Ubodne testere do oko 100E - Šta valja?
Ja sam protivnik SDS sistema iz iskustva :forbannad: , imao sam dvije ubodne pile sa SDS sistemom i sve OK, ali zna zakazati i to uvijek u naajgore vrijeme tako da kod mene to ne dolazi u obzir . ( Rastavljao sam i sastavljao SDS sisteme držača , tako da znam na koji sistem to funkcionira i nisam ni malo zadovoljan, a i radio sam u prodaji Bosch alata , tako da se smatram kompetentnim , te da moje tvrdnje imaju smisla
)

danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
@djuro2 - kao prvo miješaš pojmove , u ovoj temi se ne spominje profesionalni alat poput plavog Boscha,Dewalta,Festoola,Makite,... nego traženje ubodne pile cijenom do 100€ ,znači ukoliko ti meni kažeš koja ubodna pila u tom cjenovnom rangu ima odličan SDS prihvat "prosvijetli me" i ja je idem kupiti .
Uostalom , kvalitetu alata možeš vidjeti već u trgovini , pregledom prihvata, ležanjem u ruci, ... nije bit samo kupiti alat, bit je da ti alat lijepo leži u ruci i da sa njim možeš lako raditi .
Uostalom , kvalitetu alata možeš vidjeti već u trgovini , pregledom prihvata, ležanjem u ruci, ... nije bit samo kupiti alat, bit je da ti alat lijepo leži u ruci i da sa njim možeš lako raditi .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
uh, uh... lakse malo 
Najpre, niko nije rekao da to sto pricas nema veze sa zivotom, vec jednostavno zato sto nismo imali problema ne razumemo o cemu se radi.
A ti nam odgovaras sa: to ne radi i imao sam problema sa tim, i bas necu da vam kazem kakvih problema ni sa kojim konkretnim alatom.
Jedino sto za sada pretpostavljamo je da je u pitanju neki od jeftinijih.
Rastavljao si ga, ne svidja ti se kako izgleda. OK. Ajde podeli sa nama sta ti se ne svidja, kako izgleda taj sto je los, a kako onaj sto je dobar. Zar nije to jednostavnije nego da te sad svako pita za konkretan model, za koji mozda ni cuo nisi niti si ga ikada vide: a jel na ovoj SDS dobar ili los.

