Masine za izradu vrata

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

oprosti milica ako sam te pogodio sa mojim postom , nije mi bila namjera , nije se odnosilo isključivo na tebe .

Više od svega volim domaću proizvodnju i izuzetno bi mi bilo drago da uspijete u svom planu .

Iz vašeg prvog posta nije se dalo baš očitati da imate bilo kakve veze sa stolarijom , stoga mi je izgledalo malo pretenciozno skočiti na proizvodnju unutrašnjih vrata .

Å trkić i ja smo se šetali po praznim pogonima propale proizvodnje spavaćih soba , gdje su odvojeni pogoni , upravo kao što sam i napisao . Rezanje u jednoj hali (cca 300m2), obrada u drugoj (cca 600m2) , lakiranje u trećoj (cca 300m2) , brušenje i poliranje u četvrtoj (cca 300m2) , pakiranje u petoj (cca 400m2), skladište u šestoj hali (cca1000m2), s tim da ni jedna od ovih hala nije mala . a međuostalim , napomenuo sam i da sam radio u veleprodaji građevinske stolarije , hala od 800m2 za skl. vrata i štokova , tako da znam o čemu pričam .

Npr. svaki model vrata mora biti 650mm , 750mm, 850mm, 950 mm širine , lijevo + desno krilo + sa otvorom za staklo lijevo + desno krilo to je cca 16 paleta samo jednog modela , samo jedne boje .
Last edited by ropee on 12 Oct 2013 10:05, edited 1 time in total.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

ropee, takav pristup ima sve manje uspeha, makar kod nas.
Danas je mnogo pametnije raditi za poznatog kupca, prema zahtevu...sto verovatno i jeste ideja milice.
Da li se to moze raditi u 350m2? Pitaj radmit-a :smejanje:
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

istina maricaiivica , najbolje je raditi za poznatog kupca , no i tu je problem , treba naći klijentelu za toliku proizvodnju ( cca 30-40 vrata dnevno ) .
Ja samo smatram da rad u hali od 350 m2 nije za toliki biznis.
Pa samo kad pogledaš druga radmita , vidiš koliko prostora treba za izradu stolica , a kamoli što drugo :P
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

ropee wrote:Ja samo smatram da rad u hali od 350 m2 nije za toliki biznis.
30 vrata ti je jedna paleta i to je tebi veliki biznis ? Nije malo 350 kvadrata ako ne kupe neke glomazne linije, samo treba dodati magacinski prostor i lakirnicu.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Pezzo wrote:
ropee wrote:Ja samo smatram da rad u hali od 350 m2 nije za toliki biznis.
30 vrata ti je jedna paleta i to je tebi veliki biznis ? Nije malo 350 kvadrata ako ne kupe neke glomazne linije, samo treba dodati magacinski prostor i lakirnicu.
Probaj da sracunas da li 30 plotova (vratnih krila) moze stati na jednu paletu. A ako pricamo o okovanim vratima, mnooogo si omasio...i tako svaki dan :reta:
:skoorpning:
Da se vratimo temi... milica, zna li se nesto o samom gotovom proizvodu? Pitao sam par stvari ali nisi dao odgovor
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Radio sam ja u fabrikama sa daleko vecom proizvodnjom i imam neku predstavu... Dobro bi doslo vise prostora, ali za toliki obim posla bi se i to moglo uklopiti za stolarski deo posla, sve zavisi kako ko razmislja i kakve su mu ambicije.
milica
Šegrt

Post by milica »

Hvala svima na odgovorima.
Hala nece biti nikakav problem. Vrlo brzo možemo dograditi montažne objekte, cijene su dosta pale, naravno ukoliko se pokaže potreba, a iz vaših postova vidim da ćemo morati nešto dodavati.
Å ta se tiče količine, trenutno trgujemo sa nekih oko 300-400 vrata mesečno, i još smo u nekim pregovorima za još neku količinu. mada nam je prvenstveno ulazak u proizvodnju prioritet, radi predhodno navedenih razloga. Količina je trenutno manje više bitna. Znamo na šta možemo da računamo.
maricaiivica wrote:Da se vratimo temi... milica, zna li se nesto o samom gotovom proizvodu? Pitao sam par stvari ali nisi dao odgovor
Imamo potrebu da radimo unutrašnja vrata od sirovog i furniranog mdf_a , jedan manji dio od punog drveta, , lakirano PU, ili vodenim lakovima.
Planovi su da komletna vrata radimo u našoj radionici. Od raskrajanja, blanjanja, sečenja na meru lepljenja, furniranja, obrade na frezeru, do lakiranja, i pakovanja. Znači kompletan proces. Čak su mi sada javili za jednu vakumsku sušara , valjda u nju staje 3 m3 drveta, cena 5000 €. Treba i to da pogledamo.
Sasa wrote:Kontaktiraj firmu OKOV u Podgorici, oni prodaju komplet masine za proizvodnju unutrasnjih vrata. Masine su fabricke za vecu proizvodnju i, s obzirom da se ne koriste par godina, treba ih servisirati.
Nabavili smo broj OKOV u Podgorici, i kontaktirati ćemo ih sledeće nedelje.

