Pažnja: Ovom pilom ne smiju se izvoditi granični rezovi.

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
faber
Šegrt

Post by faber »

gospodo, drugovi, velemajstori, majstori pozdravljam vas sve.
skoro godinu dana se motam po ovom sajtu i citam i ucim. naucio sam mnoge stvari i ostao zadivljen mnogim resenjima i naravno dobio podsticaj da i ja nesto napravim.
sada se javljam jer imam jednu muku. kolega munja je pisao o "da li prevrnuti rucni cirkular ili pravi stoni". svasta sam pokupio sa neta u nameri da realizujem varijantu "prevrnuti rucni cirkular" ali moj B&D BD855 od 1020 W nije mi nikako bio zgodan. stalno sam nalazio neke mane: te slab je (admin je u jednom tekstu rekao ne kupujte cirkular ispod 1000W-ovaj BD je jedva presao tu granicu, zatim problemi sa uglom od 90 stepeni itd itd. da skratim, kupio sam malo koriscen Einhel TKS 1500 ECO. platio sam ga 40 eura. verovatno ce mnogi reci da sam srecnik ali nije tako nista nisam dobio na srecu niti "mukte". naime kod ove "zveri" je motor gecrkt. no ja sam to znao i problem cu resiti sa dodatnih 6.300,00 din. (cca 53 eura) kupovinom novog motora kod Einhella u Bgd. dakle sve ce izici na cca 90-ak eura. ovo pisem radi informacije za one slicne meni ( mnogo zelja malo para).

ali sta me u stvari muci? nasao sam na netu uputstvo za upotrebu za doticni Einhel TKS 1500 ECO. na srecu pored raznih jezika meni ne bas bliskih bio je i tekst na hrvatskom koji sam pazljivo procitao. sve mi je jasno i sve cu ispostovati. svestan sam da je stoni cirkular sve samo ne bezalena naprava. ono sto me buni a sto moram da razjasnim je recenica:

molim vas objasnite mi sta su to granicni rezovi kako mi ne bi slucajno palo na pamet da bas to pokusam.

hvala i ziveli
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

neznam šta je to, ja sam na svom radio svakakve rezove :)
provjeri dobro taj cirkular, na mom stol baš i nije savršeno ravan, u dva ugla malo zijeva. od onih proširenja nema baš neke koristi, pa se ja planiram napraviti novi stol za njega sa bočnim i naprijed i nazad proširenjima, s tim da ću ga skinuti sa njegovih nogara i staviti na novo postolje. naravno i nova vodilica je u planu.
također je malo kompliciran za naštelati, ali imaš na forumu upute negdje. sve u svemu, sretno ti bilo, pazi prste i nek te dugo služi ;)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Klasican primer "dobrog" prevoda sa engleskog/nemackog :)

U engleskom uputstvu ta recenica glasi:
Important: It is prohibited to use this saw to make plunge cuts.

To ce reci, ne smes da "uronis" testeru u materijal, odnosno da zapocnes rez na sred daske.
faber
Šegrt

Post by faber »

:buga: hvala mnogo. prvo na zvanju "dodavac alata". ja sam ocekivao da cu da startujem sa metlom :D

hvala munji na savetima (znam da on ima slicnu zverku. ni ja ne ocekujem nista od tih prosirenja, takodje cu sam da ih napravim.
znam na zalost da taj cirkular nije neka klasa ali sta je tu je utegnucu ga sto je moguce bolje. vodilicu cu takodje sam praviti po Biesemeyer principu-za to ima dosta resenja na netu.