Najpre, niko nije rekao da to sto pricas nema veze sa zivotom, vec jednostavno zato sto nismo imali problema ne razumemo o cemu se radi.
A ti nam odgovaras sa: to ne radi i imao sam problema sa tim, i bas necu da vam kazem kakvih problema ni sa kojim konkretnim alatom.
Jedino sto za sada pretpostavljamo je da je u pitanju neki od jeftinijih.
Rastavljao si ga, ne svidja ti se kako izgleda. OK. Ajde podeli sa nama sta ti se ne svidja, kako izgleda taj sto je los, a kako onaj sto je dobar. Zar nije to jednostavnije nego da te sad svako pita za konkretan model, za koji mozda ni cuo nisi niti si ga ikada vide: a jel na ovoj SDS dobar ili los.
:skratta: nikad do sad nisam citirao sam sebedjuro2 wrote:Koje ubodne su u pitanju? Koje ubodne bi ti onda preporucio a da nemaju SDS?ropee wrote:Ja sam protivnik SDS sistema iz iskustva :forbannad:
nisam u toku sa ubodnim pilama do 100€ al bilo bi mi zgodno da znam i taj podatak.
Uglavom zapalio si se bezveze. Lijepo sam pitao sa kojima si ubodim imao problema i koje bi ti kao ocito iskusni prodavac preporucio.
Evo danas popodne nešto radio baš ubodnom pilom pa mi bio pri ruci otpadni komad hrastovine debljine 63mm (mjerio). Probao i uzduž i poprijeko na vlakna i pila kao da je putar. Snaga joj je (ulazna) 500W. B&D stara 16g, crna, dobar stroj. To mi je bio prvi komad alata. Nema SDS već šarafe. Jednom je mijenjan mehanizam za pričvršćivanje, a šarafi dva puta.
Dobro i ja sam (servisna sluzba),ropee wrote:a i radio sam u prodaji Bosch alata , tako da se smatram kompetentnim , te da moje tvrdnje imaju smisla)
i nisam imao takvih reklamacija (govorim o zelenom Bosch-u).
Dakle izjavu mozemo da uzmemo relevantnom ako nam detaljno objasnis sta i kako, inace badava prica :oskyldig:
Nego znas u cemu je sutinski problem...u parama (u Srbiji uvek bilo i uvek ce biti, a kako stoji nece nikad biti bolje).
Dakle usled deficita para majstori uzimaju Bosch (ali zeleni) i sa njim pokusavaju sto treba da radi plavi, i tu se javlja do zamora materijala.
Da ne pricam o tome da su danas mnogi "majstori" zbog gubitka posla, da ima dosta i gorstaka koji su samo prolazili pored neke polovadezi na pijaci, pa kupili i onda rade sa tim itd (sve to utice na funkcionalnost sistema).
I potom price "nije Bosch kao nekad"...i nije ali nisu ni cene kao nekad....
Nekada se za 100 maraka danas recimo evra moglo kupiti nesto krsteno od 300-350 vati (W), a danas se trazi bezmalo od cca 1kW sto ipak nije tako lako izvesti.
Odlicno, ali nam kolega reci koja je testerica u pitanju (mada je ne bi mogao kupiti jerbo imam sds prihvat, ali nema veze).šantjer wrote:Evo danas popodne nešto radio baš ubodnom pilom pa mi bio pri ruci otpadni komad hrastovine debljine 63mm (mjerio). Probao i uzduž i poprijeko na vlakna i pila kao da je putar. Snaga joj je (ulazna) 500W. B&D stara 16g, crna, dobar stroj. To mi je bio prvi komad alata. Nema SDS već šarafe. Jednom je mijenjan mehanizam za pričvršćivanje, a šarafi dva puta.
Recimo neko pohvali Bosch testerice za ubodnu, ali ja sa njima nisam bog zna sta zadovoljan u poredjenju sa Kwb-om, koji je po meni bolji.
Sta znaci bolji?
Znaci da duze drzi fabricki definisanu geometriju reznih povrsina (odnosno ostrinu),ima bolju povrsinsku obradu (finije brusene, manje trenje) i jos pritom ja ni ne radim nesto puno.Metabo testerice su mi isto bolje od Boscha, a druge firme nisam vidjao, ne racunajuci grosiste.B&D nisam probao a kupicu negde kada naletim.
Last edited by ArtCool on 02 Feb 2012 00:42, edited 1 time in total.
konkretno , na zelenom Boschu mehanizam donekle traje, B & D , Skill - mehanizam samo takav - sa pilicom možeš rezati šperploču možda do 12mm debljine , ostalo :oskyldig: , ja koristim Bosch PST 650 stariji model sa šarafima i nenadmašiva je .
Lani sam na Rabu bio kod prijatelja i htio je da mu nešto napravim ( izrežem šperploču od 18mm u krug fi 1400 mm , dao mi je ubodnu pilu B & D ja krenem piliti i na pola iskoči pila , stavi nazad , nakon 10 sek ponovno , da mi njegov susjed ubodnu pilu Skill (onu najjeftiniju) i samo dva uboda je pila (nova) napravila i raspao se SDS sistem .
Nakraju sam otišao po ubodnu kod tasta ( živi blizu) , onu Hasta iz Peveca ( košta oko 15€ - 100kn
) i sa njom odradio to bezprijekorno . Za sve pile sam koristio istu pilicu (novu )
Prilikom kupnje uvijek probati postaviti pilicu i probati micati lijevo desno, naprijed nazad , vidiiti ukoliko ima lufta , uzeti drugi model .
B&D i Skill obični imaju SDS sistem riješen sa alu nosačem, dvije čelične osovinice koje priklješte tu pilicu a sve to obuhvaćeno sa plastičnim kućištem koji je uglavnom glavni držač svega skupa -- jel to dobar odgovor ????
Lani sam na Rabu bio kod prijatelja i htio je da mu nešto napravim ( izrežem šperploču od 18mm u krug fi 1400 mm , dao mi je ubodnu pilu B & D ja krenem piliti i na pola iskoči pila , stavi nazad , nakon 10 sek ponovno , da mi njegov susjed ubodnu pilu Skill (onu najjeftiniju) i samo dva uboda je pila (nova) napravila i raspao se SDS sistem .
Nakraju sam otišao po ubodnu kod tasta ( živi blizu) , onu Hasta iz Peveca ( košta oko 15€ - 100kn

Prilikom kupnje uvijek probati postaviti pilicu i probati micati lijevo desno, naprijed nazad , vidiiti ukoliko ima lufta , uzeti drugi model .
B&D i Skill obični imaju SDS sistem riješen sa alu nosačem, dvije čelične osovinice koje priklješte tu pilicu a sve to obuhvaćeno sa plastičnim kućištem koji je uglavnom glavni držač svega skupa -- jel to dobar odgovor ????
Ja isto,ropee wrote:konkretno .... ja koristim Bosch PST 650 stariji model sa šarafima i nenadmašiva je .
samo noviji sa sds-om...

...i u kombinaciji sa Metabo "zvecarkom" cvorovi sami beze iz daske :skratta:
Kolega, mogu reci da je "Strucni savet staraca iz Donje Posavine" zadovoljan vasim odgovorom i mozemo vam dalje preporuciti da nastavite sa vasim naucnim istrazivanjima :tummenupp:ropee wrote:B&D i Skill obični imaju SDS sistem riješen sa alu nosačem, dvije čelične osovinice koje priklješte tu pilicu a sve to obuhvaćeno sa plastičnim kućištem koji je uglavnom glavni držač svega skupa -- jel to dobar odgovor ????
Ha znao samšantjer wrote:KWB 6103-30 ...