Kako se većina sa ovog foruma dobro razume u mašine, zahvalni bi bili, ukoliko biste nas uputili, gde i šta da tražimo, i o čemu da vodimo računa pri nabavci mašina.
Trenutno su nam mašine prioritet. Kasnije će doći na red i sirovine. Još jedanput Halu i njenu velišinu ćemo u hodu prilagoditi, a mašine čemo teško zameniti ukoliko nabavimo neodgovarajuće.
Hvala još jedan put na svakom odgovoru, i savetu. Pozdrav.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Definitivno posjet toj firmi OKOV u Podgorici bi trebao dati predstavu kako ozbiljna proizvodnja treba da izgleda . Uostalom , to bi vam trebao biti prioritet , možda imaju dobre strojeve koji bi mogli ubrzo u rad.

Ja sam prije nekih petnaest godina razmišljao sa jednim partnerom preuzeti neke strojeve iz tvornice papira , započeti neki biznis. Moja sreća je u tome što mi put ne predstavlja neki problem , otišao na lice mjesta , vidio jednu novu liniju , rezervirao je , uplatio avans .
Dva tri dana kasnije javila mi se jedna velika tvrtka kojoj je zapela za oko ta ista linija , naravno meni i partneru klijent nije potvrdio otkup proizvodnje , nego samo dijela , te smo odlučili preprodati strojeve .
Dobili smo duplu vrijednost , tako da nam se kupnja te linije itekako isplatila :tummenupp:
Ovo sve sam naveo samo iz razloga jer ste i vi pred takvim poslom i mislim da bi trebali put Podgorice čim prije , pa makar to bio samo izlet, dobro će vam doći da proširite svoja razmišljanja i posložite kockice
Last edited by ropee on 12 Oct 2013 18:18, edited 1 time in total.

zzz
Precizni šegrt

Post by zzz »

Dobro bi vam dosla kalibrirka za brusenje drveta i furnira ,rucno zna da oduzme dosta vremena .Ako kupujete presu za furniranje proverite u kakvom stanju su joj ploce jer da bi uspesno furnirali ploce moraju biti savrseno ravne, sto se tice furnira mozete da uzimate i figovan tako da vam makaze nisu potrebne osim ako nije neka veca kolicina furniranja u pitanju.Ako budete radili craft master vrata falcovanje sa glodalom moze da bude problem jer craft master obloga brzo istupi svako glodalo, da biste bili kompletni morate imati i svoju lakirnicu i komoru a to je vec posebna prica.Pozdrav.
Last edited by zzz on 12 Oct 2013 21:32, edited 1 time in total.
milica
Šegrt

Post by milica »

Ovo da skoknem do Podgorice, i pogledam liniju, nije loša ideja. Da proverim cene, pogledam radionicu, dobijem savete, a možda se nešto i pazari, ako budu korektne cene.
Kalibrirka je takodje u opticaju, mada imamo saznanja , da treba mnogo dobar majstor, da pogleda da li je u redu.
Å ta je '' figovan furnir '' ? Lakirnicu i komoru planiramo. Ima jedna u Austriji polovna automatska linija, koliko smo doznali ima neka traka, vuče vrata i prolaze ispod dizni i savršeno lakiranje. Treba da nam jave cenu.
zzz
Precizni šegrt

Post by zzz »

figovan furnir znaci da list furnira ima prave uzduzne strane pa moze lepo da se spaja jedan do drugog.Racunajte da necete farbati samo vratna krila vec i stokove i pervajzove kao i da vam za poliuretan boje idu 2-3 ruke podloge pa medjubrusenje posle svake ruke pa tek onda zavrsno lakiranje.
Last edited by zzz on 12 Oct 2013 23:24, edited 1 time in total.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Masine koje prodaje okov su van upotrebe par godina i tu necete dobiti ni savjet ni vidjeti pogon vec morate dovesti nekog strucnog da ih pogleda i procijeni njihovo stanje.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

