Kako dovesti cirkular u red

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Lizard
Precizni šegrt

Post by Lizard »

Molim nekog od stolara da mi potvrdi da sam kupio koliko toliko kvalitetan list koji ce da posluzi neko vreme dok ne kupim Omas za uzduz i popreko posebno

List sam platio ravno 4500 din.Pise Ltf by Freud.Sece lepo , nisam primetio da pali drvo.
Last edited by Lizard on 03 Jun 2014 01:01, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

dobar je ne sekiraj se ;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Lizard
Precizni šegrt

Post by Lizard »

Hvala na odgovoru.Osovina motora je dobra tj testera ne mrda.Radi ko sat.Pozdrav
Last edited by Lizard on 04 Jun 2014 01:05, edited 1 time in total.
Lizard
Precizni šegrt

Post by Lizard »

Pozdrav ,
Ovo je tema u kojoj sam postavljao pitanja vezana za svoj cirkular pa postavljam sledece.

Masina radi vec neko vreme.Napravio sam prvu kosnicu.Cirkular odlicno sece.Ovaj motor sa dobrim listom i preciznom vodjicama su kombinacija koja moze svaki posao da odradi.
Moram da uradim jos neke stvari koje ce mi biti pomoc pri radu.

ovo sam hteo da pitam ,

Crna plastika kroz koju prolazi list testere je meka cini mi se,uvija se pomalo , malo je ispod nivoa vrlo malo a prazan prostor izmedju lista i nje je veliki pa mi se desi da kad secem tanke listove propadnu dole.
Hocu da napravim novu i najlakse bi mi bilo da je uradim od drveta ali ne znam da li je to najbolje resenje.
Ona mi cini mi se trebala da bude kruta i da lepo klizi , drvo to jeste ali se plasim da nece lepo da klizi kad budem vuko drvo preko njega.
Mogu da uradim to i od drugih materijala , celicna ploca mozda pleksiglas ali to mi je muka da nadjem.

Pitanje za vas je od kog bi materijala bilo najbolje uraditi to i kakve bi osobine trebalo da ima taj deo.
Kao i kod svega mozda i tu ima neka majstorska caka pa zato pitam .....
Last edited by Lizard on 20 Jan 2015 13:30, edited 1 time in total.
Lizard
Precizni šegrt

Post by Lizard »

....to je deo o kom govorim...

Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako je moguce da u taj deo ubacis i lepo fiksiras parce malo debljeg spera (reda 10mm), to je upravo ono kako se to radi.
U sustini napravis puno parce koje lepo legne i fiksiras u otvor i onda kroz njega proteras list testere odozdo. Dobijes perfektno upasovan insert, koji pored toga sto tebi smeta doprinosi i tome da nema krzanja sa donje strane daske koju seces.
Potrazi na googletu zero clearance insert i sve ce ti biti jasno.
Lizard
Precizni šegrt

Post by Lizard »

Da , nisam znao da se tako zove.Ima mnogo objasnjenja na you tubu kao i za sve ostalo.

https://www.youtube.com/results?search_ ... nce+insert

Samo da pitam .Mora li sper.Cini mi se da ga je kod mene tesko naci mada mozda gresim.

Moze li nesto drugo , vidim da on na ovom klipu koristi parce tresnje cini mi se , kakva bi zavrsna obrada parceta drveta trebala da bude da pri secenju drvo lepo klizi.

Moze li iverica
Last edited by Lizard on 20 Jan 2015 23:14, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moze sta god imas pri ruci, samo da je ravno i jednake debljine.
Sper je bio prvi predlog zato sto je stabilan, to jest nece se siriti i skupljati kako se menja vlaga, i ima pristojno tvrde ivice kad ga odrezes.
Inace moze bilo sta. Sve ce biti boje od nicega (a ova metalna ploca je objektivno nista)
Lizard
Precizni šegrt

Post by Lizard »

mbole wrote:Moze sta god imas pri ruci, samo da je ravno i jednake debljine.
Sper je bio prvi predlog zato sto je stabilan, to jest nece se siriti i skupljati kako se menja vlaga, i ima pristojno tvrde ivice kad ga odrezes.
Inace moze bilo sta. Sve ce biti boje od nicega (a ova metalna ploca je objektivno nista)
To sam hteo da znam , znaci iverica otpada , gledacu da nadjem sper ako ne onda neko tvrdje drvo.

Da pitam jos ima li kod nas ovih traka koje duplo lepe.Ne znam kako drugacije da koristim kopirna glodala.

I da , zasto na svim plocama o kojima pisemo poslednjih nekoliko postova ima jedna ili dve rupe precnika 2 cm.

Hvala
Last edited by Lizard on 21 Jan 2015 09:26, edited 1 time in total.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ima trake svuda. Po megamarketima i po prodavnicama tepiha. Rupa sluzi za vadjenje.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Lizard
Precizni šegrt

Post by Lizard »

Upravo kupio traku u farbari.Rupa sluzi za vadjenje , logicno
Hvala
Last edited by Lizard on 21 Jan 2015 12:42, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bolje kupi kancelarijsku traku u knjizari.
Ove za tepihe hvataju previse jako, neces posle moci da odvojis komad a da ga ne ostetis.

Ili napravi sablone koji se pricvrscuju stegama za komad, ako su to neki koje cesto koristis.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Sto se klizanja tice, drvene dijelove masina preko kojih guras komad koji obradjujes, uvijek podmazuj sapunom da ide lakse. Dok metalne mozes naftom ili silikonskim sjajem u spreju za instrument tablu kola.
Lizard
Precizni šegrt

Post by Lizard »

Hvala svima , kupio sam neku traku koja ne hvata jako videcemo.
kakav je to sablon sa stegama a da ne smeta pri radu sa kopirnim glodalima.Moze li slika

Sasi takodje hvala na savetu
Last edited by Lizard on 21 Jan 2015 15:39, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Recimo:
http://www.woodworkersjournal.com/five- ... le-clamps/
http://www.finewoodworking.com/how-to/a ... plate.aspx
http://www.americanwoodworker.com/blogs ... uting.aspx

googlaj routing template

Meni se za mazanje i metalnih i drvenih ploca odlicno pokazao neki vosak za namestaj. Singer ga je isto probao i koliko znam jako je zadovoljan.
E sad, ja sam ga jednom slucajno nasao na NBg buvljaku, dal ima negde jos da se kupi zaista ne znam. Najvise podseca na onu staru mast za parket ako se neko toga jos seca. Cak je i miris jako slican.
Post Reply