Burgija za busenje rupa za sarke?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
Deky
Precizni šegrt

Burgija za busenje rupa za sarke?

Post by Deky »

Pravicu neke ormarice, nista posebno estetski, vise za neku ostavu pa posto nemam burgiju za pravljenje rupa za sarke mislio sam da kupim. E sada hteo sam standardnu velicinu a to nisam siguran da li je 35mm ili neki drugi Fi rupa za sarke? A dubina ide do 13mm? Ako budem uzimao jednu burgiju onda cu gledati neku kvalitetnu da uzmem a ako mi nekim razlogom preporucite set onda bi isao na neku jeftiniji varijantu. Treba da napomenem da ipak necu ovo cesto raditi. A ostale velicine rupa za sarke i nisu tako ceste bar kako vidim po namestajima u svom stanu, sve su jedne iste velicine samo sto se razlikuje od ugla otvaranja naspram korpusa. Mozda je onda bolje dobru standardnu burgiju nego set losijih ako necu imati razloga da pravim manje rupe.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

35 se najvise koristi (90% ako ne i vise).
Dubina rupe je obicno oko 11mm, ali za to jednostavno izmeris sarku koju si kupio.

Inace busenje tih rupa je jako tesko izvesti kako treba iz ruke. Znaci nekakav stalak ili cak najjeftinija stubna busilica.

PS
Upisi lokaciju odakle si u profil.
Deky
Precizni šegrt

Post by Deky »

Hvala na odgovoru. Kupicu onda 35mm a za busenje cu se izvezbati. A ako se budem nesto drugo sklapalo onda cu traziti i da mi odma izbuse tamo gde budem kupovao i sekao materijal.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

mbole wrote:35 se najvise koristi (90% ako ne i vise).
Dubina rupe je obicno oko 11mm, ali za to jednostavno izmeris sarku koju si kupio.

Inace busenje tih rupa je jako tesko izvesti kako treba iz ruke. Znaci nekakav stalak ili cak najjeftinija stubna busilica.

PS
Ovo sam procitao vec nekoliko puta. Do sada sam iz ruke izbusio preko 500 takvih rupa i mozdai je bilo problema, ali ih ja nisam primijetio. Koju su to problemi koji se javljaju busenjem iz ruke?
Sad sam presao na glodalicu i jedina razlika koju sam vidio je u brzini i cistoci.
Burgija
Šegrt

Post by Burgija »

djuro2 wrote:Sad sam presao na glodalicu i jedina razlika koju sam vidio je u brzini i cistoci.
Koje glodalo koristiš za glodalicu?

Å to mislite o ovim glodalima za bušenje 35 mm u kombinaciji sa glodalicom, jel to ok?

392.350.11 http://www.cmtutensili.com/show_items.a ... 20HW~2~2~2
391.351.11 http://www.cmtutensili.com/show_items.a ... 20HW~2~2~2
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

Burgija wrote:
djuro2 wrote:Sad sam presao na glodalicu i jedina razlika koju sam vidio je u brzini i cistoci.
Koje glodalo koristiš za glodalicu?

Å to mislite o ovim glodalima za bušenje 35 mm u kombinaciji sa glodalicom, jel to ok?

392.350.11 http://www.cmtutensili.com/show_items.a ... 20HW~2~2~2
391.351.11 http://www.cmtutensili.com/show_items.a ... 20HW~2~2~2
Imam ovo prvo. Glodalicu stavi na brzinu 1. Probao sam brzinu koja je max dozvoljena za to glodalo al ga je zacrnilo odma nakon prvog reza.
Picim na broj 1 i ide ko u putar samo ga stisni. Doduse ti imas jacu glodalicu mozda neces trebati toliko tiskati. I samo jedna napomena, ne znam kako drugi rade al cini mi se da bez kopirnog prstena i napravljene sablone izrada rupa moze biti skakljiva i problematicna. Sto se tice preciznosti, brzine i komfora rada.
Burgija
Šegrt

