Usisivac za piljevinu

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
pinokio
Precizni šegrt

Post by pinokio »

nikola145 wrote:Bravo Pinokio to je prava ekologija (recikliranje) staro bure i stari usisivac.... :-)

Samo jedan tip.. ulaz u bure bi trebao da bude kos da bi se vazduh kretao kruzno i piljevina imala vremena da padne dole kao u pravom ciklonu, i mozda bi trebala neka zvucna izolacija na motoru jer obicno polovnjaci urlicu kao avion.
Hvala Nikola 145,primjedbe su na mijestu i svakako imaju smisla!
Nisam se bas nesto posebno trudio,jer i ovakvo rijesenje mi odradjuje posao.
Sto se tice buke,usisivac se i ne cuje kad koristim frezer ili rucni cirkular,oba su mnogo glasnija od usisivaca:)!
U svakom slucaju tvoje primjedbe mogu pomoci svima koji namjeravaju praviti sebi nesto slicno,a ja bih dodao da bi mozda bolje rijesenje bilo da se umjesto plasticnog bureta koristi limena kanta sa poklopcem koji se ucvrscuje po obodu pomocu metalnog prstena!
Takve se kante koriste za pakovanje boja i otprilike su 20l zapremine,tako da se dobija i vise prostora za otpad,a i lakse je rijesiti konusni ulaz.
Pozdrav za sve!!!
nikola145
Precizni šegrt

Post by nikola145 »

Nekad sam nalazio na otpadu u Dunavskoj kartonske burice od 100ak litara i imaju prsten za zatvaranje. Izuzetno jaki burici i lagani valjda je pakovana celuloza u njih, ja drzim sitne reslove u njima vec desetak godina i odlicno sluze. To bi bila idealna varijanta jer slabo prenosi vibracije.

Sto su ti tise masine to je prijatnije za rad. Ne primetis, naviknes se ali to nikako nije zdravo okruzenje. Buka zna da te preterano da te unervozi (bar mene). :-0
bozama
Majstor

Post by bozama »

Pozdrav svima. Evo da i ja malo doprinesem ovoj problematici.
Kako mi je ''radionica'' u stanu i ja reših da rešim problem oko piljevine. Odustao sam od kupovnih namenskih usisivača i pristupio budž metodi koja štedi parice. Iz slika se sve vidi...
ovu kantu sam kupio u Uradi sam, mislim da je koštala 1300din i dobija se metalno crevo sa plastičnim nastavkom koji ide u kantu (onaj ispupčeni deo), rupa u sredini je za crevo iz usisivača
http://www.fotothing.com/bozam/photo/d4 ... a05061d17/
kao filter poslužila je ženska najlon čarapa x 2 i par gumica pekmezara ;) ovaj otvor što se vidi je za crevo do alatke
http://www.fotothing.com/bozam/photo/80 ... c30eaee3e/
ovj ventilić ovde se otvara tokom rada pa malo vuče falš vazduh, ja ga prelepim izolirkom
http://www.fotothing.com/bozam/photo/11/
Generalno sam zadovoljan kako sve to radi u praksi, pogotovo kad gerujem i keksujem, slabije deluje kod ubodne.
Last edited by bozama on 25 Mar 2009 20:00, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako se ne varam ova kanta sluzi da na nju prikacis obican usisivac.

Ja sam pre jedno dve nedelje (nakon malo cenjkanja) pazario na bubanj potoku jedan Enhel-ov R2D2 (stvarno lici na njega) usisivas za 30 evra.

Izmenjeno
Najvise lici na ovaj: http://www.einhell.com/englisch/englisc ... 0&x=0&y=0#
Ustvari izgledom su identicni, samo sto naovom mom pise da je 1450W, a ne izgleda kao onaj od 1450W na sajtu.

