Podesavanje geometrije stonog cirkulara Einhell TKS 1500 ECO

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
faber
Šegrt

Post by faber »

munja wrote:uf, čitam i načitavam, i sve manje mi je jasno :)
namjeravao sam ne raskopavati cirkular dok ne kupim pošteni list pile i dok ne skupim materijal za napraviti sve potrebno za njega (cirkular)
al budem ga, ak niš drugo za probu poštelao po svim ovim uputama :)
faber, svaka čast na slikama i detaljnosti ;)
munjo hvala mnogo. ne zuri sa razmontiravanjem. za to nikada nije kasno

posto sam ja to vec uradio nemoj i ti. mozda ce ti trebati masina za nesto hitno.

ja cu sve sto uradim slikati i izneti na forum. vec sam napravio simulaciju-varijantu kucista od naseg materijala pa cu sve lepo izanalizirati da me oni njihovi (citaj metalci) :skratta: ne bi muvali i :pucko:. dovoljno je sto me komandant :pucko:

znas imam ja gde bih mogao da uradim neke stvari sa zavarivanjem ali precizna zavarivanja (sve paralelno i u vinkl) sa CO2 bih ipak radio kod profesionalaca.

evo par slicica:

Image

Image

Image

Image

vrlo cesto kada neko nesto napravi posmatrac kaze "a sto si to tako a ne ovako". takodje to "ne tako nego ovako" je mnogo bolje resenje. zato mislim da sve treba pokazati a dobronamerne kolege ce dati pravu sugestiju.

:skool:
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

ja ću ti odma reći da namjeravam cirkular ostaviti u njegovom original kućištu :) samo bi proširenja radio :)
al zasad mi se i štelanje cirkulara čini komplicirano, al vidjet ćemo kad krenem u borbu s tim :)
faber
Šegrt

Post by faber »

munja wrote:ja ću ti odma reći da namjeravam cirkular ostaviti u njegovom original kućištu :) samo bi proširenja radio :)
al zasad mi se i štelanje cirkulara čini komplicirano, al vidjet ćemo kad krenem u borbu s tim :)
slazem se!

revolucionarne prepravke ostaviti za kasnije. sto pre ga dovesti u funkcionalno stanje i praviti nesto lepo.

zasto to mislim? zato sto je alfa i omega ovog einhella ploca-sto! ona pored raznih mana (pravljena od 1,5 mm hladno valjanog lima, znaci ukrucenost: sedi 1! zatim nije idealno ravna) IMA JEDNU vrlo dobru karakteristiku a to su dva T slota. ne pada mi na pamet kako bih je napravio sa tim slotovima neophodnim za razne dodatne alatke i pomagala.
dakle ploca ostaje!

zasto je ploca alfa i omega?
zato sto kada bih, pretpostavka brusilicom odsekao rucice za podesavanje gore/dole, ugao rezanja i fiksiranje u zeljenom polozaju a prethodno odvio sve vijke koji povezuju kuciste i plocu, plocu bih digao gore sa sve motorom a da kabl bi povukao kuciste na goore-cvik cangle i resen problem. dakle kuciste nema nikakav uticaj na stelovanje. stoga kakvo je takvo je ostaje!

ostala nam je ploca sa motorom i onim sasijskim elementima. tu je kljuc stelovanja.

kao sto su kolin i dikar rekli za stelovanje su bitna 4 imbusa 8 mm i usudio bih se da kazem tri vijka koji parovima plocica drze osovinu za plocu, kao sto je metalac rekao. kolin je to negirao ali ja mislim da ti vijci odnosno osovina imaju uticaj na stelovanje.

evo slika. pogledajmo. vise glava bolje misli.

Image

na sledece dve slike dole je sipka, koja je realno deo sklopa sasije motora, pomerena skroz napred do otvora za secivo. to omogucuju elipsasti otvori na parovima plocica koje obujmljuju sipku. da bi se to postiglo kada je uredjaj ceo sklopljen treba olabaviti sve vijke koji vezuju sto za kuciste i tri vijka koji ucvrscuju sipku za sto i sto pomerati u levo.

Image

Image

na sledece dve slike dole je ista sipka pomerena skroz nazad od otvora za secivo. da bi se to postiglo kada je uredjaj ceo sklopljen treba olabaviti sve vijke koji vezuju sto za kuciste i tri vijka koji ucvrscuju sipku za sto i sto pomerati u desno.

