makita mlt 100 stoni cirkular

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
Fila
Precizni šegrt

Post by Fila »

kupio sam ga...sta znam nije loshe....samo taj firung ..stvarno kratak..e sad kad se okljuci nesto se cuje dok se testera ne ubrza???? sta bi moglo to da bude?
verovatno kriva testera?
Last edited by Fila on 30 Jun 2011 15:12, edited 1 time in total.
Bagrovinje
Samostalni majstor

Post by Bagrovinje »

Pozdrav svima,

proučavao sam ovu temu i danas prvi put upalio novu MLT 100X Makitu, pa sam odlučio podijeliti s vama par informacija. Prije sam se profesionalno bavio stolarijom, ali sad se to pretvorilo u hobi. Po struci nisam stolar, ali sam dosta godina proveo radeći u stolariji. Nemam puno prostora, pa sam odlučio kupiti neki manji cirkular. Prva opcija su mi bili štuceri (nagibne pile) koji imaju i mali stol s gornje strane, ali brzo sam shvatio da me to neće zadovoljiti. Nemam ni brdo para, pa mi je ova Makita ispala nekako najpovoljnija. Uzeo sam verziju X što znači da uključuje i postolje na kotačima koje ima podesivu visinu. Sad su na nekoj akciji, pa sam uz nju dobio i malu Makita ekscentričnu brusilicu (stara taman pokazuje znakove crkavanja).

Želim napomenuti da od tog cirkulara ne očekujem čuda i neku ludu preciznost, pa ću tako napisati i osvrt tipa DOBRO / LOÅ E

LOÅ E:

- Radna ploča ima hrpu kanala koji su tu samo za ukras i da bi se moglo urezati "makita". Po meni to samo smeta i skuplja se piljevina, pa to onda zapinje i... Nije ništa strašno, ali bilo bi bolje da je ploča ravna.
- Poklopac pile je od neke bože-sačuvaj plastike. ...To ionako uvijek napravim od drveta, pa mi ne smeta.
- Firung za paralelni rez ima hvatište samo s prednje strane. Bosch ima puno bolje rješenje, ali nedostatak je da kod Bosch-a nema ektenzije stola s zadnje strane, dok se kod Makite može dobiti još nekih 20ak cm s izvučenom ekstenzijom.
- Firung za paralelni rez je prekratak. Navodno postoji neki zakon zašto je to tako, ali nije mi jasno kako onda Bosch može napraviti firung do kraja stola. Ja ću staviti dulji firung od "sigma alu profila".
- Kolica za poprečni rez su smijeh, ali to sam znao i prije. Klimaju se na sve strane, ima tu i više od dva milimetra lufta. Rješenje je izrada sanjki za poprečni rez.
- Firung za poprečni rez je jednako loš kao i kod svih pila istog tipa. Negdje sam pročitao da se taj firnug može pričvrstiti samo za kolica, ali to nije istina i može se umetnuti u T-slot na glavnoj ploči, i lijevi i desni.
- Pila dolazi potpuno nepodešena (uobičajeno za sve što dolazi iz kine).
- Težina ! Pila s postoljem je super za vozanje po radioni, ali nema šanse da to netko sam ubaci u auto. Postolje je teže od same pile.

DOBRO:

