Kao što napisah juče, to ovde zovemo ger-mašina.
Postoji i kombinovana takva mašina - u spuštenom polažaju je običan stoni cirkular, a kad se otpusti opruga i podigne u gornji položaj služi kao ger mašina (bila je negde slika na forumu). Naravno ne možeš sa tim postići preciznost kao kod pojedinačne mašine.
Last edited by spock on 04 Feb 2011 15:31, edited 1 time in total.
e dobro, sad i to znam
uglavnom, više nemam ger-mašine
pokušao sam ju naštelati, ali je šeraf za štelanje kuta same pile (onaj iza) uspio pojesti navoj i više se neda zategnuti, tak da sada ili ću ga baciti i kupiti drugi (ovaj je koštao 150kn) ili ću dati napraviti novi navoj i novi šeraf
ma znam da je, samo onda opet ga treba uštelati, pa tko zna kaj će iduće biti s njim itd itd.
pošto mi nije nešto neophodan, razmišljao sam ga ostaviti kak je, možda urezati navoj, al kad bude jednog dana prilika, uzeti kvalitetniji
Å to se tiče terminologije, po nekim katalozima alata, npr.Makita, imamo:
Preklopna nagibna pila-zakretanje radnog stola lijevo, desno i zakretanje glave pile lijevo desno.
Potezno nagibna pila-isto kao i prethodna pila samo što se glava pile može potezati i po horizontali naprijed nazad.
Preklopna stolna nagibna pila-zakretanje radnog stola, zakretanje glave pile, s time da tu postoji još jedna ploča koja se nalazi sa gornje strane motora tako da izgleda kao mali stolni cirkular.
spock wrote:Pa sad, ger-mašina se na hrvatskom (po google-u) prevodi kao ger-stroj.
Ne ljuti se kolega Munja, i ja sam iz Hrvatske, iako živim u Bačkoj Topoli.
ma daj, kaj bi se ljutio, trebam se ja prilagoditi ovdašnjoj terminologiji, nekaj sam pohvatao, nekaj nisam
Bice da te je taj navoj zezao od pocetka.
Urezivanje novog (veceg) navoja je prilicno prosta operacija, samo ako ima "mesa". Pri tom ce se novi navoj zato sto je veci i teze pojesti.
Upravo to je muka sa jeftinim masinama: uvek te zeza neka glupost, koja je posledica stednje (kilav materijal u konkretnom slucaju).
mbole wrote:Bice da te je taj navoj zezao od pocetka.
Urezivanje novog (veceg) navoja je prilicno prosta operacija, samo ako ima "mesa". Pri tom ce se novi navoj zato sto je veci i teze pojesti.
Upravo to je muka sa jeftinim masinama: uvek te zeza neka glupost, koja je posledica stednje (kilav materijal u konkretnom slucaju).
pa nebi me čudilo, da je bar svo zlo u tome, kum mi se podosta kuži u bravariju pa ćemo vidjeti kaj se da napraviti, a sva sreća, mesa ima dovoljno, pa ćemo odma i novi šeraf napraviti tak da to bude kak se spada
pa cirkular ce proci, ali glodalica ne znam. Ipak glodalica je ozbiljniji alat (citaj opasniji)
Ja sam imao zutu kojoj je posle 40-50 radnih sati pregoreo motor. Crvena bi trebalo daje kvalitetnija od zute serije. Sad imaju neku novu pro silver seriju sivkaste boje
Sto se glodalice tice bolje potrazi neki zeleni Bosch ima od 1200w i1400w, skuplji je od Einhela ali ima proveren kvalitet
munja,i ja sam u istim problemima ko i ti,volje puno,znanja malo a para još manje.
ipak,ja sam odlučio da ću za glodalicu nekako stvorit kintu a neću štedit ni na toj famoznoj ger mašini (ta alatka stvarno ima 26 imena;)
uglavnom,nekidan u bauhausu na naiđem na zelenu bosch glodalicu 800 kn i metabo preklopno-povučni cerkular za 1400 kn.5 godina garancije isto nije na odmet! još ću si pokupit i neku srednju keksericu pa se oprostit sa morem ove godine al barem ću napravit to što sam naumio!!
finntroll wrote:munja,i ja sam u istim problemima ko i ti,volje puno,znanja malo a para još manje.
ipak,ja sam odlučio da ću za glodalicu nekako stvorit kintu a neću štedit ni na toj famoznoj ger mašini (ta alatka stvarno ima 26 imena;)
uglavnom,nekidan u bauhausu na naiđem na zelenu bosch glodalicu 800 kn i metabo preklopno-povučni cerkular za 1400 kn.5 godina garancije isto nije na odmet! još ću si pokupit i neku srednju keksericu pa se oprostit sa morem ove godine al barem ću napravit to što sam naumio!!
ma meni ger mašina u principu netreba, eventualno mi je dobro došla za rezuckat letve, ali to mogu i sa ručnim. Ovu ak složim dobro, ak ne - nikom niš.
800 kn za boscha nije puno, ali meni je trenutno puno i 100kn
ja se nadam ovaj tjedan otići do zg-a i uzeti wolfcraftovu šablonu za moždanike, onu jednoručnu, košta 105 kn