tablesaw station

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

Ok, ajmo dalje :)
našao sam u Zagrebu u IKEA-i jeftino kuhinjske radne ploče debljine 28mm, da li je to ok?
imaju laminat gore (ultrapas :P ) naravno da bi na više mjesta bilo ojačano. Građevinski šper mi je daaaaleko preskup

Ako bi ovo bilo ok, razmišljao sam da skinem onaj zaobljeni dio i sve rubove obložim drvetom. Kako izvesti spoj, da li je keksanje dovoljno?
Da li postoji opasnost da se iverica napuhne od vlage? Kako to spriječiti?

Hvala :)
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Nije tak skupo da bi trebal kemijati s radnim pločama koje se napuhnu na vlazi.
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

Pa previše mi je dat malo manje od 100 eur samo za gornju ploču, cirkular sam platio malo više od 200 eura!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nesto ja ne kapiram sada. Kolika ustvari hoces da bude ta ploca?

Kuhinjske radne ploce su tipicno 60cm sirine.

Pravis alatku koja u principu kosta daleko vise ako hoces da bude kako treba. I stedis na najvaznijem njenom delu (jeste, ploca je vazniji deo stabilnog cirkulara, nego motor, osovina, sve ostalo). To koliko te je kostao cirkular, nema nikakve veze sa tim koliko ce da te kosta ploca. Ako hoces dobru plocu "ovori se" sto bi rekli. Ako samo hoces da nesto sklepas, pazari komadisku belo-belo univera, brepni odozgo i zavrsi. Ali "ono i ono", nikada nije moglo :)

Ako opsivas univer letvicama, nema nikakve potrebe za keksima, tiplovima, bilo cim. Jednostanvo zalepi letvicu na ivicu (snadji se kako da je stegnes), obradi da bude ravno sa povrsinom i gotovo. Pricamo o letvicama reda 1cm debljine ili slicno. Neces nikada imati silu koja je dovoljna da optereti taj spoj posto je jednostavno poluga premala. A i da je imas, drvo se sasvim lepo lepi za ivericu (sta je drugo keksic nego drvo).

@riba
Iskreno, ne znam sta je polusto, ali pretpostavljam da je nesto tipa stolarske tezge (posto pominjes udaranje po njemu, a i na njemu si slagao neki namestaj). Pada mi na pamet da ima dve noge, a da je drugom ivicom okacen o zid, pa je zato "polu"?

Ako vec slazez od drveta, onda ga slozi kompletno i to od debelog drveta (reda 8 i vise cm, recimo od gredica 5X8). Pred tezgu se postavljaju sasvim drugaciji zahtevi i drugacija su ogranicenja u odnosu na plocu cirkulara. Al to je za drugu temu.
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Ma ovaj moj polustol je klasicni stol, samo ne dobar. Dobar stol je proizvod, a ovaj moj poluproizvod.
Sorry kaj sam se tak izrazil.
Interesira me koliko bi bilo dobro/loše na radnom stolu imati bukov parket kao završni?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne verujem da bi ti to mnogo popravilo situaciju koju imas, odnosno samo bi odlozio do novog krivljenja.
Bolje mu sa donje strane stavi par debljih gredica.

Inace ako se dobro zalepi, ne vidim nista sto bi smetalo, mada nece ni bog zna sta da koristi. Problem je sto je parket "u nastavcima" pa se ne ponasa kao daska te duzine. Vise se ponasa kao plocice na zidu. Samo obloga koja ne nosi.

Pitanje je samo od cega je sto, to jest sta treba izvesti da bi taj parket (ili bilo koju dasku) mogao lepo da zalepis odozgo.
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

Pa htio bih dimenzije cca 140x80
slazem se da je sper najbolja varijanta, ali sto fali ovom rjesenju?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mozda ima ploca koje su dovoljno siroke (recimo sirina 90 dok im poravnas zaobljene ivice, izadje taman na oko 80).
No obicno su te jeftine ploce jeftine s razlogom. Ikea nije bas poznata po ekstra kvalitetnom materijalu.

Iverica, cak i debela nema krutost kao sper. Vremenom se jednostavno uvije, a to je za plocu veliki no-no.
Naravno moze (i treba, cak i da nije u pitanju iverica) da se odradi par gredica ili metalnih profila ispod, koje ce je dodatno ukrutiti i ostaviti mogucnost "stelovanja".

Ako vec zrtvujes dubinu reza da bi tobio krutu plocu (debljinom), onda idi na ono sto ce dati najvecu krutost.

Pomenu 100 evrica za sper. Jel to mora na celu tablu da se kupuje? Cak i tada, neces baciti ostatak od table, upotrebices ga za nesto drugo.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Bilo bi najbolje da prodaš taj cirkular i još dodaš 100 Eura koje trebaš dati za ploču i kupi nešto sa čim se nećeš morati toliko zajebavati i to će te na kraju manje koštati od ovoga što sad hoćeš napraviti.
BG ACA
Majstor

Post by BG ACA »

Pa kad malo bolje razmislis Damir 66 ima mozda i pravo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ima, al gde je onda zadovoljstvo :)
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

mbole wrote:Ima, al gde je onda zadovoljstvo :)
Некима у пиву :oskyldig:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

Image

evo dokle sam došao :)
sa lijeve strane će još ići element od 15ak cm.
da li sad napraviti radnu ploču u komadu, ili da napravim jednu veličine ovog aluminijskog stola i za ostale elemente odvojeno?
to mi se nekako čini najpraktičnije :)
svi savjeti naravno dobrodošli :)
Post Reply