- Sve je napravljeno dosta robusno.
- Postolje ima mogućnost podešavanja visine na kurblu i stvarno je muški napravljeno. Veliki kotači bez problema idu i na stepenice.
- Najveći plus je po meni veličina stola. S izvučenom desnom ekstenzijom možete raditi paralelan rez do širine 68cm. Kolica za poprečan rez omogućuju rezanje do cca 50cm (s potpuno dignutom pilom, znači može i više). Sklopljen stol je veličine 960x690mm. Stol s izvučenim ekstenzijama je 1315x840mm. Mislim da to nitko od konkurencije ne nudi za ni približno istu cijenu.
- Snaga motora je iznenađujuće dobra za motor od 1500W. Razrezao sam hrastovu gredu 8x8 bez dima i gušenja pile, ali treba uzeti u obzir da je pila ganc nova.
- Soft start i kočnica. (kočnica doduše napravi mali trzaj, pa pripazite na ostatak odreza koji ostaje do pile, tzv. "leteći ostatak")
- Visina reza od 93mm je super (ali u tom slučaju morate maknuti zaštitu s pile, sa zaštitom je cca 70mm. (Ionako je to prva stvar koju svi skinete s pile).
- Kolica za poprečan rez: Po meni su bolja i loša kolica od nikakvih, ako ništa drugo, bar dobijete 20cm dodatne plohe stola.
- Sva hvatišta za firunge su napravljena tako da bez problema možete napraviti svoj firung i dalje koristit original hvatišta (Å arafi za T-slotove na hvatištima su podesivi po visini i vrlo je vjerojatno da će na profilu koji nabavite i od njega napravite firung sve pasati na originalno hvatište).
- Sve ekstenizije se mogu lako ukloniti, uključujući i kolica i tako dobijete relativno lagani cirkular za teren.
- Svi dijelovi cirkulara imaju svoje spremište na samom stroju. Uložak za drugu pilu, stalak za firunge, stalak za ključeve pile, stalak za guralicu, namot za kabel, i špange za crijevo usisavača.
- List pile koji se isporučuje s cirkularom izgleda obečavajuće. Pila je za masiv, ali reže iveral bez krzanja (bar sad dok je nova)

Sve u svemu nije to loš stroj za nekog tko nema prevelika očekivanja. Nema ni govora o preciznosti i tu ne pričamo i desetinkama milimetra već o milimetrima.
Uz malo dorade to bi mogao biti sasvim dobar alat i za malo ozbiljnije radove, ali to je prvenstveno stroj za hobi majstore i terenski rad.
Prije svega mislim napraviti Cross-cut sanjke, zatim novi firung za paralelan rez, pa firung za poprečan rez od bar dva metra. ....još da skužim kako se podešavaju ova dječja kolica za poprečan rez :D

Kad krenem nešto ozbiljnije raditi možda skužim još neke nedostatke ili prednosti pa ću dopuniti post.
Ako netko ima još koji ideju kako unaprijediti ovaj stroj, biti ću zahvalan ako ju podijeli sa mnom.

P.S. zanimljiv forum. ..tek sam ga nedavno otkrio.
Last edited by Bagrovinje on 25 Nov 2011 22:03, edited 1 time in total.
Onaj koji je kupio Einhell :D ...vratio ga, pa opet kupio Einhell druge boje i još ga nije vratio.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

upisi mesto stanovanja u profil(pravila foruma) i dobro dosao :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Tekst za pohvalu.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

interesantna zapazanja ;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Bagrovinje
Samostalni majstor

Post by Bagrovinje »

Ok , prva stvar koje me izluđuje je pomicanje paralelnog firunga i evo rješenja za to. Nije ništa revolucionarno, sve je već viđeno i na nekim profi mašinama. Sve što trebate napraviti je da ne desnoj ekstenziji radne plohe izbušite dvije male rupe.

Evo kako:

Ovo trebate napraviti:
Image

Graničnik se sastoji od tri djela: Metelne ili drvene kocke s izbušenim rupama kao na slici, Å arafa za stezanje i metalne šipke svinute kao na slici.
Na metalnoj kocki s donje strane izbušite rupu i u njoj narežite navoj ili zavarite maticu kroz koju će proći šaraf za stezanje graničnika.
Rupu kroz koju prolazi šipka graničnika napravite malo veću od promjera šipke da ju možete lako pomicati.
Dimenzije prilagodite svom stroju i materijalu koji vam, je dostupan.
Image

Na desnoj ekstenziji stola izbušite dvije rupe koje se poklapaju s rupama na metalnoj kocki. 4 mm je savim dovoljno. Te rupe moraju biti u ravnini s krajem firunga. Na makiti to baš i nije neka luda duljina, ali bitno je da šipka graničnika drži firung kod zadnjeg djela lista pile.
Image

Kroz te rupe pričvrstite graničnik za stol.
Image

I evo graničnika koji garantira brzi rad, a ne košta ništa. Može se napraviti i od drveta. Kod savijanja šipke graničnika obratite pažnju na dužinu krajeva šipke. Za MLT 100 će biti potrebne dvije šipke različite duljine da se pokrije kompletna širina stola.
Image

!!!! kod ovakvog graničnika uvijek pazite da ne pretegnete firung prema pili da ne bi bilo letećih dasaka !!!!

sad još samo moram to napraviti :D
Last edited by Bagrovinje on 26 Nov 2011 18:08, edited 1 time in total.
Onaj koji je kupio Einhell :D ...vratio ga, pa opet kupio Einhell druge boje i još ga nije vratio.
Bagrovinje
Samostalni majstor

Post by Bagrovinje »

graničnik je napravljen i radi super.