Jedva sam ga nasao (izem im polunemacki/poluengleski sajt). Ovo je bas taj sto sam pazario: http://www.isc-gmbh.info/index.php?PHPS ... evel6=7703

Konstrukcija mu je "kantasta", odnosno u sustini dobijes ovo u jednom komadu. Dere se ko sasav, al za sad radi. A dokle ce ne znamo. I vuce dosta pristojno. kanta mu je OK zapremine (onako odokativno jedno 20 litara). Lepo je sto crevo moze da se prebaci na izduv pa moze da sluzi i za izduvavanje. Dokupio sam na buvljaku jos jedno crevo za Slobodin uisivac, pa sam uspeo da ih nastavim jednim parcetom bele kanalizacione cevi (jedva sam nasao odgoavarajuci precnik). Na kraj tog slobodinog sam uspeo da nataknem festov prikljucak tako da sad mogu da ga prikacim na sve alate koje imam a crevo ukupne duzine jedno 5m je uzivanje.
Jedino sto kad njega ukljucim, glodalica se i ne cuje :)

Procenjujem odnos para, ovoga sto si ti uzeo i ovog R2D2. 30E=2800 din, znaci oko 1500 vise, al dobio sam ceo usisivac, crevo, i par onih prikljucaka. Lici mi da se isplati.
Last edited by mbole on 26 Mar 2009 09:22, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Video sam tu kantu u US (Uradi sam) i obigravao je. Hoću li, neću li. Ona ima ulogu "ciklona" kad se priključi na usisivač, ali je konstrukcijom daleko od njega. Uloga joj je da pokupi grubu piljevinu i ako puno radiš sa njom sigurno će se isplatiti kroz cenu kesa. Tada sam odustao baš iz razloga koji pominje Bole. Ta kanta će sigurno da radi ono za šta je predviđena, samo nemoj da očekuješ spektakularne rezultate.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

e pa ljudi prenovio sam se, i mogu reci da sam prezadovoljan - vise nego sto sam ocekivao
Image
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

pajja wrote:e pa ljudi prenovio sam se, i mogu reci da sam prezadovoljan - vise nego sto sam ocekivao
[url]http://img2.imagetitan.com/img2/small/29/29_imagesource722.jpg[/url]
Bravo :)

Ajde malo detalja. Model, cena, link, snaga, gabariti, boja prekidača... :)
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Super baš mi je drago,nek te služi vječno i neka pobire svu prašinu a i gamad ako se nađe na putu.Nego reci nekako mi liči na jedan model Metaba kojega sam gledao neki dan jesam u pravu ili ne?
Čovijek sniva a Bog realizira!
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

nista posebno - kao nemacki "GUDE" inace Woby Haus - Snaga: 550 W - Protok vazduha: 1000 m3/h - Zapremina vreće: 65 l - Vakuum: max 840 Pa / a evo i linka http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... aka=055157
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

pajja wrote:nista posebno - kao nemacki "GUDE" inace Woby Haus - Snaga: 550 W - Protok vazduha: 1000 m3/h - Zapremina vreće: 65 l - Vakuum: max 840 Pa / a evo i linka http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... aka=055157
A šta tu treba da bude posebno? Važno je da skuplja prašinu. Kakav je mikro filter i da li se lako menja/čisti? Da li je bučan, onako tvoj subjektivni osećaj? Da li si kačio više mašina u isto vreme, ili samo jednu po jednu? Ajde bre, nemoj da ti izvlačimo reči ko kleštima :)
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Bolji je bilo kaki nego skupljati rucno piljevinu.Dok bude radio radice ,jedino da nije plasticna turbina a ostalo sve moze da se resava.
Ivan 1
Samostalni majstor

Post by Ivan 1 »

Pajja i ja sam isti ciklon kupio.
Turbina je plastična, i najviše se bojim da se ne odvali neki veći komad i odleti u turbinu.
Ima rješenje za to u ShopNotes br.55, to mi je Metabo javio, imaš i klapne za zatvaranje grana.
Upravo sam u postupku nabave cijevi za odsis, pa kad napravim, poslat ću slike.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Postavi odvode sa gornje strane da teze dize odnosno usisava komad.Nisu strasne ljuske zeznuti su ispadajuci cvorovi.
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Vidim da su se radila razna rjesenja za usisavanje prasine i piljevine, pa me interesira koristi li netko usisavac za lisce?
Nesto slicno ovome:
Image
Ne bi me smetala sitna prasina koju bi izbacivao jer bi ga postavio ispred garaze.
To mi se cini dosta jeftino rjesenje, a protok zraka je dosta veci od klasicnih usisavaca.
Rakun
Zarezivač olovaka

Post by Rakun »

Da li usisivač za pepeo može da odradi stvar umjesto pravog usisivača?
Post Reply