FERM i O.K. el. alati

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
ZvonaHR
Šegrt

FERM i O.K. el. alati

Post by ZvonaHR »

Danas naletim u Baumax -u na ručni cinkular O.K. i daju na njega 5 god garancije ( ovo se odnosi na cjeli program O.K el alata ) Kakva je to marka ? tko to proizvodi ? Ručna glodalica FERM http://www.ferm.com/assortiment/detail/ ... me-PRM1018 3 godine garancije.Za cijenu od 100 eura koju glodalicu preporučujete.
Ima li netko ovo pomagalo http://www.wolfcraft.de/jcatalog_genera ... oduct.html i kako služi
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Ti alati su kao i einhel ili alpha tools i sl. Ista kategorija.
Å to se tiče vodilice ne vrijedi te novce. Ima previše lufta. Doduše može se jako dobro koristiti tako da vučeš cirkular uz nju s jedne ili druge strane, ali nije zamišljeno da tako radi. Ima dobre stege koje ulaze u utor i ne smetaju, da se dobro pričvrstiti i ne savija se.
Međutim, jeftinije je napraviti utor u ravnom dugačkom komadu daske. Ako imaš čime naravno, jer utor bi morao biti T oblika. Nešto je bilo ovdje o takvim glodalima pa malo potraži ako te zanima to napraviti sam
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

kod Ferma stoji da ima 2 godine garancije, samo treba procitati garanciju da ne pise da "garancija ne vazi ako je artikl koristen u industrijske svrhe" Ovo pise u Einhelovim garancijama.
Za do 100 eura imas zeleni Bosch POF 1200 http://www.idealo.de/preisvergleich/Off ... bosch.html
a jaci i bolji POF 1400 ACE kosta oko 110 eura http://www.idealo.de/preisvergleich/Off ... bosch.html
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

šantjer wrote:Å to se tiče vodilice ne vrijedi te novce. Ima previše lufta.
Zar ne bi trebalo da se taj luft steluje (strana 7 u uputstvu)?
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Imao sam OK rucni cirkular i s njime sam uspio napraviti uzduzni rez duljine ~70 cm kad je poceo izbacivati plamen kroz proreze za hladjenje. Naravno da sam bio ljut sam na sebe jer sam to kupio. Nakon toga sam kupio plavi Bosch KGS 85 s kojim stvarno nema problema.
Slicno mi se desilo i s glodalicom koja je bila Budget, ali potpuno istog izgleda ko ova Ferm. Ako kupis takvu glodalicu pripazi na sistem zatezanja glodala. Na slici se vidi plavi pravokutni gumbic kojeg pritisnes da blokiras osovinu. E ta polugica kojom se blokira osovina je napravljena od mekanog metala i moze kvalitetno obaviti posao samo u pocetku.
S donje strane imas 4 srafica s kojima je taj sklop za blokiranje osovine pricvrscen za glodalicu. To bez problema skines i mozes s 2 kljuca stezati glodala. Ja sam to napravil tek kad mi je glodalo izletjelo iz celjusti i imal sam srece da se samo glodalo potrgalo.
Mada ukoliko mozes odi na nesto kvalitetnije.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

ZvonaHR wrote:Danas naletim u Baumax -u na ručni cinkular O.K. i daju na njega 5 god garancije ( ovo se odnosi na cjeli program O.K el alata ) Kakva je to marka ?
U knjizi krstenih, te marke nema :D

@dikar
"garancija ne vazi ako je artikl koristen u industrijske svrhe"
Po pitanju garancije ona se iskljucivo odnosi na kvarove koji mogu biti prouzrokovani fabrickom greskom pri izradi, a koja moze rezultovati do krtog loma bilo kog rotacionog ili noseceg dela.
Garancija ne vazi na zamor materijala, koji se vrlo lako moze detektovati u servisu.
Takoce i pri pregorevanju motora, moze biti povuci-potegni sa servisom (da li je zbog preopterecenja i ne hladjenja masine, ili je doslo nekim slucajem do proboja instalacije).