HVALA uvazeni mbole. hvala na pojasnjenju. rekao sam da mi je vazno sta to znaci da mi slucajno ne bi palo na pamet da bas to uradim, ali stvarno tako nesto mi ne bi palo na pamet. mozda bih se snasao da u tom uputstvu stoji engleski teks ali ga nema samo deutsch, slovacki, slovenacki, ceski i hrvatski.

pozdrav svima

p.s. eto mene opet cim nesto zapne:D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

spock
Pred-majstorsko zvanje

Post by spock »

faber wrote:Pažnja: Ovom pilom ne smiju se izvoditi granični rezovi.
Znači, rečenica bi trebala glasiti: "Pažnja: Ovom pilom ne smiju se izvoditi rezovi od sredine materijala (uranjajući rezovi)."

Moraću da pročešljam uputstva za električne alatem jer sigurno ima još takvih bisera. Tako je to kad prevode sa google prevodiocem :D
Last edited by spock on 12 Aug 2012 08:59, edited 1 time in total.
spock
Pred-majstorsko zvanje

Post by spock »

Important: It is prohibited to use this saw to make plunge cuts.

Evo rezultat google prevodioca:

Hrvatski: Važno: Zabranjeno je koristiti ovu pilu da bi uranjajućim rezovima.

Srpski: Важно: Забрањено је користити ову тестеру да сече Плунге. koji biser :D
Last edited by spock on 12 Aug 2012 09:18, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nazalost, prevodjenje najcesce rade ljudi koji blage veze nemaju sa strukom na koju se prevod odnosi.
Znaju oni odlicno strani jezik, al to o cemu se radi ne znaju ni na maternjem sta je.
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

faber wrote::buga: hvala mnogo. prvo na zvanju "dodavac alata". ja sam ocekivao da cu da startujem sa metlom :D

hvala munji na savetima (znam da on ima slicnu zverku. ni ja ne ocekujem nista od tih prosirenja, takodje cu sam da ih napravim.
znam na zalost da taj cirkular nije neka klasa ali sta je tu je utegnucu ga sto je moguce bolje. vodilicu cu takodje sam praviti po Biesemeyer principu-za to ima dosta resenja na netu.

HVALA uvazeni mbole. hvala na pojasnjenju. rekao sam da mi je vazno sta to znaci da mi slucajno ne bi palo na pamet da bas to uradim, ali stvarno tako nesto mi ne bi palo na pamet. mozda bih se snasao da u tom uputstvu stoji engleski teks ali ga nema samo deutsch, slovacki, slovenacki, ceski i hrvatski.

pozdrav svima

p.s. eto mene opet cim nesto zapne:D
munja ima istu zverku :)
obavezno prije ičega ju poštelaj i promijeni list, stavi neki kvalitetniji, ja sam glupan kupio neki set od 3 einhellova lista za neke sitne pare, listovi su naravno žali Bože :) sad planiram kupiti nešto kvalitetnije, navodno negdje blizu mene ima neka firma koja zastupa freud.
imam ja neki pdf za biesemeyer klon, ali mi se to malo čini prekomplicirano a i nemam pristup aparatu za varenje. premišljam se što bi po tom pitanju, a kod nas koliko znam nema nigdje za kupiti samo vodilicu.
obavezno stavi slike svih radova na cirkularu da ti pokradem ideje :)
PS pošto sam promaknut u majstora početnika, kasnije ću staviti neke slike moje nove majstorije :)
faber
Šegrt

Post by faber »

munjo
za nas je glavni problem vodilica odn. firung. imam frenda sa zavarivackom opremom pa mi metalna varijanta nece biti problem. na netu je tip iz USA napravio "naopacke cirkular" sa vrlo finim firungom sve od drveta: http://ibuildit.ca/Workshop%20Projects/ ... saw-1.html
pogledaj to mozda ti bude interesantno.

znas, stavrno mi je problem jedan dooooooobar list. ne znam sta da uzmem a da me zena ne ubije istog casa (kasnije ce me svakako ubiti). hvala ti sto si me upozorio na onaj einhellov set od tri lista bio sam gotov da se odlucim za to zbog onog lista sa 60 zuba. ako nadjes nesto dobro javi.
cudi me da na forumu nema malo vise napisa o tim stvarima.

