mini cirkular

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

možeš da se provučeš 70-100e ako ćeš praviti sam da kupiš gotovu osovinu i motor
motori mogu dosta jeftinu da se nađu veća je ponuda nego potražnja

ili uzeti nov mini fabrički http://www.alati.co.rs/Proxxon/KS_230
za sve je kriv Toma Sojer
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Pezzo wrote:ha ha Å trkiću, da ne bude da te zezam, ali eto ti imas i sav potreban bravarski alat i dosta materijala, pa si opet otisao u radnju i kupio ger ! Pa zasto, kad je to tako jednostavno i napraviti ?
Po mom misljenju, najbolje je pre neki dan rekao Singer: Dobro dosao u svet zaje&ancije :)
Pezo najljepše bih te zamolio da neprovociraš.

Druga stvar ja sam kupio ger jer se takva mašina kakvu sam ja kupio nemože napraviti doma u radionici a da bude precizna,lagana i kompaktna kao šta je tvornički rađena mašina.

Pod ovim nemislim da se ona NEBI dala napraviti ALI takva izrada,znači KUĆNA izrada gera bi koštala nekoliko puta više nego tvornička i kupljena u dućanu.

A najvažnija stvar ovdje je ta da je čovjek postavio pitanje o MINI CIRKULARU a ne o GER-CIRKULARU šta su dvije različite stvari.

Iza svega dosada napisanoga stojim i sve navedeno je točno i to 100 %,da cijena izrade može varirati a cijenom varira i kvaliteta a to svi Vi znate.

Ono diskutabilno DALI SE ili NE isplati raditi sam mašinu to je relativna stvar i opet naglašavam KAKO JE KO SPOSOBAN I KOLKO IMA VEZA I PRIJATELJSTVA tolko će mašina biti jeftinija ili skuplja ili bolja ili lošija.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ja se izvinjavam ako sam ti povredio sujetu, ali celu diskusiju vidim kao obican razgovor. Jeste on napisao mini cirkular, ali je i napisao sta bi sa njim hteo da radi. Sa necim tako malim je apsurd praviti neke kosnice ili nesto slicno. Sem toga, pitanja su veoma laicka, pa ne vidim razlog da necije neznanje zloupotrebljavam i navodim ga na tanak led.
I ja sam nekada bio i bez iskustva i tako razmisljao, pa sam i kupovao i pravio masine i dodje mi ujak, koji je inace bio direktor, sumarski inzenjer, u jednom drvnom kombinatu i kaze mi da se to tako ne radi i da sa tim nista necu moci da uradim od onoga sto sam zamislio. Nije mi bilo pravo sto mi je to rekao, ali se njegovih reci dobro secam i danas posle 20 godina. Eto zato i imam ovakve stavove. Jos sam i na pocetku napisao da cirkulara ima i za 20 evra i za 20 hiljada evra, a sve ih je napravila ljudska ruka, ali to ne znaci da ce ti onaj od 20 evra ili taj Proxxon (sto pominje Peradetlic) moci sluziti za sta ti padne na pamet. Sem toga, rezanje je samo jedna operacija, pa je uvek potrebno jos dosta drugih alata, pa bez dobrih ulaganja para i vremena i bez iskustva, od posla nema nista ozbiljnog. Eto to je to, a da moze da se napravi, moze sve.
Samo da pomenem par ranijih tema, jedna o samogradnji banseka, jos uvek nema postavljenih fotografija, druga o gradnji frezera u Smederevu, nema ni tih fotografija niti vesti dokle je stigao. Ja sam pre 20 godina napravio frezer, 4kw i odlicna osovina i na kraju nisam bio zadovoljan ali mi je ispala prilika da ga brzo i dobro prodam. Skoro sam kupio profesionalnu masinu i stvarno je to iluzorno porediti sa nekim rucnim radom. Znaci prosao sam obe skole i moje je cvrsto uverenje da nema mufte nista sto valja, kolko para toliko i muzike.
Nadam se da sam objasnio da mi nije namera da provociram, a ti si Strkicu veoma sumnjicav i osetljiv, a smatram da za to nemas razloga, ovo je obicna diskusija i svako ima svoje poglede. Da nije tako, nebi bilo ni diskusije.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Pezzo - čovjek traži mini cirkular , za izradu maketa , ti ga nagovaraš na klasične velike cirkulare :forvonad: , a onda se ljutiš kad ti kažu da miješaš babe i žabe .

@gor4n - ovaj proxxon je po meni vrh za izrade maketa . No i tu ima dosta konkurencije , nedavno sam gledao neki njemački alat koji je multifunkcionalan . Od cirkulara , mini pilice , tokarilice , ... a sve skupa i nije skupo .

Nadam se da ću pronaći negdje prospekt od tog alata
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Last edited by ropee on 08 Jul 2013 19:27, edited 1 time in total.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

"...ti ga nagovaraš na klasične velike cirkulare "
-----
ne nagovaram ja nikoga, a neka bude i da nisam razumeo pitanje. Ako nije razumeo sada, razumece kasnije, nije katastrofa.
Post Reply