Stubna bušilica

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
diplmajstor
Majstor

Stubna bušilica

Post by diplmajstor »

Majstori pomagajte! :buga:
Sazrelo je za kupovinu stubne bušilice. Dosadašnja Einhell sa 350w je jako slaba, hod je mali, zaglavljuje pri iole zahtevnijem bušenju, ... Pošto najčešće radim sa tvrdim drvetom, bušenje rupa glodalom većeg prečnika, ili isecanje krunskom testerom je pravo mučenje.
E sad, od onoga što se nudi na našem tržištu, učinilo mi se da bi Womax W-SB 550-990 po karakteristikama na papiru, a i po ceni sasvim odgovarao.
http://www.wobyhaus.co.rs/proizvod_deta ... m=79255098
Međutim, s obzirom da je jedna od stvari koje trenutno radim, bušenje krunskom testerom fi 83 u tvrdom drvetu, iskreno, strah me je da bi se i Womax sa svojih 550w zaglavio, odnosno da bi dobio mašinu koja je za nijansu bolja od ove koju već imam i koja mi nebi rešila problem, e a to bi bilo žešće depresivno.
Znam da je mašina u klasi alata koji zahteva neke kompromise, ali s obzirom da nebi bila profesionalno korišćena, već bi radila u nekom da kažem "jačem amaterskom" režimu, nadam se da bi ti ustupci bili minimalni.
Da skratim, da li neko ima iskustva u radu sa ovom mašinom i uopšte, šta mislite, da li je vredi nabavljati za rad sa drvetom koji sam opisao, uz povremeno bušenje u metalu do fi10mm?
Kad naiđe oluja jedni grade zidove - drugi prave vetrenjače
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Taj fi krunaste ce da zaglavi neznam kakvu busilicu da uzmes (il ce nesto da pukne).

Treba ti drugacija tehnika. Probusi pre nego sto krenes krunastom jednu ili dve rupe precnika bar 10-tak mm uz ivicu buduce velike rupe sa unutrasnje strane.
Tako ce piljevina imati gde da izlazi, list ce se manje grejati, manje siriti, nece zaglavljivati.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4UhXqW0541g[/youtube]
diplmajstor
Majstor

Post by diplmajstor »

Hvala Profesore, odlična fora primeniću je svakako. Ipak, i dalje me zanima mišljenje o pomenutoj stubnoj bušilici.
Kad naiđe oluja jedni grade zidove - drugi prave vetrenjače
Post Reply