Scm L'invincibile

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
MR47
Precizni šegrt

Scm L'invincibile

Post by MR47 »

Pozdrav.Nakon dugog lutanja našao sam dvije mašine koje ulaze u uži izborni krug.Radi se o Scm mašinama 2000 d,koja je veća i ima abrihter i diker širine 410 mm,štucer ,frezer s dvije brzine,cirkular i borfuter.Cijena joj je 2300 eura,ali me brine što je ta mašina dosta izraubana,mada vlasnik veli da je dao napraviti remont svega.Druga mašina je isto scm, ali manja,radi se o modelu Mini 30,ima sve isto ko i 2000 d,samo je širina vele 300,a stol za cirkular je dimenzija 750x410,dok je kod 2000d veći.Ova manja je u savršenom stanju, svi dijelovi su sa njom ko od prvog dana, uz nju ima i hrpa alata,najviše profila i glava za frezer.Cijena te manje je 2200 eura.Svaka ima po 2 motora, na većoj su po 3 kw, a na manjoj 2,2.Molim vas za savjet, pogotovo ako je neko koristio te mašine,moram se brzo odlučiti.Hvala!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Nije ti lako dati savjet kad se mašine ne mogu vidjeti. Kod kolege ima takav 2000d i odličan je. Kod mene su scm-ove mašine odvojene ali su tehnička rješenja ista kao i na kombinirkama. Ta 2000d što ima oznaku L'invicibile je stara mašina ali ako nije fizički nešto polomljeno lako ju je dovesti u red da radi perfektno. Te scm mini serije su njižnije, sporije ali mogu odlično da služe uz malo više pažnje. Cijene i jedne i druge su realne.

Moj glas za 2000d!
MR47
Precizni šegrt

Post by MR47 »

Zaboravih reči da je na 2000d otkazao pogon za bržu brzinu pogona valjaka,ali to meni ionako ne znači ništa kad neće raditi u industrijskim uvjetima,ali može ukazivati na nemar.Kod ove manje mi se sviđa što dobijem još i dosta alata,a stvarno je ko nova,ali je opet mala,a ja radim dosta sa jakim gredama i fosnama,a opet zna se dogoditi da imam posla sa dijelovima kao za makete.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nazalost, ne postoji "mali, malecki, japanski kanister od 25 litara" :)
Prema poslovima koje radis ces morati da se opredelis za velicinu masine. Ako najcesce radis sa vecim komadima, uzmi vecu masinu. Na njoj ces ipak moci da odradis i sitnije stvari, dok je obrnuto teza varijanta. Nije nemoguca, ali teze je na maloj masini raditi veliku stvar, nego na velikoj raditi malu.

Finansije nazalost kazu upravo obrnuto. Pribor i alat ume da kosta ko i masina, pa i vise od nje.

To ces ipak morati sam da preseces.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ako mu je za hobi, onda mu je bolja ta manja i novija sa alatom. A i tesko je to, treba prostora za smestaj, nema lakog pomeranja.
MR47
Precizni šegrt

Post by MR47 »

Da,ovisi o meni najviše,ali zanima me da li neko zna nešto više o tim mašinama?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ne sekiraj se to je nepoderivo ;)

ako i treba da se nesto promeni,kad uradis-zaboravis na to :stolt:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply