Koju keksericu kupiti ?
Iskeksas i ulepis sve stranice odjednom, i onda stegnes.
Stege moras imati "u kolicinama" ako hoces da se time bavis.
Posto su ti dimenzije standardne, mozes i sam da napravis stege. Jednostavno napravi cvrst ram od nekog tvrdjeg drveta (ili izvari ili zasrafi kvadratne profile), tako da ram bude par cm veci od spoljasnjih dimenzija nastavka, i ukucaj drvene klinove izmedju rama i nastavka koji stezes.
Da bi pravio usek na rubu, moras da montiras cirkular u sto, i da napravis paralelnu vodilicu. Stvarno je mnogo brze sa cirkularom, a i jeftinije (glodala se em tupe brze od cirkulara, em su skuplja).
Stege moras imati "u kolicinama" ako hoces da se time bavis.
Posto su ti dimenzije standardne, mozes i sam da napravis stege. Jednostavno napravi cvrst ram od nekog tvrdjeg drveta (ili izvari ili zasrafi kvadratne profile), tako da ram bude par cm veci od spoljasnjih dimenzija nastavka, i ukucaj drvene klinove izmedju rama i nastavka koji stezes.
Da bi pravio usek na rubu, moras da montiras cirkular u sto, i da napravis paralelnu vodilicu. Stvarno je mnogo brze sa cirkularom, a i jeftinije (glodala se em tupe brze od cirkulara, em su skuplja).
Ali ako imaš na umu tu kombinirku MIO Standard onda ti je te utore za ramove još jednostavnije uraditi jer ona ima mogućnost stavljanja većeg glodala i imaš na njoj odmah i stol prilagođen za te poslove.
Postoji ti još jedan način da odradiš taj utor a to je sa glodalom koje je slično kao nož za cirkular i širine 10 mm i njega umontiraš kao i svaki drugi nož cirkulara.Naštimaš visinu stola po potrebi paralelnu vodilicu (firung) doteraš do glodala i piči.
Naravno za takvo obrađivanje trebao bi na firung staviti komad neke daske naravno ravne da ti glodalo nebi dohvatilo firung i oštetilo se a i nedaj bog kakve ozljene.
Postoji ti još jedan način da odradiš taj utor a to je sa glodalom koje je slično kao nož za cirkular i širine 10 mm i njega umontiraš kao i svaki drugi nož cirkulara.Naštimaš visinu stola po potrebi paralelnu vodilicu (firung) doteraš do glodala i piči.
Naravno za takvo obrađivanje trebao bi na firung staviti komad neke daske naravno ravne da ti glodalo nebi dohvatilo firung i oštetilo se a i nedaj bog kakve ozljene.
Čovijek sniva a Bog realizira!
- mikijevski
- Šegrt
Hvala Vam na savjetima.Å trkić wrote:Ali ako imaš na umu tu kombinirku MIO Standard onda ti je te utore za ramove još jednostavnije uraditi jer ona ima mogućnost stavljanja većeg glodala i imaš na njoj odmah i stol prilagođen za te poslove.
Nisam znao da na MIO konbinirku isto ide glodalo. Onda sam ovu ručnu metabo glodalicu kupio bezveze.
Recite mi kako rucnim cilkularima podesavate visinu noža? Mislim naravno dok je cilkular namontiran na stol !
Nisam znao da na novim ručnim cilkularima može podešavati visina noža (ako može ??????) ?
i još jedno pitanje za Vas, što je to firung? Možda Vam se cini smijesno ali stvarno nemam pojima !
Najjednostavnije je da ušrafiš dva vijka po stranici, koji će držati nastavke dok se lepak ne osuši. Ovako možeš da napraviš mnoštvo nastavaka - sa malim brojem stega, ne gubeći vreme.mikijevski wrote:Kada iskeksam jednu stranicu i zaljepim je kvalitetnim ljepilom, sta onda ?
Ja sam je mislio stisnuti sa velikim rucnim stegama ! A opet koliko cu stega trebati ako u danu npr. napravim 5 LR nastavaka.
A ovo je super za košpice - ugaone stege koje drže stranice pod 90 stepeni:

führung (nem.) - rukovodstvomikijevski wrote:i još jedno pitanje za Vas, što je to firung? Možda Vam se cini smijesno ali stvarno nemam pojima !
ili u prevodu na stolarski jezik - vođica
Koristi se za "oslonce" uz koje se gura obradak prilikom rezanja, glodanja... To je neizbežni deo reznih stolarskih mašina i alata (glodalice, cirkulari i sl.).
Miki ako si kupio Wolfcraft master cut 100 radni stol (jedino ovaj ima prihvat za cirkular, gladalicu i ubodnu testeru)
http://www.wolfcraft.de/jcatalog_genera ... oduct.html
lako mozes da zakacis staru Iskru na njega, Taj cirkular ima papucu od livenog aluminijuma i ne uvija se kao kod novih cirkulara. Lako drzi
90 stepeni izmedju testere i stola, tako da mozes veoma precizno da rezes drvo i utore.
Ovaj stol ima i firung i skripac
lako mozes da zakacis staru Iskru na njega, Taj cirkular ima papucu od livenog aluminijuma i ne uvija se kao kod novih cirkulara. Lako drzi
90 stepeni izmedju testere i stola, tako da mozes veoma precizno da rezes drvo i utore.
- mikijevski
- Šegrt
Da to je točno taj stol ! Za cilkular mi nije problem ako treba bolji,noviji i jači. Imam frenda koji radi sa Metabom tako da lako nabavim bolji cilkular.dikar wrote:Miki ako si kupio Wolfcraft master cut 100 radni stol (jedino ovaj ima prihvat za cirkular, gladalicu i ubodnu testeru)
Trenutno nisam u Hrvatskoj pa ne mogu hodati po ducanima i gledati alat, ali dolazim za 3 tjedna i onda pocinje moj projekt KOÅ NICE !
Samo mi još uvijek nije jasno kako Vi podešavate visinu lista pile, mislim da bih pravio te utore sa cilkularom trebao bih
podešavati visinu noža od cilkulara. A i ovaj MiO standard mi dolazi, tako da sve to skupa ne bih trebao biti problem !
Meni ce osnova biti izradivanje mojih kosnica, to mi je za sada plan.
Ima li tko iz Zagreba ili okolice tko je spreman doći i pregledati i pokazati mi kako se radi na toj MIO konbinirci, platim mu dnevnicu, nije problem.
Dajte još malo savjeta oko dijelova,noževa,cilkulara,glodala za MIO konbinirku. Mislim ju slozit da bude sigurna za rad, ne zelim se povrijediti !
Hebes i košnice i sve ostalo ako se osakatim !
HVALA Vam svima na odgovorima, pomoći i savjetima !!!
mikijevski
- mikijevski
- Šegrt
Bojane hvala na savjetima !Bojan wrote:Najjednostavnije je da ušrafiš dva vijka po stranici, koji će držati nastavke dok se lepak ne osuši. Ovako možeš da napraviš mnoštvo nastavaka - sa malim brojem stega, ne gubeći vreme.mikijevski wrote:Kada iskeksam jednu stranicu i zaljepim je kvalitetnim ljepilom, sta onda ?
Ja sam je mislio stisnuti sa velikim rucnim stegama ! A opet koliko cu stega trebati ako u danu npr. napravim 5 LR nastavaka.
A ovo je super za košpice - ugaone stege koje drže stranice pod 90 stepeni:
http://images.esellerpro.com/41/W/801/1 ... mp-500.jpg
Misliš li kada spojim jednu ploču dva vijka da ušarafim u svoj drveni stol i da tako ostavim, jesi li na to mislio ??
Inace ova stega sa slike je super !
Gdje to ima za kupiti i koliko košta ?
mikijevski
Ocigledno je da nisi puno radio sa rucnim cirkularom. Svaki cirkular ima sistem za podizanje lista u stvari podize i spusta se papuca. Olabavis sraf podesis papucu na odgorajaucu visinu i i pritegnes sraf. Isto vazi i za nagib od 0-45 stepeni.
I ja imam Iskra KZ 55 od 800w, dok je radio bio sam potpuno zadovoljan rezao je daske od 50mm bez problema. Trenutno mu je otisao motor. Imam jos 2 cirkulara od 1200w, ali imaju meku papucu i ne drze 90 stepeni. Iskra je dusu dala za pod stol.
Sto se tice kombinirke Hobi 89 u osnoivnoj opremi je isao cirkular, abrihter, diht i borfuter. U dodatnu opremu je islo glodalo, bansek, krunjac za kukuruz, mlin. Mada ima puno kombinirki koje imaju glodalo. Moja je imala glodalo ali ga nisam dobio jer prodavac nije mogao da ga nadje.
Nozevi za abrihter-diht ima 3 komada duzine 250mm, nije na odmet da imas jos 3 komada u rezervi.
