tockovi na brenti za rezanje gradje
tockovi na brenti za rezanje gradje
Nasledio sam jednu brenticu koja neko vreme nije radila.
Sada kada sam to malo `doterao` i pustio u rad pojavio se sledeci problem:
testera ne stoji u mestu na tocku ili ode jako napred pa viri sa tocka i cak do 10mm + zubi kolji inace traba da vire sa tocka,
ili ode previse nazad pa pocne da vibrira..............
Sve u svemu moje pitanje je dali tockovi treba da budu ravni (deo gde naleze testera) ili mozda (nekako?) konusto ostrugani? inace tockovi su aluminijumski precnika 60cm.
Bio bih veoma zahvalan ako neko moze da mi pomogne......
Unapred hvala
Sada kada sam to malo `doterao` i pustio u rad pojavio se sledeci problem:
testera ne stoji u mestu na tocku ili ode jako napred pa viri sa tocka i cak do 10mm + zubi kolji inace traba da vire sa tocka,
ili ode previse nazad pa pocne da vibrira..............
Sve u svemu moje pitanje je dali tockovi treba da budu ravni (deo gde naleze testera) ili mozda (nekako?) konusto ostrugani? inace tockovi su aluminijumski precnika 60cm.
Bio bih veoma zahvalan ako neko moze da mi pomogne......
Unapred hvala
Sve dok neprobam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!!!!!!!!!!
Zdravo.vidim nov si ovde a nisi napisao odakle si,pa bilo bi dobro da to upises,A sto se tockova tice sredina gazne povrsine bi trebala da bude malo vislja od strane.ali svejedno mora da postoji sraf za stelovanje inace je to Otklon tako se zove da sa njim stelujes nagib jednog od tockova da bi testera gazila po tocku ka ti hoces a ne kako ona hoce,postavi ako mozes neku sliku masine pa da ti to malo bolje objasnimo.
Pozdrav
Pre svega zahvaljujem se na odazivu..........
Sto se tice tog srafa ili ti Otklona on postoji, ali da pojasnim sta se tacno desava:
-kada stavim testeru i taj otklon je toliko zategnut da testera ode skroz napred, tih 10mm sto sam govorio.....
-onda ja polako sraf otpustam i testera krene da se vreca na sredinu ali to je moguce svega 3-4 mm.
-Znaci testera se nije vratila jos skroz na mesto, ja krenem da popustam jos malo i onda testera odjednom krene naglo skroz nazad.
-nemoguce je nastelovati da samo zubi vire sa tocka..........
Cak sam i tockove nosio kod strugara da proveri da nisu neravni ili nesto slicno, a i posle ponovnog montiranja isto se dogadja.
Posle sam cuo da tockovi mogu biti malo konusni, da se tu stavlja guma ili pluta, ali sve je to CUO SAM!
A ko pita ne skita, tako da eto mene pitam..........
Nadam se da je sad malo jasnije u cemu je problem, i vec sutra cu da stavim koju fotografiju (samo da je uslikam)
Pre svega zahvaljujem se na odazivu..........
Sto se tice tog srafa ili ti Otklona on postoji, ali da pojasnim sta se tacno desava:
-kada stavim testeru i taj otklon je toliko zategnut da testera ode skroz napred, tih 10mm sto sam govorio.....
-onda ja polako sraf otpustam i testera krene da se vreca na sredinu ali to je moguce svega 3-4 mm.
-Znaci testera se nije vratila jos skroz na mesto, ja krenem da popustam jos malo i onda testera odjednom krene naglo skroz nazad.
-nemoguce je nastelovati da samo zubi vire sa tocka..........
Cak sam i tockove nosio kod strugara da proveri da nisu neravni ili nesto slicno, a i posle ponovnog montiranja isto se dogadja.
Posle sam cuo da tockovi mogu biti malo konusni, da se tu stavlja guma ili pluta, ali sve je to CUO SAM!
A ko pita ne skita, tako da eto mene pitam..........
Nadam se da je sad malo jasnije u cemu je problem, i vec sutra cu da stavim koju fotografiju (samo da je uslikam)
To kako se ponasa, najvise lici da u lezaju tog tocka imas lufta, pa kad dodje do neke tacke on "preskoci".
Ili u mehaizmu za stelovanje otklona negde imas luft, recimo da je navoj malo pojeden na tom delu, posto se tu najcesce stezao.
Naravno vazi i ovo sto su kolege napisale za zaobljenost povrsine i gumu. Ta zaobljenost treba da je jako mala, da ne pomislis da sad tocak treba da bude okrugao ko djevrek
Ili u mehaizmu za stelovanje otklona negde imas luft, recimo da je navoj malo pojeden na tom delu, posto se tu najcesce stezao.