Image

Image

na sledece dve slike je prikazan polozaj sasije motora (posto su olabavljena 4 imbusa) pomeren skroz prema otvoru za secivo

Image

Image

na sledece dve slike je prikazan polozaj sasije motora (posto su olabavljena 4 imbusa) pomeren skroz suprotno od otvora za secivo

Image

Image

podsecam da je za olabavljivanje cuvena 4 imbusa potreban poduzi imbus kljuc. treba izmeriti ali mislim da od pristupnog mesta do glave imbusa ima cca 23 cm.

munjo nadam se da ce ti ovo pomoci, pozdrav tebi, naravno svim einhellovcima i svima sa SR

:skool:

P.S. moram da castim unapredjen sam u zvanje zarezaca olovaka. lepo, mada sam ja mislio da je znacajnije brzo dodati potreban alat nego sedeti u nekom uglu i rezati plajvaze ali ni to nije lose :part:
Last edited by faber on 18 Aug 2012 17:07, edited 1 time in total.
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

pomoći će itekako, samo da ulovim vremena i nadasve volje i primim se tog cirkulara. nemože biti sveto pismo za naštelati ga, ipak je einhell najbolja marka :))))

naučio si dodavati alat, sad trebaš naučiti rezati plajvajze, sve su to koraci prema majstoru :) viš mene, majstor početnik, a od friškog zarezivača učim štelati cirkular :D :D :D :D
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Faber i ja mislim da se fino podesavanje moze postici sa ona 3 gornja imbusa na ploci. Ja sam pokusao ali nije proslo. Sj..bao sam glavu treceg srafa i bilo me je strah da ne unistim i ona preostala 2 srafa, ali sledece stelovanje ce sacekati dok ne promenim testeru.
Sto se ploce tice meni se bas ne svidja, na jednom kraju je malo nabubrena. Mnogo bolje je na modelu 1725 i 1825. Ja sam hteo da kupim 1725 ali imali su samo jedan komad, a i taj je bio pokvaren.
Inace lepo si poceo sa novim drvenim postoljem
Last edited by dikar on 18 Aug 2012 00:04, edited 1 time in total.
faber
Šegrt

Post by faber »

Dikare mislim da nema razloga za brigu oko srafova. to su obicni srafovi sa konusnom glavom, ne moraju da budu za imbus kljuc - moze i za krstasti ili ravan srafciger.

razmisljam o toj ploci da se ona nekako poboljsa (ispravi, nivelise) pomocu celicnih profila ali mnogo je tanka za neko srafljenje. da je bar 2 mm debljine jer mora da se busi orvor za vijak sa konusnom glavom.

pozdrav
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Krstasti ili ravan ne moze ni priblizno da stegne kao imbus. Pogotovu ne da se steze precizno, to jest da uhvati taman da drzi a da mozes da ga podesavas.
Imbus srafova nazalost nema bas na svakom cosku, ali obicno se pronadje neka radnja koja i njih drzi. Samo malo vise trazenja.
nikoMa
Brzi dodavač alata

Post by nikoMa »

Pozdrav cijenjenom članstvu foruma.
Da ne otvaram novi topic,jer vezano je za sličan cirkular samo pod imenom Parkside.
Dakle na ovom cirkularu je crkao motor.Prenos je reduktorski,snaga 1400 W
Image

Rastvljen je i konstatirano je da mu nema pomoći:

Image

Image

E sad,zvao sam servis u Zagrebu i nakon polusatnog natezanja kažu mi da to nije njihov problem nego Einhell Croatia.
Naravno,zvao sam poslije toga i Einhell i oni mi kažu da se motor može nabaviti,ali se čeka mjesec i pol dana i košta oko 900 kn(cca 120 e) plus troškovi dostave.
Katastrofa...cijeli stroj je koštao 888 kn.

Ako sam dobro razumio u ovom topicu je faber napisao da je on kupovao sličan motor pa ako bi on ili netko drugi napisao gdje i po kojoj cijeni,možda se može što jeftinije naći jer ovo je preskupo.
Žao mi je cirkulara jer je skoro nov i malo je radio.
Pozdrav
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

nazalost klasicna prica :|

po slikama cenim da ti je otisao lezaj pa je i rotor ""zdrljao"" od stator

inace teska glupost staviti kolektorski motor na takvo nesto.

probaj naci asinhroni od 1,5 ili 2,2 kw pa napasuj nekako(preporodices se):prs:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
nikoMa
Brzi dodavač alata

Post by nikoMa »

Singeru...to je OK što govoriš,da je to neki stroj sa kvalitetnijom i debljom pločom.:tummenupp:
Ali na ovakvu konstrukciju sve to pripasovat,to je jako teško,hoću reći neisplativo.Zato sam mislio ako netko ima neki link ili adresu da je povoljna cijena to bi mi odgovaralo.
Čini mi se da ga je on povoljno nabavio.Sve do 50 e bi se moglo probaviti:)
faber
Šegrt

Post by faber »

nikoMa wrote:Pozdrav cijenjenom članstvu foruma.
Da ne otvaram novi topic,jer vezano je za sličan cirkular samo pod imenom Parkside.
Dakle na ovom cirkularu je crkao motor.Prenos je reduktorski,snaga 1400 W
[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/3785_007.jpg[/url]

Rastvljen je i konstatirano je da mu nema pomoći:

[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/3785_004.jpg[/url]

[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/3785_002.jpg[/url]

E sad,zvao sam servis u Zagrebu i nakon polusatnog natezanja kažu mi da to nije njihov problem nego Einhell Croatia.
Naravno,zvao sam poslije toga i Einhell i oni mi kažu da se motor može nabaviti,ali se čeka mjesec i pol dana i košta oko 900 kn(cca 120 e) plus troškovi dostave.
Katastrofa...cijeli stroj je koštao 888 kn.