ja npr. imam odlicno iskustvo sa ubotnim testericama (PRC): Bochuang T101A odlicno sece oplemenjenu ivericu (donja strana je cist rez bez ostecenja laminata dok su ga MODECO i Xiongda razbucale ko svinja torbu. istovremeno te dve poslednje su sekle 2 cm dasku izvanredno.

javi ako nadjes neki dobar list do 5 eurica hahahha (znas da me ne ubije zena)

p.s al sam se raspricao, da li je ovoj temi mesto ovde na "el. alatima"
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

faber wrote:munjo
za nas je glavni problem vodilica odn. firung. imam frenda sa zavarivackom opremom pa mi metalna varijanta nece biti problem. na netu je tip iz USA napravio "naopacke cirkular" sa vrlo finim firungom sve od drveta: http://ibuildit.ca/Workshop%20Projects/ ... saw-1.html
pogledaj to mozda ti bude interesantno.

znas, stavrno mi je problem jedan dooooooobar list. ne znam sta da uzmem a da me zena ne ubije istog casa (kasnije ce me svakako ubiti). hvala ti sto si me upozorio na onaj einhellov set od tri lista bio sam gotov da se odlucim za to zbog onog lista sa 60 zuba. ako nadjes nesto dobro javi.
cudi me da na forumu nema malo vise napisa o tim stvarima.

ja npr. imam odlicno iskustvo sa ubotnim testericama (PRC): Bochuang T101A odlicno sece oplemenjenu ivericu (donja strana je cist rez bez ostecenja laminata dok su ga MODECO i Xiongda razbucale ko svinja torbu. istovremeno te dve poslednje su sekle 2 cm dasku izvanredno.

javi ako nadjes neki dobar list do 5 eurica hahahha (znas da me ne ubije zena)

p.s al sam se raspricao, da li je ovoj temi mesto ovde na "el. alatima"
ovo je jako interesantno, budem to malo proučio, hvala! :skool:
ma ono je katastrofa, dobro je prve dvije daske, nakon toga ga možeš baciti, a košta ko jedan pošteni list.
kod nas imaš u bauhausu Craftomat listove o kojima sam čuo dobre stvari (za hobi majstora), takav si mislim uzeti za ger pilu.
ja bi svakako za stolni cirkular uzeo 48 zubi tako da mogu svakakve rezove raditi.
za ger se premišljam jel bi 48 (jeftiniji) ili 60 (skuplji), pošto s njom ionako samo poprijeko režem.
ti Craftomati su ti reda 20-30 eurića, a za ovaj freud moram još vidjeti, ionako sam u fazi skupljanja novaca za to :)
žena će te svakako ubiti, nemožeš doći doma samo sa listom, moraš imati još nešto za nju :)

moj cijeli arsenal alata se bazira na kinezima - einhell ručni (crveni) i stolni (plavi) cirkular, parkside 10,8V šerafciger koji sve odrađuje, einhell plava bušilica na stalku, vibraciona i ekscentar brusilice parkside, tračna brusilica plavi einhell, ubodna alpha tools itd. jedino mi je električna blanja zeleni bosch i to sam kupio zato što su bili neki smiješni novci.
morat ću s vremenom nabaviti novu ubodnu i to će isto biti parkside ili einhell :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Imate i CMT kod Hudeka.
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

mbole wrote:Imate i CMT kod Hudeka.
evo ga http://shop.server-022.com/~eursthr/ind ... r=2&id=104
ovi su mi dosta blizu pa ću otići vidjeti cijene.
razmišljao sam i o njima, isto ću se za cijene raspitati.
koje bi bile tvoje preporuke? CMT ili Freud?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sa Freudom nisam radio, sa CMT-om sam vise nego zadovoljan.
Trebalo bi da su ista klasa, ali to ce ti bolje reci neko ko je radio sa obe.
Post Reply