Molio bih majstore sa foruma da me upute u neke stvari oko banseka. Ja sam ga kupio da bih sebi pravio drvene kalupe za izradu tasni i kojekakvih koznih futrola. Interesuje me koja je u stvari prava namena banseka u stolarskoj radionici osim za precizno isecanje krivudavih debelih komada? Naravno koliko se ja razumem u stolariju bansek je nastao iz potrebe za secenjem dasaka od debala(sto obavljaju veliki banseci),ali me zanima radionicka upotreba istog? Moj prvi susret sa njim nije se slavno zavrsio jer sam pokusao da odsecem polipropilenski valjak od 35 mm i naravno pocetnicki sam (kao da secem drvo) pokusao da vratim komad unazad. Desilo mi se to da se poceo svlaciti gumeni prsten sa donjeg tocka i ostavio je traga na vratima sa unutrasnje strane. Jeftino sam prosao jer testera(jedina koju za sada imam) nije pukla i nista se vise nije desilo. Sada sam naucio da materijale koji se tope usled zagrevanja-secenjem ne treba seli bansekom. No mozda bih i mogao sa debljom testerom i da sam stavio brzinu na najmanju 4,2 m/sec.
Trebala bi mi pomoc oko nabavke toga potenciometra jer je on odlomljen i sada se moze regulisati jedimo sa malim srafcigerom. Jos pitanje za majstore da li je ovaj bansek puno placen 220 Eura U dobroj je kondiciji i radnom stanju,trebale bi mu jedino testere. Znam da je cena novog ovg modela 2100 Eura ali pored ovakvih polovnih ja nikada ne bih izdvojio toliko novaca obzirom da nemam stolarsku radionicu. Naravno onda bih se prvo konsultovao sa majstorima sta je to "prava masina" pa tek onda kupovao.
E sad, tokovi su mu siroki 25mm i ufalcovani su tako da gumeni prsten koji je na njima ima sirinu 20-21 mm
Koliko maksimalno siroku testeru smem da stavim na njega. Ova koja je na njemu je duzine 2111 mm sirine 6 mm i debljine 3,8 mm. Dali funcija promene brzine ima ulogu i kakvu jer na ovom je od 4,2 m/sec do 18,8 m/sec . Pretpostavljam da ona zavisi od tvrdoce materijala ( kao kod metalaca,sto je tvrdji materijal manji su obrtaji prilikom busenja ) ili od nekih drugih stvari?
Da navedem i karakteristike:sirina od rama je 40cm najveca visina 16cm(15,8 cm sam ja izmerio) radna ploca 40x40,motor 550W
Pokusacu da dodam i fotke na sve ovo ako budem uspeo posto ste malo zakomplikovali proceduru postavljanja.
Pozdrav i hvala unapred.