Ako sam dobro razumio u ovom topicu je faber napisao da je on kupovao sličan motor pa ako bi on ili netko drugi napisao gdje i po kojoj cijeni,možda se može što jeftinije naći jer ovo je preskupo.
Žao mi je cirkulara jer je skoro nov i malo je radio.
Pozdrav
Pozdrav svima. Pozdrav nikoMa. Ne znam koliko ce biti od pomoci ali evo informacije o nabavci tog motorcica koji se ugradjuje u sve te male cirkulare kao npr. einhell, power plus, top craft i sl. Ja sam ga kupio u Beogradu u Einhellovom predstavnistvu ulica Vojvodjanska br. 386. Kostao je 6.300 dinara sa WAT/PDV. Po danasnjem kursu to je cca 55 eura.

nikoMa da li je tvoj motor isti kao onaj na slici koju sam postavio na cini mi se prvoj stani ove teme? Ako jeste, jedino sto mi pada na pamet je da ako imas nekog u Beogradu preko njega to kupis pa da ti nekako posalje u Dubrovnik.

Sto se tice Singerovih zapazanja to je vrlo onespokojavajuce. Pitam se sta se sme seci tim cirkularom, naravno da mi na pamet nije padalo da secem talpu od 70 mm pa zak ni od 50 mm. Ali sve mi se cini da su oni skloni kvarenju bez obzira na debljinu daske koja se sece vec zbog slabih lezajeva koji jednostavno brzo propadnu (mozda i kad bi motor radio na prazno).
Da li odmah po kupovini skinuti sve lezaje koji su verovatno neki bofl (naime nisam na lezajima video da pise SKF ili nesto slicno pristojno) i zameniti ih najskupljim znaci najkvalitetnijim. Slazete se da je to manji trosak nego dati 120 eura koliko traze u Einhell Croatia.
nikoMa
Brzi dodavač alata

Post by nikoMa »

Pozdrav faber,
nije isti ...reduktorski je,a čini mi se ovako odokativno da je tijelo motora isto,a i ovjes je sličan.
Ta bi mi cijena odgovarala,probati ću im naći broj na googlu,pa ih nazvati da mi ili pošalju ili...ma doći će nekako ovamo.
Inače,jedan meštar ga je malo detaljnije pogledao i govori da se "rastopila"plastika u kojoj je bio ležaj od rotora :buga:
Tako da džaba da je sto puta SKF bio,opet bi bilo isto :prsdole:

Ekipa,hvala na odgovorima i uputama,javim ako ga popravim :tummenupp: :tummenupp: :tummenupp:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne bi bilo isto. Ta plastika se rastopila zato sto se lezaj grejao, a lezaj se grejao jer je bio najjeftiniji na trzistu.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Koliko vidim Einhel ja za Parkside proizvodio PTK i TKS cirkulare ali sa masinama od 1700w
http://www.isc-gmbh.info/index.php?PHPS ... 5=&level6=
Nakon te saradnje Parkside (citaj Lidl) je, kao sav kulturan svet, nasao jeftinije proizvodjace u PRC iz prve ruke. Kinezi "copy/paste" tehnologijom proizvode sve sto pozelis, a najcesce opet kopiraju Einhela, Jet-a, Makitu itd

Iskreno sumnjam da ce Einhellov motor uci u tvoj cirkalar bez dodatnih prepravki.
Najbolje je da kontaktiras direktno Lidl, u garantnom listu mora da ima ko im je zvanicni serviser

btw Dugo pratim portabl cirkulare i iskreno i retko kad sam sreo cirkulare sa masinama manje od 1500w, obicno idu od 1500w do 1800w.
malo mi je sumnjiv ovaj motor od 1400w
nikoMa
Brzi dodavač alata

Post by nikoMa »

Baš gledam ovaj post od dikara,pa se mislim ...kakvih 1400W bogati...šta je ovome :reta:... kad stvarno...ja budala :pucko: napisao 1400.
Motor je inače 1700W.kao što je dikar i napisao :).
A ove iz Einhell-a kod vas,i nakon desetak pokušaja nisam uspio dobiti tako da...ne znam što bih radio.
Web stranica od servisa im je puna reklamacija,baš zanimljivo štivo hehehe.

Pozdrav i isprike
Post Reply