Post by Burgija »

djuro2 wrote:I samo jedna napomena, ne znam kako drugi rade al cini mi se da bez kopirnog prstena i napravljene sablone izrada rupa moze biti skakljiva i problematicna. Sto se tice preciznosti, brzine i komfora rada.
:prsgore:
Napravit ću šablonu u kombinaciji sa 40mm kopirnim i to će biti ok.
Deky
Precizni šegrt

Post by Deky »

Evo, kupio sam ovu burgiju za rupe u "Uradi sam". Oko 850 din. je kostala.

Image

Image
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

djuro2 wrote:
mbole wrote:35 se najvise koristi (90% ako ne i vise).

PS
Ovo sam procitao vec nekoliko puta. Do sada sam iz ruke izbusio preko 500 takvih rupa i mozdai je bilo problema, ali ih ja nisam primijetio. Koju su to problemi koji se javljaju busenjem iz ruke?
Sad sam presao na glodalicu i jedina razlika koju sam vidio je u brzini i cistoci.
Mbole je vjerojatno htio reći da ne možeš iz ruke okomito bušiti. No ako ti nisi primjetio onda znači da nemaš problema. Ja bih isto stavio bušilicu u stalak.

Zar ovo

392.350.11 http://www.cmtutensili.com/show_items.a … 20HW~2~2~2
391.351.11 http://www.cmtutensili.com/show_items.a … 20HW~2~2~2

nisu svrdla a ne glodala?

Imaju vodeći vrh, a noževi nisu sa strane (koliko mogu vidjeti na slikama) već samo odozdol?!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Prilican je problem razluciti sta je glodalo a sta burgija.
Jedina merodavna stavka je dozvoljeni broj obrtaja (sto na zalost ne pise na CMT sajtu).
Burgije, pa makar licile na glodala, imaju dozvoljen broj obrtaja reda 3000-5000, a glodala reda 18000-28000.
NIKAKO, ali NIKAKO ne pokusavajte da stavite burgiju u glodalicu. Imate sve sanse da vam zavrsi u glavi.

@djuro2
Svaka cast ako mozes lepo iz ruke da izbusis rupu pod tacno 90, i da pri tom tacno procenis dubinu do koje si dosao. Ja jednostavno to nisam uspevao da uradim kako treba. Uvek je bila bar malo ukoso, a cesto mi se desavalo da protrcim na drugu stranu fronta. Posle sam kao i ti presao na glodalicu, pa nemam tih problema.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

mbole wrote:@djuro2
Svaka cast ako mozes lepo iz ruke da izbusis rupu pod tacno 90, i da pri tom tacno procenis dubinu do koje si dosao. Ja jednostavno to nisam uspevao da uradim kako treba. Uvek je bila bar malo ukoso, a cesto mi se desavalo da protrcim na drugu stranu fronta. Posle sam kao i ti presao na glodalicu, pa nemam tih problema.
A nije rupa bila TOCNO 90 isla je ona malo vamo malo tamo kako koja, ali ko sto rekao fronte su uvijek lijepo sjele i poravnale se bez problema tako da mi to malo ukoso nije bilo problem. Sto se tice na drugu stranu probiti to nisam nikada napravio. Nije da sam ih izbusio ko ti, ali bilo je 300tinjak mozda i vise. Ide rupa dublje al ne preko.
Cuj ja sam ipak mladji pa imam valjda bolju koordinaciju :skratta::skratta:
era
Majstor početnik

Post by era »

Pa ja nevidim neku nauku oko bušenja rupe za šarku iz ruke, mada je sve stvar iskustva. Ali stoji da je glodalom ili stubnom bušilicom čistije i preciznije. Mislim da tu nemože mnogo da se pogreši, bitno je da se nepovrti na drugu stranu, a ako se buši malo veći broj rupa , pa nije nauka napraviti šablon i onda udri.
Post Reply