Image

duga šipka za zatvoreni stol
Image

kratka za otvoreni stol
Image
Bagrovinje
Samostalni majstor

Post by Bagrovinje »

napravio sam još neke dodatke za MLT 100. Uklade od MDF-a za otvoreni stol. Išlo mi je na živce brinuti hoće li neki komad zapeti za rub stola kad je otvoren. ...ovako nema brige, a i stol je stvarno impresivnih dimenzija za takav tip pile.

Image
Image
Image
Image

malo su mutne:/
Nexent
Majstor

Post by Nexent »

UUU Lepa masinica!!!
Veky
Šegrt

Post by Veky »

Bagrovinje, ta Makita je po cijeni između zelenog i plavog Boscha. Koliko je bolja u odnosu na zeleni PTS 10 i plavi gts 10 ? Za moj hobby mi se plavi čini preskup, Makita je taman po cijeni, a vjerojatno je ipak kvalitetnija i trajnija od zelenog Bosch PTS-10?
Kakv ima motor, kolektorski? je li je jako bučna?
Å to je sa razdjelnim klinom na kojem stoji štitnik, može li se jednsotavno skidati? Vidim da je višlji od pile, kako onda na njoj ide urezivanje žljebova, npr rez do 1/2 debljine materijala? Kako se skida?

U nedoumici sam, morao bi je vidjeti uživo. Ima li list pile ikakvog lufta lijevo-desno?
Veky
Šegrt

Post by Veky »

Na kraju sam odustao od makite i inih, malo doplatio (ok, duplo više nego za Makitu) i uzeo profi Bosch gts10px. Mogu reći da nisam požalio. Nakon 2 projekta na njemu mogu reći samo najbolje. Tih, miran, precizan (za prenosni stroj), na njemu mogu valjda štrojiti komarce. jedino što po masi baš i nije prenosiv, bar ne dalje od par metara :D Stolovi su puni aluminij, bez utora, rubića, perforacija, vodilice kvalitetne, graničnik paralelan, dvostran i kvači na vrhu (što me kod Makite odbilo), poprečna vodilica precizna, uz moguća 2 t-slota ili na klizajućem dijelu stola. 66mm debela bukovina - nije je uopće osjetio. Makita mi se svidjela cijenom no mislim da ima previše "minusa" bez obzira na ime (isto kao i kod debljača gdje je jeftniji Metabo tehnički dorađeniji i kvalitetniji od "imenom slavne" Makite). Makita alati su ok, no evo po meni ime nije uvijek garancija najboljeg izbora.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

mislim da uopste nisi pogresio u vezi boscha :prs:
PorterCable
Šegrt

Post by PorterCable »

Dali ovom klasu cirkulari imaju indukcionni motor? Zanima me dali su vrlo buchni?
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

U ovoj portabl klasi nema indukcijskih motora. Tesko ih je ugurati u tako malo kuciste, a glavni problem je tezina. Indukciski motori su nekoliko puta tezi od kolektorskih motora. Recimo kolektorski od 1.5kw tezi oko3 kgr a indukcijski i do 20kgr Dalje portabl klasa tezi od 20-30kgr, a ako se ugradi indukcijski onda bi tezina od 50-tak KGR dovela u pitanje termin "portabl"
Indukcijski krecu od ove klase tesarskih masina
www.metabo.co.uk/Product-catalogue-halfstationary-and-stationary-tools.23957+M56aa344bad8.0.html
http://www.einhell.com/com_en/shop/3255 ... 031-u.html
Sto se bucnosti tice moj einhel 1500 jeste bucan, ali je cini mi se za "oktavu" tisi nego rucni cirkulari (einhell 1200, raider 1200 i iskra kz 55 -800w)
Last edited by dikar on 07 Oct 2012 12:41, edited 1 time in total.
PorterCable
Šegrt

Post by PorterCable »

Ove masina sa linkovima mi izgledaju kao za u gradeznistvo, a ne za stolari.
Post Reply