1. pokušaj - stolna pila od ručnog cirkulara

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
trnac
Precizni šegrt

1. pokušaj - stolna pila od ručnog cirkulara

Post by trnac »

Po netu i tu na forumu viđam kako momci odlično rade stolne pile od ručnih cirkulara.

Pokušao sam i ja, nisam previše zadovoljan, ali niti nezadovoljan. Za prvu ruku će poslužiti jer mi je to jedina pila (osim ubodne) koju imam na struju.

Ručni cirkular je novi, Bosch KGS 190 (list pile 190, debljine 2). Odlučio sam se za taj cirkular jer ima najveću dubinu reza (70) što mi je potrebno jer ne mogu upuštati cirkular u ploču jer nemam glodalicu. U užem izboru je bila Makita HS7601. Gledao sam i kung fu varijante, vrlo brzo zaključio da bi to bio bačen novac.

Ploča je najjeftinija šperploča od bora, 15mm, kupljena prije neki dan (tnx Bilježnik, Damir).

Firung (valjda se to tako zove) je za sada najslabija karika. Običan četvrtasti Al profil 15 mm nije zadovoljio, previše se savija. Moram nabaviti puno kvalitetniji profil.

Nogare sam napravio pred tjedan-dva, osnova su mojeg novog hobija, doslovno ga drže na nogama :)

Image

Image

Image
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Za prvi put je dobro, nebi da te vredam ili nesto slicno samo da dam neku kritiku tj moje misljenje, nadam se da ti nece smetati.
Nacin na koji si izveo postavljanje cirkulara na plocu mi izgleda nekako slabo (mozda i gresim) ma da mislim da je moguce da ti limovi mogu da popuste tj iskrive se posto kad seces nesto cirkular dobija odpor i gura metalne nosace pa moze doci dovibracija, a ne daj boze da se rasklima da se ne bi povredio, a sto se tice firunga imas vise varijanti kako da napravis da se ne savija,
Pogledaj malo po forumu dobices mnogo ideja (tako sam i ja poceo sa uzimanjem ideja sa ovog foruma)
Ako ti i ne uspe iz prve perfekno nemoj odustati, svi smo mi na pocetku i gresili i prepravljali tako da samo napred :)
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
trnac
Precizni šegrt

Post by trnac »

Ma samo naprijed, kritike i komentari iskusnih kolega su poželjni :prsdole:

Možda se na slikama ne vidi dobro, pila je dosta tijesno uglavljena između 6 drvenih komada. Na 4 su limovi koji drže pilu da ne padne na pod.

Za firung ću staviti Al profil, malo žešći, samo ako ga nađem:
Image

U stalnoj sam potrazi za dobrim idejama, zato naprijed :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jeste lepo uglavljena, al kad seces guranje daske pokusava i da okrene ceo cirkular oko prednje tacke oslonca. To ce reci da zadnju stranu cirkulara gurne na dole.
A ovi limcici su mnogo tanki.
Sto bi rekli bolje oprezan nego porezan.

Uzmi komade obicnog flaha, tipa 5mm debljine, da budu par cm duzi nego sto su ti ovi oslonci, na oba kraja zasrafis/zalepis/sta ti je vec zgodno kockicu od drveta koja je deblja od oslonaca, rupa na sredini flaha. Jedna kockica se osloni na plocu, druga na postolje cirkulara, a sraf ide kroz sredinu. Mozes da stavis i masinski sraf sa konusnom glavom, da ide skroz kroz plocu, a sa druge strane leptir matice (i obavezno podlosku), cisto lakse za skidanje i vracanje.

Za firung ti je jeftinije da kupis celicnu kutiju. OK, rdja, al neces cirkular drzati na livadi.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

trnac wrote:Za firung ću staviti Al profil, malo žešći, samo ako ga nađem:
http://www.hudek-zagreb.hr/multimedija/ ... _45x45.jpg
da, taj konstrukcijski je dobar, provereno. http://www.hudek-zagreb.hr/profili-za-k ... ojeva.html
nisi trebao da skidas onu vodjicu iza lista cirkulara. Umesto sperke je bolje staviti univer, a ispod njega po duzini sa obe strane takodje iste te Al-profile da se ne ugiba, ja sam tako radio i ide ko podmazano. I laksi cirkulari su pogodniji za takve improvizacije.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da pezzo ne pomenu, ne bih video da si skinuo razdvojni klin. Vracaj ga pod obavezno.
Da ne dobijes dasku u glavu.
trnac
Precizni šegrt

Post by trnac »

Odlično, definitivno trebam dodatno učvrstiti pilu :prsgore:

Firung - druga ideja je čelični umjesto alumunijskog :prsgore:

Znam, znam,...govorite o klinu. Ovo mi je prva pila i do jučer nisam znao što je klin :) , a još manje čemu služi.
Kada sam kupovao pilu naravno da nisam gledao ima li klin jer nisam ni znao da to postoji. Tako da sam kupio pilu bez klina :(

@Pezzo
Uvijek me mučilo savijanje drvenih ploča, s ovim profilima ispod ploče si mi uljepšao dan. :hurra: Jesi li možda stavljao slike svoje pile?
Last edited by trnac on 08 Nov 2015 10:32, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Nemam sliku, sada tako nemam potrebe da radim jer imam neki cirkular, a ranije sam u jednom periodu dosta radio na terenu ugradnje enterijera i bila su mi potrebna ukrajanja elemenata na licu mesta, pa sam se tako snalazio, tako su radili i drugi.
Posto nemas taj klin, moraces uvek dobro da pazis da ti se obradak ne povrati. A za firung, ja bih ipak stavio taj aluminijumski, i laksi je i jeftiniji i visina mu je dovoljna. I ako budes kupovao taj profil, cesto trgovci ne seku na parce ili seku samo na pola, sto bi bio minimum za kupovinu. Uostalom pozovi ih pa se informisi i preracunaj.
trnac
Precizni šegrt

Post by trnac »

Prvi ozbiljan problem s ovom pilom je što je teška, postoji zamjetan otklon na listu pile koji nastaje zbog same težine pile.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Eh, nije pila preteška nego je konstrukcija stola preslaba. I to je dobra vijest :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Podseti me na babu sa pijace:
Prilazi mlada damica, zagleda... auuu bako sto vam je skupa ova roba
Nije meni dete roba skupa, nego si se ti lose udala :)
trnac
Precizni šegrt

Post by trnac »

Cijenim šalu :pljesk:

Neću još ništa definitivno reći jer niste imali ovu mrcinu od pile u ruci :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Imo sam i jednu vecu makitinu.
Mislim da je ova u pitanju, odnosno njen prethodnik: http://www.makita.rs/tool/21972/5008MG.html

Kad je ugradjujes vece je bolje, snage i precnika nikad dosta.

U krajnjoj liniji, sto ionako pravis, pa nije problem napraviti ga ovako ili onako, a prepravljati masinu je vec slozena rabota.

Ploca koja se uvija se da lako resiti. Celicne kutije, ili deblje drvene grede u resetku i ispod ploce, pa jos mozes i lepo da ustelujes pritezanjem srafova i dodavanjem recimo listova papira na mestima gde je ugnuta i da dobijes perfektno ravnu porvrsinu...
Post Reply