Veliki pozz svim kolegama.
Trampio sam se za veliki usisivac sa 2 vrece rucni rad sa motorom od 1,5 Kw i prikljuckom fi 160.Ogroman je i nikako ne mogu da ga smjestim u radni prostor.Imam u planu da ga instaliram vani pa ako ima neko da me posavjetuje sta da uradim...Hvala
Poštovanje kolega
Iz lucnog iskustva samo vani i treba da stoji.
Manje opasnosti po zdravlje a i manje prasine za čišćenje.
Na šta misliš da te posavetuje?
Stavi ga gde ti najmanje smeta, napravi mu neku nadstresicu ....
..
Ja kad bih imao mogućnost napravio bih ciklon s posudom za piljevinu većeg kapaciteta,a usisavač bi služio za skroz sitne čestice.Još kad bi mogao nabaviti filter zraka od nekog većeg stroja i staviti ga umjesto one platnene vreće to bi bio pun pogodak.Onda ti usisavač može biti u radioni a hoblinje i ostalo krupno,u tom većem spremniku ispod ciklona.
osa
Juce 20:55:13
Rekli su neki da ce zimi sav topli zrak da mi isisa a mozda mogu biti problemi sa kondenzom...
Delimično tačno,ali je i to neuporedivo bolje(da imaš delimičan gubitak toplote),a da se ona sitna(mikronska) prašina,koja je i najopasnija, ne zadržava u prostoru gde radiš.
Hvala dule pravu si sva bi prasina bila vani,samo neznam sta ce se desiti zimus na debelim minusima al znam da necu biti jedini...
A sto se tice savjeta od MR47 s je to divno kad bi se tako uradilo al ja izmisljam pare za kanalizacione cijevi da bih mogao i ovo sto imam da koristim.
Stolarska je tuga pregolema,svata se ima al musterije nema....
Sa jedne strane, usisivac stvarno izvlaci vazduh napolje. Sa druge, sumnjam da ti je radionica tako lepo zadihtovana da ce to napraviti znacajnu razliku u odnosu na uobicajenu promaju
Ne kazem, mozda imas novu PVC/ALU stolariju na radionici, izlovan plafon, zidove... nikad se ne zna.
No gledajuci prosek, cini mi se da ce taj gubitak toplote biti prilicno mali u odnosu na sve ostale.
kod mene u radionici je odsis fi 400 2,2 kw posuda piljevinu je bure od 200l a filter za prasinu je vojno cebe sasiveno kao dzak i nema fine frasine.Ako bih ga izbacio napolje ne bih mogao da lozim bubnjaru jer vraca dim u radionicu a i ohladi je za 5 min.
najbolje je napraviti prostoriju za usisivac(ciklon)odvojena fizicki,zatim na vrata iste staviti filter za fino prociscavanje tako da bi taj isti vazduh bio topao ili hladan vratio opet nazad u prostoriju odakle je izvlacio.
u tom slucaju se ne bi stavarao nadpritisak u toj prostoriji gde je usisivac
p.s. iznenadices se za odredjeno vreme kako ce taj filter na vratima biti zapusen finom mikronskom prasinom koji se po potrebi redovno izduva kompresorom.
filtere trazi za komore za farbanje auta,plafonska verzija
Hvala "Singer" mislim da je tvoj predlog najbolje rjesenje.Mogao bih cak da otvorim taj zid zato sto je nacinjen samo od daske i izolacije i da balansiram temperaturu i pritisak a da stavim filtere izmedju a vanjska vrata samo da dobro udihtujem i to je to...Hvala naravno i ostalima na misljenjima...