Podesavanje geometrije stonog cirkulara Einhell TKS 1500 ECO

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
faber
Šegrt

Podesavanje geometrije stonog cirkulara Einhell TKS 1500 ECO

Post by faber »

kupio sam sa neispravnim motorom taj einhell :groota:. kupio sam nov motor :tummenupp:. odmah prionuo na posao:

- ugraditi nov motor
-pritegnuti sve vijke
-obezbediti potrebnu upravnost i paralelnost, jer kako ista uraditi bez toga? ni osnovni uzduzni rez a o pravljenju pomagala za poprecne rezove i da ne govorim.

e sad pocinje sex gde sam ocigledno ja donji.

pa ovo cudo nema ni pocetak ni kraj.

kako se od necega mora poceti ja sam ostroumno zakljucio da je pocetak prednja metalna ploca na kojoj je komanda pali gasi i regulacija lista gore dole i nagnuto do 45 step.
ok. na tu plocu je fiksiran sistem drzanja motora sa mehanizmom za regulaciju polozaja lista. prekoputa nje je druga ploca koja ima samo auspuh za piljevinu. te dve ploce su povezane odozgo radnom plocom (metal, hladno valjani lim) pomocu vijaka sa upustenom glavom. bokovi ovog neverovatnog cuda tehnike su od plastike pa ne zasluzuju paznju niti uticu na podesavanje.

pokusaj da prednju i zadnju plocu dovedem u paralelnost a sve pod "komandom" radne ploce ne ide bas najbolje: jedno stegnem drugo pobegne. na kraju sam pomislio da u korektan odnos dovedem samo prednju plocu i gornju plocu a ona zadnja nek bude kako bude. naime prednja ploca i gornja ploca ce nositi firung za uzduzno secenje kakvo takvo (ne mislim da se time bas mnogo bavim, eventualno neki kraci komadi). ali ono sto mi je vrlo vazno to je precizno kracenje znaci poprecno secenje i to pod obavezno sa pomagalom. mislim da je preduslov za precizno pomagalo da radna masina bude precizna.

molim za misljenje i savet

p.s. nadam se da ce i moj "einhell kolega" munja imati neku korist

p.p.s. kao sto se vidi zena me jos nije :pucko:. samo :forvonad: i cuti a to ne valja :groota:
Last edited by faber on 14 Aug 2012 12:52, edited 1 time in total.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Znam da si novi na forumu, ali ne treba otvarati nove teme bezveze :cool: .

Dovoljno je malo potražiti po tražilici i sve se nađe :prsgore: .

Evo ovdje je opisano kako se štela cirkular:

viewtopic.php?id=3690

:skool:
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
faber
Šegrt

Post by faber »

ropee wrote:Znam da si novi na forumu, ali ne treba otvarati nove teme bezveze :cool: .

Dovoljno je malo potražiti po tražilici i sve se nađe :prsgore: .

Evo ovdje je opisano kako se štela cirkular:

viewtopic.php?id=3690

da u pravu si i mene nervira kad neka zamlata pocne da kuka oko necega sto vise nije problem. u stvari trazio sam ali ocito ne kako treba. kolin i dikar su pomogli svojim postovima. ja sam radio u fabrici kompresora pa mi ove sprave deluju kao Z101 (stanes jednim tockom na trotoar i ne mozes da otvoris vrata) dok sam vozio bubu vrata rade kao na sefu jer buba ima sasiju. dakle ovi cirkularcici imaju "samonosecu karoseriju" plus plasticni bokovi i rezultat je opsta rasklimanost.

na kraju ocekivao sam neko resenje u smislu pojacanja konstrukcije iznutra nesto kao kvadarski kostur od kutijastih profila sto cu najverovatnije uraditi i obezbediti krutost a samim tim i podici podesivost na visi stupanj.

dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

faber wrote:............na kraju ocekivao sam neko resenje u smislu pojacanja konstrukcije iznutra nesto kao kvadarski kostur od kutijastih profila sto cu najverovatnije uraditi i obezbediti krutost a samim tim i podici podesivost na visi stupanj.