Dalje,
Bosch sto radi sa natpisom "Profesional" je relativno diskutabilno, to nam sugerise na nepoderiv kvalitet sto je daaaaleko od toga...znaci bolje od amaterskog ali ne i dozivotno.

A bogami to "dozivotno" moze da zavrsi karijeru za 3-5 godina intezivnog rada, gde kada dodje generalni servis cena bude 50% novog alata i onda se ni ne ispalti raditi reparaciju.
Otuda oni svake godine daju staro za novo sa popustima 20% kako bi zavarali kupce...

O cemu se radi...umesto da alat traje 10godina intezivnije eksploatacije on mozda izvuce 5 godina, e sad da ne bi pizdeli kupci oni im zamazu oci sa sledecim recima "Ne brinite nista dajte "stari" alat racunamo vam 20% nize novog i svakom dobro".

A sto niko ne razmislja na svetskom nivou o ekolosko-energetskim pitanjima usled takvog stava to nikome nista.

Elem, ako vam je oko validnosti garancije bilo sta sumljivo vi pitajte u samoj radnji da se sve razjasni.

Pozz.
ZvonaHR
Šegrt

Post by ZvonaHR »

i što sada kupiti
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Ako imas para Makitu ili Hitachi.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
ZvonaHR
Šegrt

Post by ZvonaHR »

pa i oni su MADE IN PRC
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

Makita nije!
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

mbole wrote:
šantjer wrote:Å to se tiče vodilice ne vrijedi te novce. Ima previše lufta.
Zar ne bi trebalo da se taj luft steluje (strana 7 u uputstvu)?
Meni nije baš pomoglo. Å arafi su smješteni bliže središtu "baze" a ne krajevima kao što mislim da bi trebalo biti. Ako ih uvijem ne valja, a ako popustim opet nije dobro. Zato sam odustao od toga (čitaj bio lijen :D) pa vodilicu koristim bez toga. Dobro mi služi i tako, ali ne vrijedi tih 100 i nešto kuna.

S druge strane, da bi dobio takav način pričvršćivanja kakav ta vodilica ima, trebao bi imati glodalo koje može napraviti takav utor u nekom otpadnom komadu, a ono pak košta i više od vodilice.

Uostalom ne shvaćam zašto odmah nisu stvar napravili tako da nema lufta, a ne da se podešava šarafima?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zato sto kako god da ga naprave, vremenom ce se izlizati i dobiti luft. Ako imas srafove za stelovanje mozes da podesis, ako nemas...

Jako slican sistem je i na festovoj vodilici. Sa crteza naravno ne vidim jel sraf ide direktno na sinu ili ima plastika izmedju njega i sine ko kod festa. Naravno kod festa su stel srafovi blizu krajeva ploce cirkulara/glodalice/ubodne.. koja je vec alatka u pitanju (alati idu direktno na vodilicu, nema medjuploce).
Jeste malo pipavo da se podesi, al isplati se.
Bagrovinje
Samostalni majstor

Post by Bagrovinje »

dikar wrote:samo treba procitati garanciju da ne pise da "garancija ne vazi ako je artikl koristen u industrijske svrhe" Ovo pise u Einhelovim garancijama.
Kako oni mogu znati kako si ti koristio cirkular!?
Onaj koji je kupio Einhell :D ...vratio ga, pa opet kupio Einhell druge boje i još ga nije vratio.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Bagrovinje wrote:Kako oni mogu znati kako si ti koristio cirkular!?
lako,ne sekiraj se(kao sto automehanicar zna kad rikne motor ,tako i oni isto znaju):stolt:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
lepi777
Majstor početnik

Post by lepi777 »

U cjenovnom rangu do 100€ radije uzmi bosch glodalicu, ljepo radi, ja sam je koristio.
A ručni cirkular, ako je za po doma Skil nije za bacit i imaš jedan model koji dolazi s dva lista cca 75€.
Post Reply