Pomoc oko izbora glodalice De Walt 625 EK ili Bosch GMF 1600 CE

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
SSmajstor
Šegrt

Post by SSmajstor »

BR wrote:To Made in Japan je doslo onako kao slag na torti..

Sto se tice caura, meni se ne svidja sto j samo 12mm, prava caura, a 6 i 8mm su adapteri, ali uglavnom cu i korititi glodala sa telom od 12mm. Narucio sam iz Engleske cauru od 1/2", pa kada glodalica bude montirana u sto u nju ide prduzetak u koga se montiraju glodala preko masinske, ultraprecizne ER 20 caure.. Mislim da ce to biti najelegantnije resenje.

Montazu u sto definitivno nec resiti standardno.. No o tom potom.
Poz,

jesi upoznao tu zvjer. Kakvi su dojmovi sada nakon više od mjesec dana korištenja.
Najviše me zanima kako si zadovoljan s stolom i da li si je ugradio u stol?
Imaš li problema s mjenjanjem bitova, prašinom i kočnicom (koja navodno ne radi ako se glodalica okrene naopačke)?

Hvala na odgovorima
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Jos uvek me drzi isto odusevljenje. To je najbolja ilustracija koliko sam zadovoljan. Kontrola bzine je prilicno precizna, uranjanje je najmekse koje sam ikada video ukljucujuci i Festool, verovatno zato sto je vodjenje resenjo linearnim lezajevima a ne caurama kao na svim ostalim glodalicama. Fiksiranje na odredjenoj dubini, tj koriscenje glodalice kao one sa fiksnom bazom je takodje odlicno i relativno brzo. Jedina mana je mozda poluga za brzo fiksiranje dubine, na kojoj dok radis, ako nisi koristio sraf za permanentno fiksiranje moas stalno da drzis ruku, da se ne bi otkocila. Nisam je preterano silovao, ali po zvuku, cak i sa najvecim skidanjem materijala, nema odstupanja u brzini. Elektronika za odrzavanje konstantne brzine ocigledno radi svoje.

Moja je RP 2300 FCX bez kocnice, a model sa kocnicom je 2301 FCX. Osim kocnice izmedju ove dve masine ne postoji druga razlika. Moju sam kupio na akciji, i razlika u ceni je bila dobrih 190 eura. Kocnica mi ne vredi 190 eura, koliko god korisna bila. U stolu sam je koristio provizorno, nisam stigao da napravim uzbiljni sto koji mi je u planu, ali sam isprobao neke ideje koje sam imao, i rade prilicno dobro. Ako je montiras klasicno, sa insert plocom, menjanje glodala je moguce samo ispod stola, a to bas i nije prijatno. Zbog toga sam se odlucio da je ne montiram klasicno, preko insert ploce, kada zavrsim sto, sto se nece desiti barem jos nekoliko nedelja, postavicu slike.

Bas zbog problema koji sam pomenuo, kada je montirana ispod stola, za koriscenje u stolu sam kupio Axministerov produzetak, koji dodaje 40 mm na duzinu koleta za prihvat glodala. Da stvar bude jos lepsa, Axminister produzetak koristi standardne masinske ER20 kolete, koji prihvataju glodala sa tolerancijom od 1mm, pa tako u istu cauru moze da se montira glodalo od 1/4" i 6mm, na primer, ili 1/2" i 12mm. Sa ovim produzetkom glodala se montiraju sa dva kljuca iznad stola, sto omogucava da se zaobidje i sporo spustanje srafom za fino podesavanje koji prolazi kroz bazu, i dolazi sa masinom. Jednostavno masinu ispod stola dignes i zakljucas polugom u gornjem polozaju, promenis glodalo, pridrzis rukom dok otkocis i spustis na prethodno podesenu visinu. Ide jako brzo, mnogo brze nego sto je meni trebalo da ovo napisem. Axminsterov produzetak je proveren na strugu sa komparaterom, i bacanje prakticno ne postoji, tako da sam i sa im zadovoljan. Stegao sam produzetak u strug, u njega postavio valjak od HSS precnika 12mm, i merio odstupanja na 5 cm od kraja caure gde je bilo 0.017 mm. Po meni sasvim dovoljno, jedino sto prduzetak nije za bas velika glodala, koja sa druge strane i ne planiram da koristim.
SSmajstor
Šegrt

Post by SSmajstor »

Hvala ti puno na odgovoru.
Uletila neka ponuda i sad sam na vagi da li da uzmem Makitu 2300 i naginjem da malo zrtvujem budet i uzmemo sada kada je povoljno, a ne kada zelim a kosta puno.
Procitao sam na netu sto sam nasao, a ima jako malo o novom modelu.
Cini mi se nakon ovog a i blagoslova zene da i zadnju svoju paru dam za masinu idem pravac u kupnju.
Kad dode javim dojmove.
Last edited by SSmajstor on 17 Jul 2014 21:55, edited 1 time in total.
Post Reply