Problem sa ubodnom pilom

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

I tu bi se slozili (za start stop) kad bi hladjenje bilo odradjeno kako treba. Al posto je u najvecem broju slucajeva to "zbudz" (sta oces za te pare), pa plus jos brdo prasine i svega ostalog sto prati radionicu... i rad u prazno ume da bude sa negativnim termickim efektima.

BLDC motori su po meni definitivno buducnost, samo cena elektronike jos uvek nije pala dovoljno, tako da za sad idu samo u skuplje varijante. Kad se jednom zaleti, i krene sa produkcijom dovoljnog broja komada, eto njih i u womaxu.

@sasa, feniks je u pravu. Svi kolektoriski motori u rucnom alatu su u sustini jednosmerni motori, koji igrom slucaja (tacnije zgodno izabranom konstrukcijom) mogu da rade i na naizmenicnu struju.

No, da se vratimo na osnonu pricu, i pored svega ovoga, ta ubodna nije trebalo da vrisne tako brzo, to jest imala je verovatno neki svoj problem.
Nazalost, racun zagubljen, pa ostaje ili da se covek snalazi sa necijim tudjim racunom, ili da juri majstora.
Ovo sto sa slika moze da se vidi, sve je na svom mestu.
BG ACA
Majstor

Post by BG ACA »

Namamo sliku statora,mozda je kod njega greska.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Ja sam svestan činjenice da jemotor u akualatima motor jednosmerne struje jer baterijha ne daje naizmeničnu struju. Ono u čemu sam bio možda neprecizan je da motor jednosmerne struje ne mora da znači da je kolektorski kakav je kod akualataa to je sasvim druga priča...I dalje sam na stanovištu da kolektorski motori ne trpe dugotrajan neprekidan rad a to je rad duže od 20-ak minuta.
I ovo što je BG ACA napisao je tačno. Možda je i stator u pitanju ali ja bih ipak najpre pokušao sa zamenom četkicama jer četkice štite celokupan motor...
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

to sto pisete za kolektorske motore da nemogu da rade duze od 20 min nije tacno ja cu da vas demantujem jer sve alate imam plavi bos a narocito slajfericu gbs 100 ae koja neki puta radi po 2 sata neprekidno i dosad je pojela 5 pari cetkica za 16 godina a radi u prasini navecoj nemoze biti veca !To pravilo 20 minuta vazi samo za amaterske alate.
smirglaj nikad dosta
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

sasa... ne pricamo o baterijskom alatu.
Elektricna brusilica sa gajtanom, na 220V, rucna busilica, ubodna testera, rucni cirkular... ovo sa slike... sve su to ustvari jednosmerni motori koji sasvim slucajno mogu da rade i na naizmenicnu struju.

radenko... b&d odavno nije u kategoriji ozbiljnog alata. Ne pisemo da SVI ne mogu da rade toliko. Samo "uobicajena boranija". Radi se upravo o ovom "K" faktoru (ne znam ni ja kako se tacno zove) koji je feniks pomenuo, a koji naravno neces pronaci u karakteristikama kung-fu alata (gde B&D sve vise spada), ili ga i nadjes, al to niko ne cita niti zna sta znaci.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Deziderio posto se ne razumes u el. motore, a garanciju nemas, a inace B@D daje sasvim solidnu garaciju od 2 godine (uzgred i crveni Einhell ima 3 god. garanciju kao plavi Bosko, metabo pa ipak nije ni Bosko ni Metabo po kvalitetu)
Dakle odnesi ubodnu u servis, onako od oka cini mi se da su cetkice lose i da su izgubile kontakt sa kolektorom, koji mora da se ocisti, posto si imao varnicenje. Dobro je sto si je isklucio na vreme mogao je da izgori rotor

Inace zagolicali ste me sa motorima koji rade 15-20 minuta. Sasa to je tacno za amatersku klasu alata, ali imas i profi klasu Bosch, Metabo, makita De walt itd koji rade 8 sati dnevno u jednoj smeni i svi redom koriste ovaj kolektorski motor.

A veoma tacno je razmisljanje Mbole-ta uvodjenje kategorije ozbiljnog i neozbilnog alata
Last edited by dikar on 06 Jan 2015 01:20, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovde sad svaki uredjaj (pegla, televizor, sporet... pa i alat) ima zakonsku garanciju 2 godine. Daklem, nije to neka pogodnost koju daje proizvodjac, to jednostavno mora po zakonu.

Za ostvarivanje te garancije, koja se po zakonu vise i ne zove garancija, vec saobraznost, jedino sto trebas i moras da imas je fiskalni racun. Garantni list ti uopste nije potreban, mada naravno ne skodi.

Tek preko dve godine, to jest preko zakonske obaveze, to pocinje da se zove garancija, i za to ti vec trebaju i garantni list i fiskalni racun. To je pogodnost koju proizvodjac/trgovac moze a ne mora da da.

PS
Sad videh... deziderio, upisi u profilu odakle si (lokacija). Pravila foruma.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Blago vama za 2 godine saobraznosti, Ovde u Makedoniji zakonska garancija je bednih 6 meseca
Last edited by dikar on 06 Jan 2015 19:02, edited 1 time in total.
Post Reply