Banzek i glodalica...

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
munja
Pred-majstorsko zvanje

Banzek i glodalica...

Post by munja »

Pozdrav svima!

Gledam nešto da obnovim malo radionu :)
Trenutno imam glodalicu Skil 1840AA s kojom sam prilično zadovoljan, samo što joj ručica za zaključavanje košare stalno odlazi (sva je od plastike).
Zbog toga razmišljam da sa nje skinem košaru i namijenim ju isključivo kao glodalicu za stol (okušao bih se u izradi novog stola i podizača za nju).
Također bih kupio novu glodalicu za ručnu upotrebu :skratta:
Gledao sam Black&Decker model KW900 koji mi se jako sviđa. U konkurenciji je i Bosch 1200.
Kakva su iskustva sa B&D modelom? Za Bosch znam da ga svi jako hvale, ali nebih rekao da je B&D baš puno lošiji, štoviše, mislim da je i malo bolji.
Da li se itko okušao u raboti poput ove koju ja planiram za svoju Skil glodalicu?
Naravno da sam otvoren za apsolutno svaki prijedlog koji vam padne napamet :)

Drugi dio posta bi bio vezan oko banzeka :)
Opet gledam Elektromaschinen BSEm 1100, 220V model.
Cijena mu je oko 500 eurića. Nekako mi je teško vjerovati da nema nikoga na ovom forumu tko ga nije kupio, pošto mi se čini dosta pristupačan a dovoljno ozbiljan komad alata.

Hvala svima na odgovorima i savjetima :)
Saravalovinovacki
Zarezivač olovaka

Post by Saravalovinovacki »

Evo iskustva iz teorije. Moja priča je post iznad (ili ispod) tvog. Kod mene je bila ista nedoumica BD 1600 ili zeleni Bosh 1400. Na kraju sam se ipak odlučio za BD zbog svoje snage. Rekoše mi da je malo klackav ali ako ti nije bitan stoti deo milimetra onda je BD ok. Ja sad kao nešto savetujem a i sam sam imao dilemu i još je nisam isprobao u praksi. Držao sam u ruci i jednu i drugu i Bosch mi deluje nešto plastičnije i mekše.
Ništa nije dugačko ako se dobro skrati.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

"Plasticnije" u kom smislu?
AKo je samo kuciste mekse, to nije lose, posto bolje upija vibracije.
Ono sto je bitno da bude kruto su veze izmedju vertikalnih vodjica, masine i stope. Takodje mahanizam blokade visine mora da bude krut, to jest da nakon sto je blokirano nema nikakvog mrdanja. Kada spustis telo do stopera za dubinu, to mora da bude "zvek", to jest da udari i ne moze da se nategne malo gore ili malo dole zavisno koliko si pritisnuo.

E sad, ti si uzimao jacu varijantu, pa je to imalo nekog smisla. KW 900 i bosch imaju istu snagu, tako da ta prednost otpada.

Munjoj, izvini, ali ne znam sta je kosara na glodalici? Znam sta je kosara (korpa), ali ne znam za sta na glodalici se upotrebljava taj izraz?
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

mbole wrote:Munjoj, izvini, ali ne znam sta je kosara na glodalici? Znam sta je kosara (korpa), ali ne znam za sta na glodalici se upotrebljava taj izraz?
Pa one vertikalne vodilice i postolje, odnosno cijeli mehanizam za gore-dolje, da ostane gola mašina sa čahurom :)
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

ne bih ja skidao tu košaru , nego bih jednostavno odozdola napravio neki lift sistem a košaru iskoristio za prihvat na stol .
što se tiče banzeka elektromachinen , ja sam ga gledao lani pred novu godinu , čini mi se dosta dobar , stabilan i odlučio da ga kupim , nažalost nije ga bilo na skladištu , pa sam tad odustao , a sad još uvijek sam u problemu s mjestom pa nisam baš žurio .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

ropee wrote:ne bih ja skidao tu košaru , nego bih jednostavno odozdola napravio neki lift sistem a košaru iskoristio za prihvat na stol .
što se tiče banzeka elektromachinen , ja sam ga gledao lani pred novu godinu , čini mi se dosta dobar , stabilan i odlučio da ga kupim , nažalost nije ga bilo na skladištu , pa sam tad odustao , a sad još uvijek sam u problemu s mjestom pa nisam baš žurio .
Pa i meni se čini ok, a cijena je jako dobra. Trenutno je jedan jedini u bauhausu, i već sam si ga rezervirao :) Nekako mi se čini da će u idućem dolasku robe biti skuplji.