Kod ove kombinirke problem je cirkular ima veoma malu plocu 30x40cm
I ja imam Iskra KZ 55 od 800w, dok je radio bio sam potpuno zadovoljan rezao je daske od 50mm bez problema. Trenutno mu je otisao motor. Imam jos 2 cirkulara od 1200w, ali imaju meku papucu i ne drze 90 stepeni. Iskra je dusu dala za pod stol.
Sto se tice kombinirke Hobi 89 u osnoivnoj opremi je isao cirkular, abrihter, diht i borfuter. U dodatnu opremu je islo glodalo, bansek, krunjac za kukuruz, mlin. Mada ima puno kombinirki koje imaju glodalo. Moja je imala glodalo ali ga nisam dobio jer prodavac nije mogao da ga nadje.
Nozevi za abrihter-diht ima 3 komada duzine 250mm, nije na odmet da imas jos 3 komada u rezervi.
Last edited by dikar on 14 Aug 2011 18:55, edited 1 time in total.
Za stegu potraži u bolje snabdevenim "apotekama", a za nastavke mislio sam: razmaži lepak na keksove, strane i ostalo, pritegni ih stegama, a zatim zabij po neki vijak, i otpusti stege. Zatim - vozi dalje sa nastavcima.mikijevski wrote:Misliš li kada spojim jednu ploču dva vijka da ušarafim u svoj drveni stol i da tako ostavim, jesi li na to mislio ??
mikijevski
- mikijevski
- Šegrt
Odlično riješenje ! Za ovakav pristup ce mi biti dovoljno 2-3 seta stega, hvala ti !!Bojan wrote:Za stegu potraži u bolje snabdevenim "apotekama", a za nastavke mislio sam: razmaži lepak na keksove, strane i ostalo, pritegni ih stegama, a zatim zabij po neki vijak, i otpusti stege. Zatim - vozi dalje sa nastavcima.mikijevski wrote:Misliš li kada spojim jednu ploču dva vijka da ušarafim u svoj drveni stol i da tako ostavim, jesi li na to mislio ??
mikijevski
- mikijevski
- Šegrt
Nisam imao pojima da se ta papuča pomiče gore - dolje !dikar wrote:Ocigledno je da nisi puno radio sa rucnim cirkularom. Svaki cirkular ima sistem za podizanje lista u stvari podize i spusta se papuca. Olabavis sraf podesis papucu na odgorajaucu visinu i i pritegnes sraf. Isto vazi i za nagib od 0-45 stepeni.
Moj cilkular je Iskra KZ 503, 830w, stara oko 33 godine.
Nije crvene nego nekakve srebrne boje, nadam se da se i na njoj pomiče ta papuča gore dolje.
Valjda još prije nego su krenuli proizvoditi u crvenoj boji !
Hebiga nisam doma pa ne mogu provjeriti.
Daj mi recite, zar ovi novi ručni cilkulari od Makite, Metaba ,Boscha u profi izvedbi nemaju kvalitetne te papuče.
Nisam znao da je Iskra toliko dobra za ugradnju u stol !
Mislim da je moja buduca MIO konbinirka model 83. To sam zakljucio citajuci po forumu vase teme.
Naime znam da radi na monofaznu struju ! Da li ona ima opciju za taj frezer ili glodalo?
I gdje se to kupuje, (mislim na te njezine dodatke) ?
Malo sam googlao i nisam našao ništa. Možda se mogu napraviti ti nastavci kod tokara ?
Pisali smo negde po forumu, fabrika MIO je jos uvek "ziva". U Osjeku je, pa mozes da ih pozoves i vidis da slucajno nemaju nesto od delova za taj model, posto je to davno prestalo da se proizvodi.
http://www.mio.hr/kontakt/mioatmio.hr.html
http://www.mio.hr/kontakt/mioatmio.hr.html
Pa stara Iskra uopste nije bila "naivna" masinica. Za KZ 55 sam dao pola plate, posle 2 godine mi je crkao rotor, sam rotor je kostao 150 dem ili 75 eura. Danas za 75 eura mozes da kupis 10kgr cirkulara.mikijevski wrote:[
Daj mi recite, zar ovi novi ručni cilkulari od Makite, Metaba ,Boscha u profi izvedbi nemaju kvalitetne te papuče.
Nisam znao da je Iskra toliko dobra za ugradnju u stol !?

O plavom Boschu pre 2-3 nedelje bilo je par postova da ima problem bas sa papucom. Kod jeftine Makite pleh je oko 2mm(dobar pleh), a skuplje Makite imaju livenu papucu. Za Metabo ne znam, ali znam da drze do kvaliteta.