Ručna glodalica za meko drvo

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nisi naucio da se snalazis :)
Napravis nesto ovakvo: viewtopic.php?id=1185 sto i nije tako tesko niti slozeno i skupo.
Postavis dva granicnika na "sine", i dva granicnika na "most" i dobijes perfektan kvadrat ukopan koliko vec hoces u sredini ploce.
Za tu dimenziju otprilike 3 minuta rada glodalice, plus jedno 10 da sve namestis kako treba, a ako stalno radis iste dimenzije napravis jos par granicnika na koje oslanjas materijal pre stezanja i sve zajedno traje 5 minuta.

Jako cesto koristim bas takvu napravu da bih izravnao daske (posto nemam ni abrihter ni diht), a pogotovu kada treba da dobijem nesto tanko i dosta siroko, sto na manjem dihtu ne moze da stane, a veliki bi ga "pojeo", posto je recimo debelo 2-3mm.

Izmedju ostalog moze lepo i za to da se upotrebi, nakon sto dobijes od stolara obradjene daske i slepis ih u plocu. Nikada neces plocu slepiti da bude apsolutno ravna. Protrcis ovim i skines 1mm ili manje i dobio si ravnu povrsinu. Mada verovatno je za to brze upotrebiti dobro rucno rende (plus nema smirglanja posle).

Za lastin rep kanale, mislim da nema potrebe pricati kako se izvode.
Saravalovinovacki
Zarezivač olovaka

Post by Saravalovinovacki »

To ljudi! Svaka čast, ova rasprava dobija puni smisao.(Verovatno forumi tome i služe :D)
Ofsajd zamka nije uspela. :D

ovo što je Metabo uradio je ono što mi zapravo treba i po njegovoj zamisli sam planirao da pravim vodilicu za glodalicu. Eventualno da napravim male modifikacije. E sad opet imam pitanje. Da li bi izvedba mosta mogla da bude od metalnih profila ili ipak od drveta. Da li je problem da se glodalica oslanja na metal? Ovo pitam zbog čvrstine samog mosta. Nešto mi se javlja da ćete mi preporučiti drvo.

Čim sve ovo završim, obećavam da ću konačan rezultat podeliti ovde sa vama u znak zahvalnosti.
Ništa nije dugačko ako se dobro skrati.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Generalno moze metal, ali onda moras da bas lepo to osmirglas da ne bi odrao dno glodalice, ili da preko njega nesto zalepis.

Ali, posto taj most nece biti tri metra dugacak, a i tebi nije neophodno da to bude ravno bas u stotu, samo stavis malo vislje "ogradice" na mostu. One, to jest njihova visina, su te koje se broje kada racunas koliko je most krut.
Drugim recima ako su ti ogradice visoke 5cm plus tabla ispod njih jos jedno 1cm (ploca sto tanja da ne bi mnogo skracivao dubinu reza), sve skupa dobijes potpuno istu krutost kao da si stavio gredicu debelu 6cm. A 6cm gredica na duzini od 70-80 cm se uvije tek kad doooobro pritisnes o nju, za cime ovde nema nikakve potrebe, glodalica radi i kad je ne pritisnes celom svojom tezinom :)

Ja sam moj radio od MDF-a, ploca 10mm, jos milimetar ultraplasta preko nje da glodalica lakse klizi, i ogradice visoke 5cm. Nije bas identicna kao metabova, malo sam je modifikovao, to jest kod mene je ploca iz jednog dela, sa izglodalnim kanalom u sredini, a nemam ove dve "spojnice" na krajevima mosta. Neka ideja je bila da taj most moze da posluzi za jos nesto, pa da mu donja strana bude potpuno ravna. Granicni blokovi su tako mogli da budu dosta manji, i posle su zasrafljeni masinskim srafovima i tauzer maticama za most.

Naravno ako pri ruci imas metala a nemas drveta, spera, MDF-a, nece mu nista skoditi, samo ce ti biti teze da to sve ispospajas.

Dobro se unapred preracunaj koliko treba da bude sirok otvor kroz most, a koliko da bude razmak izmedju ogradica, da ne bi moglo da se desi da glodalom zakacis.
Recimo da je precnik stope glodalice 20cm, a najvece glodalo koje ces koristiti 30mm
Kanal treba da bude sirok bar 50mm a razmak izmedju ograda ne sme da bude veci od 21cm, tako da ti uvek ostane bar 5mm od glodala do ivice kanala.

Takodje proveri koliko visoke mogu da budu ogradice. Spustis glodalicu u najnizu mogucu tacku, pa gledaj koliko imas prostora do rucki. Mozda mozes glodalicu da teras "popreko" pa onda imas vise lufta za rucke, ali proveri da tada nesto drugo ne zapinje.

Jos jedna stvar: spremi usisvac i smisli neki nacin da usis drzis blizu komada. Fabricki usis na glodalici ovde ne funkcionise, posto je glodalo daleko ispod mesta gde se usisava.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ne mogu ni da rastumacim sta si sve napisao :)
Ja bih to napravio od onih sirokih klizaca sa kuglicama za fijoke i to bi klizilo kao po ledu i uzduz i popreko. A glodalicu bih uzeo neku malu od 700-800 w, a glodalo uopste ne treba veliko, dosta jedno slicno kao za cnc masine jer ce lakse da ide kroz materijal. Ideja da se to pravi samo od mdf-a se ni meni ne svidja.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nema potrebe za ne znam kako laganim klizanjem (a ima mana). A i ti klizaci ne mogu da vise u vazduhu. Moras za nesto da ih okacis.
Klizaci imaju ogranicen hod, a recimo meni ploca i most mogu da obrade komad otprilike 70X70 cm. Jos sam ja zbog ogranicenog prostora pravio nesto manju plocu, mogla je komotno da bude i 100X100.

Sto je sire glodalo, manje traje posao. Najcesce se skida jako malo u dubinu, milimetar dva, tri... ali imas veliku povrsinu da pokrijes. Nesto sto je siroko 20cm malim glodalom fi 8 treba da prodjes preko 30 puta (moras malo i da preklopis rez), a glodalom fi 25 prodjes 10 puta.
Pored toga, glodalo po malo "sara" to jest bezi levo-desno, posto to u sustini teras slobodno iz ruke, pa kad je glodalo uzano cesto moras da se vratis posto ostane po neki deo. Tu je most koji ne klizi bas ko po ledu prednost.

Mozda ti se ne svidja (mada nisi napisao zasto), ali radi evo vec par godina, i nemam nikakvih problema. Most se ne uvija, postolje je ravno ko i prvog dana.
To isto postolje sam kasnije upotrebio i za malu kopirku. Postolje je pravljeno kao torsion box, od 10mm mdf-a, posto je tako daleko lakse nego da je uziman debeli mdf a kruto je kao da je napravljeno od komada debelog 7cm. Ofarbano, na gornju povrsinu nalepljen glatki ultraplast, da bi komad mogao da se postavi i dvostruko lepljivom trakom. Kasnije napravljen i onaj sper sa rupama, za drugaciji nacin kacenja, koji se samo postavi preko ovoga.
Obradjivao sam na njemu od iverice i MDF-a, preko spera, oraha, jasena, graba, pa do poliamida, poliacetala i aluminijuma. Verovatno najkorisniji dodatak koji sam napravio.

Jos jedna stvar. Daske koje obradjujes nisu uvek isto debele, nekada je to 1cm, a nekada 5. Max dubina glodanja je ogranicena, pa ako napravis vodjice da ispod moze da stane daska od 5 cm, neces moci dovoljno da spustis glodalo da bi obradio onu od 1cm.

Ja sam to resio tako sto sam izrezao 10 traka od 10mm mdf-a (traka siroka 3cm a dugacka koliki je radna ploca). Slozio po 5, lepo poravnate i tako slozene postavio na radnu plocu duz ivice i sve zajedno izbusio na tri mesta (blizu krajeva i na sredini). U dve trake sam utisnuo M6 tauzer matice (one sa spoljasnjim navojem za drvo a unutrasnjim za masinski sraf) tako da leze malo ispod povrsine. U zavisnosti od toga koliko je debela daska stavim odgovarajuci broj traka i odozdo kroz plocu privijem. Ako slucajno zafali dubine cas posla se napravi dodatna slajfna.

Na te dve sa maticama koje dodju uvek na vrh je jos zalepljen ultraplast odozgo tako da most lepo klizi, ali ipak mozes da ga kontrolises.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

mbole wrote:Klizaci imaju ogranicen hod, a recimo meni ploca i most mogu da obrade komad otprilike 70X70 cm. Jos sam ja zbog ogranicenog prostora pravio nesto manju plocu, mogla je komotno da bude i 100X100.

Sto je sire glodalo, manje traje posao. Najcesce se skida jako malo u dubinu, milimetar dva, tri... ali imas veliku povrsinu da pokrijes. Nesto sto je siroko 20cm malim glodalom fi 8 treba da prodjes preko 30 puta (moras malo i da preklopis rez), a glodalom fi 25 prodjes 10 puta.
Izgleda da me nisi dobro razumeo,
- Klizaca ima raznih dimenzija, pa to nije problem.
- Manje glodalo manje zahvata, to jeste tacno, ali zato pri radu skoro da ne gubi brzinu i moze mnogo brze da se krece, a gde prodje samo brije. Za te svrhe prave i posebna glodala, uglavnom su mala i nije to bez razloga. Pogledaj u cmt katalogu, tamo ih ima.
Ima dosta varijanti za resenje ovog problema, a i svako ima svoj rezon.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cim nadjes neki klizac koji ima hod od bar 70 cm javi :)
Pored toga to znaci da bi ostatak klizaca zauzimao bar jos toliko mesta, ili u najboljem slucaju jos pola od toga (da kazemo da je dupli teleskop). A nema nikakve potrebe za tako necim.

Jedino sto sam nasao u CMT katalogu da je namenski za ravnanje povrsine je ovo: http://www.cmtutensili.com/show_items.a ... 3.001.11~2
A ono je precnika preko 3 inca, tacnije 3 i 35/64 sto mu dodje oko 88mm :)

Ima i ovo u metrickoj varijanti: http://www.cmtutensili.com/show_items.a ... 1.11~2~2~2
precnici 60 i 80mm

ili

http://www.amazon.ca/Magnate-Surface-Pl ... 684&sr=1-1
http://www.amanatool.com/cncroutingdetails/rc-2257.html

Ima toga jos. Sustina je da uz pristojno jaku glodalicu sa vecim bitom zavrsis posao daleko brze.

Ne pricam na pamet, radim to dosta redovno, i probao sam i sa malim i sa velikim glodalima.

Doduse nisam sa bas ovako velikim, posto em moja glodalica nema snage za njih, em nema toliki prihvat.
Najcesce koristim glodalo od 25mm (najvece koje imam) i glodalica od 1100 W sasvim lepo izlazi na kraj sa njim). Glodalo ne gubi
brzinu, posto mu glodalica ne dozvoljava tako nesto (glodalica sa konstantnom elektronski regulisanom brzinom). A rez dubine 2mm, i srine 25 ide maltene istom brzinom kao onaj sirine 10mm. Vise ja "cvikam" da ne otkinem neki komad drveta po coskovima nego sto glodalica ne moze da tera.

Jedini slucaj kada koristim neko manje glodalo je kada se ravna nesto bas tanko, debljine reda 5-6mm ili manje, kako bi se smanjila mogucnost da sam tanki materijal pukne.

Naravno da ima puno varijanti i puno rezona, ali ovde smo upravo da bi culi razne i zakljucili koji je optimalan za nekoga.
Sigurno postoji "naj, super, ultra, turbo DOHC..." varijanta, samo je pitanje da li svakome odgovara.
Cena, prostor, jednostavnost izrade, da li se isplati praviti most glodanjem iz punog komada duraluminijuma i sa linearnim lezajevima, ako ce razlika na kraju biti u jednoj ili dve desete...
Oh, naravno da bih voleo da imam takav, bez obzira koliko je besmislen :)
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ma za nas amatere je dosta toga besmisleno, ali pusta radoznalost ne da mira :)
Tih klizaca ima i od 80 cm i duzih. Od 80 se koriste za fijoke ispod kreveta na primer. Ja sam nesto poceo da pravim (isto za glodalicu) sa onim od 50 cm i lepo klize bez lufta.

A u vezi glodala, sto je precnik veci, to je manja brzina kojom moze da se vrti i treba veca snaga frezercicu. Ja sam na poslu imao 3 cnc pantografa i jedan je upravo radio takva slicna ukopavanja u masivu. Preciznije, radilo se o sedistima stolica i ostajalo je samo 3-4 cm po obodu neudubljeno. Te rupe su pravljene za ubacivanje tapacirunga sedista. Taj pantograf je radio sa glodalom fi 10 mm. I kad tako velika masina radi sa tako malim glodalom, to znaci da ima razloga. A ovo od CMT sto si postavio, nije za rucne glodalice, tu treba dobar pogon i ne znam za sta bi to nama i trebalo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

A sta ces sa ostalih jos 80cm klizaca?
Kada je klizac skroz uvucen tada si na jednom kraju radnog stola. Kako pomeras nesto sto je vezano za klizac tako se drugi kraj klizaca izvlaci. Kada predjes kompletan hod koji klizac ima, na drugoj strani viri unutrasnji deo klizaca za to koliki je hod. I tako jos i popreko.

Ovde jednostavno nema potrebe za takvim vodjenjem. Ne samo zato sto nije obavezno da klizi, vec uopste nema potrebe za preciznim vodjenjem duz sina i krana. Kran moze da seta u horizontalnoj ravni kud hoce i koliko hoce, glodalica moze da seta po kranu isto tako. Jedino sto ti je bitno su granicnici za krajnje polozaje (obicna letva). Kad kran udari u letvu, glodalica udari u ogradicu krana, i ne moze ni desetu dalje. Isto tako u poprecnom pravcu, postavis dva granicnika unutar krana, koji ce ograniciti kretanje glodalice, i dva sa donje strane krana na njegovim krajevima (ako vec nisu deo konstrukcije kao kod ove metabove) koji ogranice kretanje krana.
Gotovo. Ne mozes glodalicom nikako da izadjes napolje, a ovo konkretno nije posao gde se nesto uklapa pa da mora biti u 5 stotih tacno.

Ti si negde pomenuo CNC, pa sam zato i gledao glodala za njih, ali ove druge dve varijante su za rucne glodalice (jake doduse).

Brzina glodala nije manja kada je glodalo vece :) Manji je broj obrtaja, a brzina rezanja uvek ostaje priblizno ista i zavisi od materijala koji se obradjuje i od materijala glodala. Brzina rezanja=broj obrtaja (1/s) * pi * precnik glodala (m). Dva puta vece glodalo, dva puta manji broj obrtaja, ista brzina rezanja.
Cak ni snage ne treba vise, ali treba vise obrtnog momenta, gde kolektorski motori bas ne briljiraju na niskim obrtajima, pa ti zato treba glodalica vece snage. No polako se prelazi na BLDC motore, posto je cena elektronike za njih pala, pa za par godina ni to nece predstavljati problem.

Naravno da nekada mora da se radi malim glodalom. Poluprecnik glodala ti odredjuje minimalan poluprecnik koji mozes da napravis u uglu. Negde je to vazno, negde nije uopste vazno (kod cistog ravnanja recimo), a negde "moze a ne mora". Posto ce ako zeli da ima ostre unutrasnje uglove, ionako morati da malo useca dletom, dal ce da usece 10mm ili 20 i nije neka razlika, a glodalo od 20 brze zavrsi posao.
Rezimi rada velikih, pogotovu CNC masina veze nemaju sa onim sto rade male rucne masine. Tako da to sto su te stolice pravljenje sa 10mm glodalom uopste ne znaci da ce i rucna glodalica raditi brze sa takvim. Ti ni pod kojim uslovima ne mozes da setas glodalicu brzinom kojm to radi CNC.
Nadalje u proizvodnji i neke sasvim druge stavke ulaze u igru, kao sto je cena glodala. Dzaba sto ono od 20mm radi 1.5 puta brze, ako je ono od 10mm 2 puta jeftinije, traju isto, a potraznja nije tolika da ne stize da se zadovolji.

Ko sto rekoh, ne pricam napamet, probao sam i malo i veliko glodalo, bas na ovakvoj kombinaciji, i velikim se radi brze.

No da se vratimo nazad, postoji jedna bitna stvar kod izbora glodala koju sam zaboravio da napomenem. Kod ovog konkretnog posla, to jest ovakvog udubljivanja, pozeljno je koristiti "down cut" ili "down shear" glodala, to jest ona koja imaju "naopaku" spiralu, pa odseceni materijal guraju na dole, a ne izbacuju napolje.
Zasto? Povrsina je mnogo bolje obradjena, to jest vlakna su manje pokidana i podignuta i i ima mnogo manje krzanja na ivicama, a sve to znaci mnogo manje smirglanja.

Kod cistog ravnanja nije toliko kriticno, posto se potpuno ravna povrsina mnogo lakse zagladi bilo blanjom bilo smirglom nego nesto sto je ukopano, pa ne mozes da pridjes blanjom, a smirglom je tesko po coskovima.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Evo ova su za ravnu donju povrsinu i brzo pomeranje glodala, a iver izbacuju na gore, tako da se moze koristiti i vec postojece resenje za otprasivanje na glodalici:
http://www.cmtutensili.it/show_items.asp?pars=RC~191~2
http://www.cmtutensili.it/show_items.as ... ~197~2~1~1
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Usisavanje koje postoji na glodalici sa ovakvim sablonom maltene ne radi uopste, bez obzira koje glodalo korisito.

Najpre iz iskustva.
Festo je opste poznat po tome da ima izuzetno dobro reseno izvlacenje piljevine, a svaki put kad radim usisa se jako malo toga, a vecina zavrsi na stolu i unaokolo. Usisvac uspe da pokupi samo najfiniju prasinu.

E sad zasto se to desava.
Kada glodalica radi "normalno", njena stopa je oslonjena o materijal barem delimicno ili celom povrsinom. Tada moze da se stvori dovoljan vakum da bi usisivac uvukao piljevinu.
Kada se glodalica nalazi na kranu, izmedju materijala i glodalice imas rupcagu koliko je debljina ploce krana plus rastojanje od krana do materijala, sto je u najboljem slucaju nekih 1.5cm, a najcesce vise.
Tu jednostavno ne moze da se napravi dovoljan vakum. Cak i da imas neki monstrum od usisivaca, crevo koje ide na glodalicu je isuvise tanko da bi kroz njega mogla da prodje kolicina vazduha potrebna za tako nesto.

Jos uvak nisam smislio neki dobar nacin za usissavanje., a nisam jedini, posto ako malo pogledas po netu videces da svi imaju takav problem. Ameri ovakav sistem cesto koriste za ravnanje ploce radnog stola, i sta god sam pogledao, svuda je nakon ravnanja na povrsini brdo piljevine.

Upcut bitovi koje si postavio zato nemaju mnogo smisla, posto nece zavrsiti posao oko usisavanja, a dace grublje obradjenu povrsinu. Oni pomazu kod usisavanja kada se obradjuje kanal posto izbacuju piljevinu sa njegovog dna. Kod obrade povrsine ta njihova prednost se gubi. Ravnanje je slicnije kopanju zleba na ivici ploce nego kopanju kanala, a za zleb je downcut glodalo bolja varijanta.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Nisi procitao sta pise o tim glodalima na linku (opis i primena).
Usisivac koliko god da izvuce, bolje je nego nista. Kod vecih masina se postavljaju i zavesice oko glodala, upravo zbog toga. Okreni obrni, ne mozes bolje da napravis nego sto prave industrije.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Citam i za upcut pise:
-excellent finish on the lower side of the work piece.

a za downcut:
Excellent finish on the upper side of the work piece.

A mi ovde obradjujemo gornju, a ne donju stranu.

Naravno da mogu da napravim bolje nego sto prave industrije. Ali bolje za moje uslove. Ja a i velika vecina ostalih, niti imamo gde da smestimo monstruma od CNC-a, niti imamo para da ga platimo.
Resenje koje je odlicno na velikoj masini, uopste ne mora da bude dobro, pa ni moguce na maloj ili na rucnoj.
Industirija ima sasvim drugacije prioritete u odnosu na malu radionicu ili hobi majstora.

Znam da postoje zavesice (cetke) ali ovde nisu primenjljive, ili barem ja nisam nasao nacin da ih postavim.

Ponovo iz izskustva: usis samo spusten sa strane povuce mnogo vise piljevine nego kada je prikopcan za glodalicu.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

mbole wrote:A mi ovde obradjujemo gornju, a ne donju stranu.
U ovom slucaju imas dve strane koje nastaju obradom, donja ( ispod glodala) i vertikalni zidic sa strane. Glodalo koje si ti linkovao je za velike povrsine, a za ikone nije velika. Sem toga vidis i po precniku prihvata da su dimenzije fi 12 i 20 mm, a to je za velike i snazne masine, sto u nasem slucaju nebi odgovaralo. Inace i kad koristis vece glodalo, ono ne moze celom povrsinom da glodje, vrlo tesko, dok ono manjeg precnika i celo prolazi i to brzinom i do 25 m/min. Znaci, ima razlike i te kako. Ne kazem da sam za sve izneto ja u pravu, ali mozda nije lose i ti da probas sa jednim takvim godalom, pa onda da napravis poredjenje.
Last edited by Pezzo on 01 Nov 2013 13:07, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jel da ponovim jos jednom da sam probao sva odgovarajuca glodala koja su mi bila dostupna :)
Od 6, 8 i 10mm upcut, pa do 6, 8, 10, 12, 20 i 25 mm ravnog.
Najbrze radi najvece.

Ovo veliko CMT-ovo sam pomenuo samo zato sto si pominjao glodala za CNC, i sto kod njih nisam nasao odgovarajuce za rucnu. Odmah ispod imas dva linka za glodala koja su za tu namenu samo za rucne glodalice (amana i magnate).

I gornja povrsina ploce i ivica zidica ce biti bolje obradjeni downcut nego upcut glodalom. Kod oba je u pitanju gornja povrsina. Downcut glodala su upravo namenjena za takve stvari, to jest da daju dobru gornju ivicu zleba (ili kanala) i dobru donju povrsniu zleba (ili kanala). Problem sa njima je sto kada kopaju kanal nemaju dobro izvlacenje piljevine. Ali posto ovde nemamo kanal, osim u prvom trenutku dok glodalica ulazi u materijal, to nije problem.
Inace i kad koristis vece glodalo, ono ne moze celom povrsinom da glodje, vrlo tesko, dok ono manjeg precnika i celo prolazi i to brzinom i do 25 m/min.
Ovo bas ne razumem? U principu svako glodalo sece samo ivicom. Do sredine nikad ni ne dodje. A koliko god da je veliko uvek ce seci po celom obodu.

25 metara u minutu je oko 40 santimetara u sekudi. Ja ne znam kako je moguce rukom terati glodalicu tom brzinom, ako pricas o brzini pomeranja glodalice.

Ako pricas o brzini rezanja, to bi znacilo da recimo glodalo precnika 18mm teras na oko 28000 obrtaja (priblizno). Potpuno istu brzinu ces dobiti kada glodalo od 36mm poteras sa 14000 obrtaja.
Post Reply