Last edited by ArtCool on 02 Feb 2012 10:58, edited 1 time in total.
- Belgradearmourer
- Šegrt
Da probam da sumiram:
Tražiti testeru sa jačom stopom.
U ovoj klasi izbegavati SDS, bar pri većim snagama ili uračunati nov klasičan držač testerica u cenu testere.
Kupiti dobre testerice, bez tuge za parama.
Ostaje još da vidim testeru uživo, da li ispunjava ove krtiterijume, pa da odlučim da li ću uzimati slabiji a bolje markiran model.
Sve ostale marke i modele Osim Skill Mastera MA4585 ~ 70E koje sam video ili su:
- Profi alat, koji lako ispada iz klase cena koje tražim. (Metabo, Plavi Bosch, Makita, DeWalt, Hitachi) - Još samo Hitachi da overim. Å ta je s njima?
- Alat za jednokratnu upotrebu: Womax, Einhell i sl. - to već imam, ne ponovilo se.
- Ostalo je za nešto nižu snagu skuplje: npr. zeleni Bosch PST900 je oko 100E sa marginalno slabijim karakteristikama.
Čini mi se da bi razliku u ceni valjalo uložiti u testerice. ....?
Ima li tu preporuka osim KWS-a?
Kod testerica i nemam neku granicu u ceni. 5-10E po komadu?
Ako je tu situacija kao sa burgijama, onda se svaki dinar, tj. cent isplati.
Tražiti testeru sa jačom stopom.
U ovoj klasi izbegavati SDS, bar pri većim snagama ili uračunati nov klasičan držač testerica u cenu testere.
Kupiti dobre testerice, bez tuge za parama.
Ostaje još da vidim testeru uživo, da li ispunjava ove krtiterijume, pa da odlučim da li ću uzimati slabiji a bolje markiran model.
Sve ostale marke i modele Osim Skill Mastera MA4585 ~ 70E koje sam video ili su:
- Profi alat, koji lako ispada iz klase cena koje tražim. (Metabo, Plavi Bosch, Makita, DeWalt, Hitachi) - Još samo Hitachi da overim. Å ta je s njima?
- Alat za jednokratnu upotrebu: Womax, Einhell i sl. - to već imam, ne ponovilo se.
- Ostalo je za nešto nižu snagu skuplje: npr. zeleni Bosch PST900 je oko 100E sa marginalno slabijim karakteristikama.
Čini mi se da bi razliku u ceni valjalo uložiti u testerice. ....?
Ima li tu preporuka osim KWS-a?
Kod testerica i nemam neku granicu u ceni. 5-10E po komadu?
Ako je tu situacija kao sa burgijama, onda se svaki dinar, tj. cent isplati.
Evo testere za okruglo 100e, na istom sajtu gde si i ti video Skill-a, STE 70 TESTERA UBODNA 570W METABO 10.620din. Slučajno je imam već 3 godine i preeeezadovoljan sam. Znači nikakve džidžabidže po njoj, skromnog dizajna ali ko tenak
precizna i sigurna u ruci, dobijaš vizir, zaštitu protiv krzanja, imbus. Testerica se fiksira na šraf i nisam do sada zapazio neki nedostatak. Slažem se sa kolegama da su te metabo testerice mnogo bolje od Bošovih.
http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... 0w-metabo/
pozdrav.

http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... 0w-metabo/
pozdrav.
Last edited by bozama on 03 Feb 2012 14:36, edited 1 time in total.
Pozdrav svima.
ja imam gorepomenutu SKIL ubodnu testeru vise od pet godina. napominjem da se stolarijom bavim iz hobija ali sam dosta namestaja napravio za to vreme iskljucivo za sopstvene potrebe. Sa testerom sam veoma zadovoljan. bez problema sece sav do sada yadati materijal tipa univer, parenu bukvu debljine 20mm, o camovini da ne pricam. koristim SKIL ili Bosh testerice. rez u univeru sa adekvatnom testericom bez krzanja. mislim da je o tome dosta pisanona forumu. prosle godine sam je pozajmi drugaru koji je sa njom isekao kompletnu stolariju ya recni brod duyine oko 10m, i verovali ili ne nista. Moja preporuka za SKIL mislim da je best by.
ja imam gorepomenutu SKIL ubodnu testeru vise od pet godina. napominjem da se stolarijom bavim iz hobija ali sam dosta namestaja napravio za to vreme iskljucivo za sopstvene potrebe. Sa testerom sam veoma zadovoljan. bez problema sece sav do sada yadati materijal tipa univer, parenu bukvu debljine 20mm, o camovini da ne pricam. koristim SKIL ili Bosh testerice. rez u univeru sa adekvatnom testericom bez krzanja. mislim da je o tome dosta pisanona forumu. prosle godine sam je pozajmi drugaru koji je sa njom isekao kompletnu stolariju ya recni brod duyine oko 10m, i verovali ili ne nista. Moja preporuka za SKIL mislim da je best by.