milica wrote:Ovo da skoknem do Podgorice, i pogledam liniju, nije loša ideja. Da proverim cene, pogledam radionicu, dobijem savete, a možda se nešto i pazari, ako budu korektne cene.
Kalibrirka je takodje u opticaju, mada imamo saznanja , da treba mnogo dobar majstor, da pogleda da li je u redu.
Å ta je '' figovan furnir '' ? Lakirnicu i komoru planiramo. Ima jedna u Austriji polovna automatska linija, koliko smo doznali ima neka traka, vuče vrata i prolaze ispod dizni i savršeno lakiranje. Treba da nam jave cenu.
Da skoknes do Podgorice da bi video liniju? Pa imas ih 10 u krugu od 30km od kuce.
Sad i ja definitivno sticem utisak da vi nemate pojma u sta se upustate ili da su vam ambicije daleko vece od tih 30 vrata dnevno. Pa fabrika koja izbacuje 200 vrata na dan radi sa dva Sata pistolja u dve smene. Kakva crna automatska linija? Cime da nahranite tu liniju, sa 30 vrata? Ko ce to da opere posle rada? Ili imate trziste za vrata od 800+ eura pa je sve dozvoljeno?
milica
Šegrt

Post by milica »

Linija u Podgorici mi je interesantna, jer je dugo na prodaji, možda se nešto zakači po povoljnoj ceni. I ako ne napravimo posao, prošetati ćemo malo do Budve , Bara... Nije preko sveta.
maricaiivica wrote:Sad i ja definitivno sticem utisak da vi nemate pojma u sta se upustate ili da su vam ambicije daleko vece od tih 30 vrata dnevno. Pa fabrika koja izbacuje 200 vrata na dan radi sa dva Sata pistolja u dve smene. Kakva crna automatska linija? Cime da nahranite tu liniju, sa 30 vrata? Ko ce to da opere posle rada? Ili imate trziste za vrata od 800+ eura pa je sve dozvoljeno?
Niste dobro pročitali ili razumeli moje postove. Pokrećemo svoju proizvodnju , da ne bismo više zavisili ni od jednog proizvodjača, od njihovih kvaliteta, i probijanja rokova. U drugom smo biznisu, tako da ne zavisimo uopšte, ukoliko pokrenemo proizvodnju vrata, a hoćemo, hoće li biti neke zarade, prvenstveno treba da pokrijemo svoje potrebe za konkretnim proizvodom. Nismo pomenuli da nam treba fabrika da pravimo 200 vrata, ali ako možemo da dobijemo neku takvu liniju povoljno, zašto da ne. Lakirnica automatska, ne razumem se koliko može dnevno kvadrata da ofarba, ukoliko je nešto premnogo, ne mora se koristiti svaki dan.Svaki drugi, svaki treći peti, kada se sakupi dovoljno.
Mnogi u našem okruženju, ne propadaju zato šta nema posla, već umisle da su čarobnjaci u svom poslu, i da je njihov proizvod sveti gral, a oni nezamenjivi. I tako dan za dan, malo mušterija šta je ostalo odoše kod onih koji su poslovni, koji shvataju ozbiljnost poslovanja, i zato u okruženju, nažalost , ima toliko zatvorenih pogona. Mi se trudimo da svojim klijentima pružimo kvalitet, rok, i korektnost. Svaki posao vežemo ugovorima, gde za nepoštovanje ugovora se plaćaju penali, koji nisu ni malo jeftini, za poštovanje ugovora, ostavljamo garancije.
Složiti ćemo se da živimo u društvu, gde velika većina prilazi poslu, ma lako ćemo to, šta i ako kasnimo nekoliko nedelja, nije ulje na vatru, pa će da izgori. Da ne bismo dolazili u takve situacije, šta god možemo , završavamo sami.
Ipak skrećemo sa teme, mene interesuje koje su solidne mašine, i gde da pokušamo da ih nabavimo, a ne ekonomska isplativost. Ipak je to tema , za koju ne tražimo pomoć na forumima, imamo dovoljno znanja i iskustva u toj oblasti. I sve van mašina u ovoj temi skreće u off topic.
Hvala Pozdrav
zzz
Precizni šegrt

Post by zzz »

Ipak mislim da je bolje krenuti sa nekom manjom proizvodnjom pa onda se razvijati u pravcu koji je najbolji, jer za proizvodnju sobnih vrata je potrebno dosta iskustva da bi mogli donositi odluke u pogledu izbora masina i samog dizajna proizvoda.Bitno je da vam oprema pruza fleksibilnost u pogledu izrade i dizajna i da mozete da se prilagodite prema potrebama kupaca.
Post Reply