Kombinirka, problem s bušilicom (langlochbohrer)

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
Sawaar
Brzi dodavač alata

Kombinirka, problem s bušilicom (langlochbohrer)

Post by Sawaar »

Pozdrav svima
Imam talijansku kombinirku RMGroup C300. Imam je već duže vrijeme ali sam do sad koristio samo cirkular. Sad sam kupio alate i za ostalo pa da se malo igram. Dovela me skoro do ludila, već dva tjedna podešavam podesiti stvari. Par dana mi je samo trebalo da donekle podesim ravninu stolova. Kupio sam i borere za bušilicu i došao do problema koji ne znam sam riješiti. Cijela glava nije centrirana, čak ako i primim borer rukom mogu malo pomicati gore-dolje cijelu glavu. Da napomenem, borer paše savršeno u glavu, stegnut je.
Image

Kako da to sredim? Glava bušilice je na osovini abrihtera, ne vidim nikakv vijak da nešto stegnem. Ovako kako je sad ne mogu koristiti, borer pleše kao lud. Probao sam na jednom komadu smreke napraviti utor, ljepše bi to napravio ručno. U jednom trenutku mi je komad i skoro bacilo u zrak (tad sam tek skužio da nije centrirano).

Å to da kažem, totalni sam amater, igram se drvom ponekad u slobodno vrijeme.
Last edited by Sawaar on 17 Jul 2014 17:06, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

A jel i glava abrihtera ima lufta, ili je ona stabilna?
Ako i ona ima lufta, onda su otisli lezajevi, pa to samo vise dolazi do izrazaja na futeru zato sto je izbacen.

Ako nema lufta u abrihteru, onda je ocigledno problem negde na vezi futer-osovina abrihtera, a to sa slike jednostavno ne moze da se vidi kako je napravljeno.
Sawaar
Brzi dodavač alata

Post by Sawaar »

Ne, abrihter savršeno leži, ležajevi su dobri. Jednostavno spoj futera s osovinom nije dobar. Probao sam poslati mail s pitanjem proizvođaču, samo je pitanje kad će mi odgovoriti, godišnjih i to.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

izvadi slic burgiju i pogledaj u rupu da li ima neki kontra sraf ,ako nema onda je u pitanju Mkonus pa nije leglo kako treba, a moguce je da je prilikom transporta udarena ili pala na tu stranu :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Dok sam pravio svoju kombinirku negde sam pročitao ili čuo da je ovaj futer gotovo nemoguće izbalansirati jer je njegova težina zbog ovog šrafa koji steže burgiju teži od ostatka i gotovo neminovno je da trese. Nabavio sam inače ovakav futer, doduše malo veći nego na slici ali ga nisam montirao...MOžda nisam u pravu ali...probaj da "namotaš" običan fiter za prihvat burgije da vidiš kako se ponaša.
pozz
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Možda nije najpametniji prijedlog ali probaj taj futer izbiti sa osovine pa ga ponovo staviti.Ako ćeš ga izbijati, onda uzmi komad plastike, aluminija ili tvrđeg drveta da ne oštetiš futer.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

A možda promjer svrdla ne odgovara promjeru futera, možda je svrdlo savijeno...
Sawaar
Brzi dodavač alata

Post by Sawaar »

Ne, svrdlo je potpuno novo. Savršeno odgovara promjeru futera. Nego, malo sam detaljnije pogledao, futer je našrafan na osovinu. Probao sam odšrafiti ali bez uspjeha. Pretpostavljam da moram negdje blokirati abrihter?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

sraf u futeru je uglavnom levi navoj(kontra od smera osovine abrihtera)

glavu abrihtera blokiras parcetom drveta od plocu abrihtera :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply