kod njih podesavas do koliko list moze da udje u materijal, ne fiksiras ga na nekoj dubini. Cirkular pritisnes o podlogu, upalis, i kad se zaleti "uronis" ga u materijal (u medjuvremenu ga opruga drzi podignutog). Potrazi klipove o recimo festovom ts-55 (i makita i de walt a verovatno i neki drugi imaju sada takve modele, al ne znam tacne oznake).

Da bi tako nesto izveo kalsicnim rucnim cirkularom, morao bi da skines razdvojni klin (sto je daleko od bezbednog), podesis dubinu reza, oslonis cirkular zadnjom ivicom o pod, upalis cirkular, sacekas da se lepo zaleti i onda ga polako uronis u materijal, racunajuci da ce kad pocne da "hvata" hteti da podje unazad. Eventualno postavis neku letvu ili tako nesto da mu neda da krene unazad (nemoj slucajno da stavis nogu!!!)

Druga varijanta je da ne skidas razdvojni klin, vec ga uvuces malo dublje nego sto je normalno da stoji, samo onda ce ti prvih nekoliko santimetara reza biti plice nego ostatak (dok klin uspe da "potone" u napravljeni rez). No kod cirkulara i onako moras da doterujes krajeve reza. Naravno tada moras da oslonis cirkular prednjom ivicom, i da ga jako cvrsto drzis da kad krene da uranja u materijal ne "pobegne" unazad.

Ponavljam... NIKAD nemoj da ti neki deo tela bude u liniji iza rucnog cirkulara.
pericdanijel1987
Brzi dodavač alata

Post by pericdanijel1987 »

Postovanje, svim clanovima stranice.
Upravo registrovan, imam jedno pocetetnicko pitanje.
zeleo bih da kupim rucni cirkular koji je namenjen vise za secenje metala nego za secenje drveta, poseduje 2600 rpm(obr), moje pitanje glasi jel je to dovoljno obr za secenje drveta, sve ovo na hobi nivou neke letvice dascice...hvala na odgovoru
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pozdrav i tebi.
Procitaj sta pise na vrhu stranice VELIKIM SLOVIMA, to jest popuni u profilu odakle si (polje lokacija).

Koliki je broj obrtaja ne znaci nista ako se ne zna precnik lista testere.
Npr. brizina rezanja (a ona je ta koja se broji) je ista ako imas 2500 obrtaja i list od 320mm, i ako imas 5000 obrtaja i list od 160mm.

U svakom slucaju, cak i da je brzina premala, moci ces da seces. Rez nece biti perfektan, ici ce sporije, al ce rezati.
Naravno treba ti i odgovarajuci list koji je namenjen za drvo i za odgovarajucu operaciju (nije isti list za poprecno i za uzduzno rezanje).
pericdanijel1987
Brzi dodavač alata

Post by pericdanijel1987 »

Iskreno veoma sam ne upucen u sve ovo...list je 230(imam i za drvo) 1700w snage i 2600 obr
Post Reply