Košaru bi skinuo jel jako gubim na visini kad je ona gore. Zato bi napravio nekakav podizač u stilu kak je Steve Ramsey napravio.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Prosto resenje koje mi pada na pamet je da odvojis vertikalne vodjice od stope (ako je moguce naravno), i njih prisrafis direktno na plocu koju ces koristiti u stolu.

Na taj nacin bi mogao da ako zatreba opet reletivno jednostavno sklopis glodalicu za rad iz ruke i dobio bi mehanizam za kretanje gore-dole "za djabe".

Sto se tice rucke za blokadu visine, sa crteza ne vidim tacno kako je napravljeno (da li je sraf deo nje ili je ona samo matica), ali ne bi trebalo da bude problem da se to napravi od parceta celika ili aluminijuma, cak i u kucnoj radinosti uz malo turpijanja i narezivanje jednog navoja.
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

mbole wrote:Prosto resenje koje mi pada na pamet je da odvojis vertikalne vodjice od stope (ako je moguce naravno), i njih prisrafis direktno na plocu koju ces koristiti u stolu.

Na taj nacin bi mogao da ako zatreba opet reletivno jednostavno sklopis glodalicu za rad iz ruke i dobio bi mehanizam za kretanje gore-dole "za djabe".

Sto se tice rucke za blokadu visine, sa crteza ne vidim tacno kako je napravljeno (da li je sraf deo nje ili je ona samo matica), ali ne bi trebalo da bude problem da se to napravi od parceta celika ili aluminijuma, cak i u kucnoj radinosti uz malo turpijanja i narezivanje jednog navoja.
o tome sam i razmišljao, a ak ne uspije, izveo bi onako kako sam ranije razmišljao :)
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

munja ovde imas nesto pomenutom banseku viewtopic.php?id=2592&p=3
mrdjenovac
Precizni šegrt

Post by mrdjenovac »

Pozdrav
... vezano za glodalice, BD KW900E imam od 29.11.2007 a Bosch POF1300ACE od 30.11.2006 ... nije bilo vecih kvarova ni kod jedne ni kod druge ... obe se proizvedene u Kini, kupljene nove kod domacih zastupnika ...
kod prve su menjani lezaji (20 e u servisu), prekidac (10 e, cekalo se 20-tak dana na isporuku) i cetkice ... korpa klacka i problem je bio sa "mehanizmom" za fiksiranje iste pa sam stavio masinski sraf koji pritezem/otpustam sa kljucem ... nisam je stedeo, uradila je stvarno, stvarno dosta posla - manje u drvetu a vise u mdf-u 18 mm, 25 mm, 40 mm ... prosecanje otvora, kanala, zljebova ... u uputstvu pise da nije predvidjena za stacionarni rad tj. rad u polozaju naglavacke ...
... Bosch sam koristio u improvizovanom stolu mahom za ciscenje ivica listova furnira, premda je u poslednje vreme koristim za rad iz ruke jer sam kupio i trecu glodalicu ... nesto je vece snage od BD i to se oseca u radu ... manjane su cetkice 2 puta - trenutno je treci komplet (kuciste originalnih je ponesto specificno i skupe su - reda 20 e u servisu ali moze da se uradi "modifikacija"), lezajeve sam sam menjao (3 e komad) ...
... i jedna i druga su solidne i pouzdane masine za te pare ... sa Einhellima i slicnim stvarima nisam imao iskustva
Post Reply