kupovina banseka savet

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mislim da ce ti zubi od te 6mm ipak brzo unistiti gumu na sredini, bez obzira sto se za sad ne vidi krzanje. Jednostavno takva je mehanika lista.

E sad, dal smes da je postavis na ivicu... ne znam. Ja bih probao, okretao za pocetak rukom, pa video kako se ponasa.

Ne vidim sto bi imao problema ako donju vodjicu napravis drugacije, bez obzira da li ce biti sa lezajevima ili sa blokovima.
Blokovi imaju svojih prednosti, posto istovremeno i "ciste" list, dok lezajevi "utiskuju" piljevinu na njega.

Najjednostavnije resenje koje mi pada napamet je da uopste ne pravis novu donju vodjicu, vec da samo napravis nove drvene blokove, koje bi profilisao tako da budu uzi na delu koji naleze na list. Idealno bi bilo da blokove napravis od lignum vitae, al posto njega nema bas na svakom cosku (ustvari ne znam da igde moze kod nas da se nadje), i obicna bukva ce raditi posao.
godfather
Samostalni majstor

Post by godfather »

na ivicu tocka testera od 6mm nemoze stalno se povlaci ka sredini tocka i tada se previse naslanja na zadnji lezaj i jako se cuje (kao avion). E sad pokusao sam sa stelovanjem nagiba gornjeg tocka i uspem da nastimam, i sve radi dok vrtim rukom ali kad ukljucim u struju ista prica krene ka unutrasnjosti tocka. posle kada sam stavio testeru od 13 mm morao sam da nastimavam opet gornji tocak da jer je ova testera sad nekako isla napred da spadne sa tocka. podesim za nju, i super radi zubi vire van tocka jednako, ne naslanja se na zadnji lezaj super radi, stavim ponovo testeru od 6mm ono opet ista prica ona se povlaci ka unutra.

tako da cu da ostavim da mala testera ide po sredini tocka, a ostale vece testere cu stavljati da vire zubi van tocka. A ako mi kazete da ipak nebi trebalo da list od 6mm nebi trebao da ide po sredini tocka kako bi to mogao da resim?

potrudicu se da napravim donju vodilicu ili od lezajeva ili od drveta.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moguce je da je guma vec odradila svoje, i stanjila se na ivicama, ili da je neko menjao gumu pa stavio neku koja je deblja na sredini a tanja na ivicama, ili meksa od originalne ili ...
Pricam napamet, naravno, al nemam drugih ideja.

A i ni jednan list nije isti ko drugi, svaki moras zasebno da stelujes. Tako da je ocekivano da se jedan list povlaci na jednu a drugi na drugu stranu, cak i kad su istih dimenzija.

Jel mozes srednji lezaj da povuces jos unazad?

Sad mi pade napamet... kad vrtis list da bi ga poravnao na tocku. Koji tocak okreces rukom? Donji ili gornji? To ne bi trebalo da ima razlike, ali ako je recimo neki lezaj pojeden, ili ako negde drugo imas lufta moze da se desi. Probaj da vrtis rukom donji tocak, to jest onaj koji je pogonski. To pricam zato sto ti se razlikuje polozaj lista kad vrtis rukom i kad to radi motor.

Daklem, prvo sklonis odnosno udaljis sve vodjice od lista, nategnes list koliko treba, podesis da gazi po tocku gde zelis, sve vezano sa tockovima pritegnes, proveris jos jednom sta se desava kad vrtis rukom, pa tek onda podesavas vodjice.
godfather
Samostalni majstor

Post by godfather »

Uff, dok sam ja nastelavao i igro oko mog banseka napravio sam si jos veci problem, sad je stvarno guma na tockovima kriva, elem, namestio ja list od 13mm da razrezem komad borovine od 15stak cm i polako reze kad poče da kapa nesto crno na komad nisam ni trepnuo poče da cvili i stade, iskljucim, otvorim i imam sta da vidim, list se zalepio za tockove guma se iskrzala, ma strasno nisam znao gde sam. dal sam pretegao list? dal jenaisao na smolu mozda pa to napravilo problem? nisam prebrzo gurao komad, pazljivo sam isao.
progao sam da to saniram smirglom al bez uspeha.
kako mogu da promenim gumu na tockovima tj gde?
sad ćete mi se smejati
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Najpre... koja guma. Na pogonskom tj donjem ili na gornjem tocku?

Ako je na oba, onda ili je smola iz drveta, ili nesto ozbiljnije nije u redu sa tockovima, tako da testera sve vreme kliza preko njih. Jel si proveravao dal su tockovi u istoj ravni?

Ako je samo na donjem, pre ce biti da si preslabo zategao, pa je list klizao.

Sto se tice gume, pisali smo vec negde na forumu, al iskreno.. ne secam se resenja. Potrazi.
godfather
Samostalni majstor

Post by godfather »

Na oba tocka je iskrzana guma. Jesam proveravao sam, oba tocka su u ravni, skinuo sam radnu plocu i libelu naslanjao uz tockove. Verujem da je smola napravila problem, jer tockovi nemaju ni najmanje lufta. A ono sto nemogu da postavim usku testeru na ivicu tocka najverovatnije je sto je guma na prednoj ivici malo meksa a na donjem tocku za jedan mm gornja ivica gume prelazi ivicu tocka.
nasao sam na forumu na jednom mestu se pricalo za stavljanje plute na tockove, ali tamo je u pitanju veliki bansek za rezanje gradje da li to moze na malom stolarskom?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nadjoh ovo:
radmit wrote:... pluta se kod nas mnogo bolje pokazala... A plutu mozete nabaviti u firmi Filos Cacak 032883020 oni imaju orginal za banseke sa inpregnacijom sa jedne strane mogu vam poslati i Sitiyem.
viewtopic.php?pid=13021#p13021

Pro tom rade prica o relativno malom radionickom banseku.

Pa ako se pokaze kako treba... "Eto resenja !!!" C by RAdovan III :)
godfather
Samostalni majstor

Post by godfather »

Sutra zovem filos da vidim da li imaju plutu i taman da porucim jos neku testeru.
kad sredim bansek javljam da vidite. Ako negde zapnem pitacu Vas za pomoc tj savet.
Hvala Vam na pomoći, pogotovo hvala mbole na izdvojenom vremenu.
Post Reply