Naravno vazi i ovo sto su kolege napisale za zaobljenost povrsine i gumu. Ta zaobljenost treba da je jako mala, da ne pomislis da sad tocak treba da bude okrugao ko djevrek

Ovo sto je profesor napisao sam sinoc krenuo da ti napisem, al mi bilo mrsko kuckati na telefonu.mbole wrote:Ili u mehaizmu za stelovanje otklona negde imas luft, recimo da je navoj malo pojeden na tom delu, posto se tu najcesce stezao.
Profesore imas ti i iskustva, nisi samo teoreticar!:D
Pregledaj navoj i vodjice na tocku koji stelujes, naravno sve podmazi jer ti negdje nesto zakoci.
I uvijek steluj kontra od toga kako si opisao, tj. steluj pritezanjem a ne otpustanjem tocka!
Da tacno tako verovatno da negde ima nekakvog lufta i taman kad treba da bude kako treba ono nesto popusti.inace guma na tockovima ili pluta nema veze sa tim.mbole wrote:To kako se ponasa, najvise lici da u lezaju tog tocka imas lufta, pa kad dodje do neke tacke on "preskoci".
Ljudi hvala na savetima, sutra krecem sa pregledom lezajeva.
Vrlo lako je moguce da su lezajevi u pitanju posto su neki zamenjeni a neki su se ucinili "jos dobrim" pa nisu menjani.
Javljam sutra, sta se desava..................
E da, imam jos jedno pitanje:
na ovoj brintici postoje rolke umesto drvenih pakni. (vidim na snimcima te rolke postoje na Woodmizer brentama)
a opet skoro svi spominju drvene pakne(od tvrdog drveta), pa me zanima sta je bolje rolke ili drvene pakne?
P.S.
Poslacu koju sliku sto je pre moguce, znam da sam obecao za danas ali od posla nisam stigao............
Vrlo lako je moguce da su lezajevi u pitanju posto su neki zamenjeni a neki su se ucinili "jos dobrim" pa nisu menjani.
Javljam sutra, sta se desava..................
E da, imam jos jedno pitanje:
na ovoj brintici postoje rolke umesto drvenih pakni. (vidim na snimcima te rolke postoje na Woodmizer brentama)
a opet skoro svi spominju drvene pakne(od tvrdog drveta), pa me zanima sta je bolje rolke ili drvene pakne?
P.S.
Poslacu koju sliku sto je pre moguce, znam da sam obecao za danas ali od posla nisam stigao............
POZZ..Imam problem ko moze da mi pomogne!? Horizontalna brenta precnik tocka 400m sirina 45m na njima je guma 5m i malo je obla tj.kao bombaza cistaci dobri nema piljevine koristim testere 40m sirine vodmajz...ali hoce da sleti sa oba tocka naprjed i to kad nije u trupcu.Normalno nazad nemoze na paknama sa obadvije strane su bocni lezaji jedan se tocak steluje a drugi ne ,znaci zategnem je nastimam ugao i ona ide fino na oba tocka.Nekad izrezem trupac ne spane a nekad po 3 4 puta
Pozz kbado973 testere ti nemaju bombazu najverovatnije....ili ti po naski receno treba da ih odneses na peglu.
Testera kada prolazi kroz trupac ili talpu treba da ide napred sto se i dogadja ali se treba vratiti posle seka,kako se testera pegla na 1/3 jer bombaza tocka ide tako (pod uslovom da testera ima sirinu tocka) moguce je da je ta bombaza na prvoj trecini (kod mene na jednom banseku je tako) i to je razlog znaci trebalo bi odneti na peglu i neces imati problema.
Testera kada prolazi kroz trupac ili talpu treba da ide napred sto se i dogadja ali se treba vratiti posle seka,kako se testera pegla na 1/3 jer bombaza tocka ide tako (pod uslovom da testera ima sirinu tocka) moguce je da je ta bombaza na prvoj trecini (kod mene na jednom banseku je tako) i to je razlog znaci trebalo bi odneti na peglu i neces imati problema.
pozz. nisam peglo testere tako su mi rekli da se ne peglaju te vodmajzz. pokuso sam radit sa obicnom trakom svetskom i ona nije spadala nisam ni njih peglo ali jedan kubik i sva ispuca po koraku.a ove ne pucaju ali si malo kruce nisu savitlive i debljina je 1m.maqne se tupe zubi su kaljeni stim sam zadovoljan ali mi je to veliki problem.gledo sam neke bans.guma je ravna nije uopste obla kao bombaza.