O tome i ja razmisljam, ali tek kad prodje garancija i ako prezivi cirkular ;)
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Faber sad sam pazljivije procitao prethodni post.
Kao prvo HVALA Kolinu on je prvi provalio da stelovenje ide sa ona 4 imbus srafa.
Kao drugo najpre promeni list testere ovaj koji ide uz cirkular nije bas centriran i sam baca ( kod mene nekih 0.5-0.3mm) tako da stelovanje postaje prava mora. Ne mora biti CMT ili Freud, (oni idu preko 50-60 eura, Freud ima jedan model dizajniran za Festoolove cirkulare( sece univer bez krzanja) po ceni od oko 100eura)) dovoljan je i neki Bosch (oko 30-40) Ja sam pre 2 nedelje naleteo na Pilanu za 35 eura, ali nisam imao para kod mene i tako dok nadjem bankomat i vratim se u prodavnicu izgubio sam 2 sata. Kad sam sa vratio Pilane vise nije bilo sa 60 zuba nego jaci model sa 80 zuba za 80 eura (industrijska klasa)
U vezi kaveza kod mene nije bas tako klackav, veoma je bitno pravilno stegnuti nogare postolja, Kad je sve spojeno kako treba dobja se dovoljno kruta konstukcija. Na ebay.de aukciji pre mesec dana bio je jedan Einhell sa pokretnom kolicom, a nosac kostrukcije je bio navaren na leve nogare postolja
Last edited by dikar on 14 Aug 2012 21:18, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Nego jeli ko cuo za Planex ili Plamex testere, navodno iz Ceske. Na jednom oglasu sam nasao ove. Za 250mm sa 24 zuba tip mi je trazio 9 eura a za model za univer (br zuba nije znao da mi kaze) 45 eura
Last edited by dikar on 14 Aug 2012 21:27, edited 1 time in total.
faber
Šegrt

Post by faber »

dikar wrote:Faber sad sam pazljivije procitao prethodni post.
Kao prvo HVALA Kolinu on je prvi provalio da stelovenje ide sa ona 4 imbus srafa.
Kao drugo najpre promeni list testere ovaj koji ide uz cirkular nije bas centriran i sam baca ( kod mene nekih 0.5-0.3mm) tako da stelovanje postaje prava mora. Ne mora biti CMT ili Freud, (oni idu preko 50-60 eura, Freud ima jedan model dizajniran za Festoolove cirkulare( sece univer bez krzanja) po ceni od oko 100eura)) dovoljan je i neki Bosch (oko 30-40) Ja sam pre 2 nedelje naleteo na Pilanu za 35 eura, ali nisam imao para kod mene i tako dok nadjem bankomat i vratim se u prodavnicu izgubio sam 2 sata. Kad sam sa vratio Pilane vise nije bilo sa 60 zuba nego jaci model sa 80 zuba za 80 eura (industrijska klasa)
U vezi kaveza kod mene nije bas tako klackav, veoma je bitno pravilno stegnuti nogare postolja, Kad je sve spojeno kako treba dobja se dovoljno kruta konstukcija. Na ebay.de aukciji pre mesec dana bio je jedan Einhell sa pokretnom kolicom, a nosac kostrukcije je bio navaren na leve nogare postolja
da svakako menjam onu vetrenjacu cim skupim pare za nesto dobro sto secka sve. do tada je zadatak dovesti ceo sklop u kakvu takvu prihvatljivu geometriju.

e da pored ona 4 imbus vijka postoje jos dva otvora sa navojem iznad levo i desno od kojih jedan ima mali imbus vijak i oni sluze za stelovanje sasije motora samim tim i za polozaj seciva. znaci treba otpustiti imbuse 8 ne preterano, zatim pomocu tih malih imbusa iznad (moguce je da postoji samo jedan) usmeriti sasiju motora u zeljenom pravcu. nakon toga postaviti plocu, podici secivo (list), oceniti odokativno pa ako je u redu sve dobro zategnuti. posle toga radnu plocu(sto) fiksirati pa u nove radne pobede. naravno sa postavljenom plocom i dignutim secivom sve premeriti pa ako ne valja sve ponovo.

mislim da ce od ove nase price ipak neko imati koristi.

ako nesto nije jasno, kao sto meni po nekada nije pitajte, trazite slike

P.S. kada sam kupio nov motor u Einhell Beograd dobio sam motor sa sasijom ( tu spada i sipka-osovina za zakretanje sklopa od 0-45 step.), nosacem razdelnog klina ( bez klina) i plasticni sabirnik strugotine. dakle fali samo polukruzni zupcasti element za podesavanje ugla rezanja od svih unutrasnjih bitnih elemenata (vec sam nasao u supi mehanizam za otvaranje prozora od mog starog citroena-nista ne treba bacati). ostalo je ona samonoseca karoserija i radni sto tako da cu razmisliti o pravljenju novog na bazi popravke starog motora. lazem sigurno cu to uraditi. a da to sto rekoh da sam kupio je kostalo 54 eurica tek za informaciju. moze da koristi a da steti sigurno nece.

dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Lepo si prosao. Ja imam jedan rucni zuti Einhell kome je pre 2-3 nedelje riknuo motor. U servisu su mi trazili 50 eura da premotaju rotor, a nov kosta 55 eura
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Faber ,

ništa ti mi ne vjerujemo :skratta:

di su slike radova, ajmo uploadaj slike da vidimo što si napravio, te ako možeš malo precizirati ova dva mala imbus vijka ( možda slikati ) da znamo i mi :skool:
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Stvarno, slikaj to sto si kupio da vidimo, mozda ima i taj nedostajuci deo da se kupi pa da bude solidna osnova za pravljenje cirkulara.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
faber
Šegrt

Post by faber »

evo slicica. nadam se da ce biti solidne vidljivosti.

ovo prvo je cirkular (kako to mocno zvuci) prevrnut na sto u kancelariji. sta cu nemam radionicu. naravno komandant mi nije bio tu.

Image

sledi famozni mali imbus

Image

pa opet mali imbus

Image

preterah sa malim imbusom

Image

a ovo su motori kao sto se vidi levo je onaj sa pregorelim rotorom a desno novi

Image

novi motor kako ga einhell prodaje

Image

dalje slike novog motora sa pojasnjenjima

Image

Image

Image

zaboravio sam da kazem na ovom cirkularu sto sam kupio bio je samo jedan taj famozni mali imbus ali postoji sa druge strane sklopa isti par otvora (od kojih je jedan onaj donji sa navojem).

opet :skool:

sad vidim da su slova na slikama trebala biti veca ali majstori ce se vec snaci. ne znam za ovu boraniju: dodavaci alata, zarezaci olovaka i ostali dal` ce znati da sa ctrl+ uvecaju sliku.

dakle POGRESIO SAM.

nije mi djavo dao mira i sve sam razmontirao.

da ne gnjavim, onaj mali imbus nema nikakv uticaj na stelovanje. verovatno mu je funkcija nekakvo dodatno ucvrscivanje. on fakticki pomera malo sklop sa sipkom kada se razlabave 4 imbusa ali pravo pomeranje se vrsi samo silom ruku.

evo jos par slika koje mogu da koriste:

ovo je pogled unutra kada je sve poskidano. ostaje samo onaj ozupceni deo pricvrscen sa tri vijka koji su ispod trake sa podeonim oznakama za secenje pod uglom

Image

Image

ovde je stavljen na mesto sklop sipke sa sasijskim delom koji je ostao nakon otpustanja ona 4 imbusa koji drze sklop nosaca motora i kojima se jedino steluje polozaj motora a samim tim i seciva u odnosu na sto.

Image

Image

ovo je sklop sipke sa sasijskim delom solo. ovaj levi deo koji se razlikuje po boji je plastika

Image

ovo je sklop nosaca motora. od sredisnjeg dela sa 4 otvora za imbus vijke levo i desno se vide kao dva krilaca. ona imaju otvore kroz koje prolazi taj mali imbus i srafi se za odgovarajuci deo na sklop sipke sa sasijskim delom

Image

isto to iz drugog ugla

Image

sklop nosaca motora postavljen na sklop sipke sa sasijskim delom

Image

Image

isto to samo sa pomerenim osama otvora za 4 imbusa i sklopljenim nosacem motora

Image

Image

Image

ovo je sklop za regulaciju ugla rezanja sa rucicom

Image

Image

Image

Image

to bi bilo sve

Last edited by faber on 15 Aug 2012 22:20, edited 1 time in total.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Svaka cast! Vrlo detaljno. Sigurno ce mnogima koristiti. Verovatno je bolje kupiti ovakav sklop i par komponenti koje ne idu uz motor (ona spingla i riving knife) nego okretati rucni cirkular naopacke.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Faber svaka cast za ilustraciju,
Link ove teme saljem Einhellu da ti isplate honorar
one male imbuse sam primetio, ali ih nisam dirao jer mi se ucinilo da je jedan povezan sa polugom za ucvrsivanje uglomera.
faber
Šegrt

Post by faber »

hvala Veljo hvala Dikare

Last edited by faber on 16 Aug 2012 16:58, edited 1 time in total.
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

uf, čitam i načitavam, i sve manje mi je jasno :)
namjeravao sam ne raskopavati cirkular dok ne kupim pošteni list pile i dok ne skupim materijal za napraviti sve potrebno za njega (cirkular)
al budem ga, ak niš drugo za probu poštelao po svim ovim uputama :)
faber, svaka čast na slikama i detaljnosti ;)
Post Reply